Mai sunt două săptămâni în care românii din diaspora se pot înscrie ca să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare din acest an, conform calendarului făcut de Guvern. Argumentele sunt multe și bune, iar îndemnurile – pe măsură.
Toate detaliile legate de înscrierea pentru votul prin corespondență sunt clar precizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la adresa votstrainatate.ro.
Înscrierea pentru votul prin corespondență se face aici.
Mihnea Mihai, fondatorul ”Rezist Zurich”, le explică cititorilor Spotmedia.ro de ce este preferabil să alegi votul prin corespondență dacă ești unul dintre românii care trăiesc în afara granițelor țării și te îndeamnă să alegi această opțiune, mai ales acum, când ne confruntăm cu pandemia de Covid-19.
Verificat, transparent, sigur
”Cel mai important mesaj este că procesul a fost deja verificat. A fost verificat la parlamentarele din 2016, când au votat doar câteva mii de oameni, dar mai ales la alegerile prezidențiale de anul trecut, când au votat circa 30.000 de oameni dintre cei aproximativ 40.000 aproximativ care se înscriseseră”, a precizat mai întâi Mihnea Mihai.
În același timp, acesta subliniază că ”mai ales în această perioadă de criză sanitară este un mod sigur de abordare, în sensul că îți vin buletinele de vot acasă și tu trimiți plicul cu poșta (cel mai sigur la misiunea diplomatică) pentru a fi sigur că ajunge în timp util, ca votul să fie numărat”.
”În al doilea rând, este neclar ce se va întâmpla cu secțiile de vot. Ambasadele (cel puțin cea din Elveția) au depus solicitări pentru organizarea de secții de vot în afara ambasadelor și a misiunilor diplomatice, dar aceste solicitări trebuie aprobate de autoritățile locale. Iar aceste aprobări pot fi foarte ușor oprite în momentul în care în localitatea respectivă apar mai multe cazuri de Covid-19 sau se intră în carantină. Deci ce se întâmplă cu secțiile este nesigur, nu este controlabil nici de către noi, nici de către autoritățile elvețiene, ține pur și simplu de această evoluție a bolii.
Și cum știm foarte bine că orice vot este important, și cum mulți dintre noi am fost în 2017 la proteste și am zis că de data asta nu mai sărim peste vot, ci ieșim să votăm, trebuie să ne luăm toate măsurile de siguranță. Una dintre ele este să ne înscriem la votul prin corespondență!”, subliniază încă o dată Mihnea Mihai.
Este un mecanism de siguranță, trebuie să fim pragmatici, asta este situația. Să votăm cât mai sigur și cât mai mulți cu putință.
Mihnea Mihai
Mail de confirmare, numărătoare filmată
Întrebat cum îi liniștește pe cei care se tem că plicul care conține votul lor nu va ajunge la destinație sau că votul nu va fi numărat așa cum trebuie, Mihnea Mihai a explicat care sunt măsurile de siguranță.
”La alegerile prezidențiale sistemul a fost de așa natură încât, în momentul în care plicul a ajuns în secția de vot și a fost înregistrat, cetățeanul primea un e-mail ’Votul dvs a fost înregistrat’.
Dacă votul nu ajungea în timp util, adică până la deschiderea procedurilor de vot în secții, cetățeanul respectiv primea un e-mail ’Votul dvs nu a fost înregistrat, mergeți la secție să votați’. Informația cu privire la înregistrarea votului este foarte transparentă.
Iar dacă votul prin corespondență nu funcționează sau din diverse motive plicurile nu ajung la timp, există posibilitatea de a vota totuși la secție.
Privitor la numărare, practic, voturile trimise prin corespondență se numără de aceleași comisii ca și voturile de la secții, într-o procedură separată, un pic diferită, dar nu mult. Procedura este filmată cu aceleași camere, iar în caz de neclarități autoritățile pot cere acele filmări pentru a investiga eventualele plângeri.
Iar dacă oamenii totuși nu sunt convinși, există organizații care acreditează observatori la alegeri. Le-aș recomanda tuturor celor care nu sunt convinși și vor să își ia două zile libere pentru o cauză bună să se acrediteze ca observatori la alegerile parlamentare și să meargă la o secție unde se numără voturile prin corespondență”, a subliniat Mihnea Mihai.
Votează și tu!
De altfel, pe mai multe pagini de FB ale românilor din Diaspora pot fi regăsite zilele acestea îndemnuri la vot prin corespondență.
Iată câteva exemple:
Rămâneți la curent cu toate informațiile de care aveți nevoie folosind pagina Votdiaspora.ro.