Condițiile Rusiei pentru încetarea focului în Ucraina

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Presa din Moscova a dat publicității condițiile rusești, puse pentru a înceta războiul din Ucraina (așa zisa Operațiune Militară Specială) și a instaura pacea în țară.

Într-un astfel de articol, publicat în Pravda și întitulat „Moscova anunță pentru prima oară capitularea Ucrainei, ca urmare a Operațiunii Militare Speciale”, citim, printre altele:

„Rusia se pregătește să accepte capitularea Ucrainei. I s-a spus și Occidentului să se pregătească. Pentru prima dată, conducerea rusă și-a formulat o poziție oficială, privind capitularea necondiționată a Ucrainei”.  

În continuare, ziarul citează următoarele declarații ale reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya:

ADVERTISING

„Foarte curând, singurul subiect pentru orice întâlnire internațională privind Ucraina va fi capitularea necondiționată a regimului de la Kiev. Vă sfătuiesc pe toți să vă pregătiți încă de pe acum”

După ce face o legătură între eventuala pace în Ucraina și recenta vizită la Moscova a președintelui Lukașenko, ziarul se întreabă „Oare cum va arăta capitularea Ucrainei?” și continuă:

  • „dezarmarea și predarea armatei inamicului învins;
  • puterea în stat va fi preluată de administrația militară a învingătorului;
  • viitoarea  structură politică a țării învinse va fi stabilită de învingător;
  • învingătorul va organiza un tribunal (care va judeca) regimul, conducătorii și alți responsabili ai regimului;
  • Învingătorul va stabili nivelul despăgubirilor (care i se cuvin)”.

Titrând din nou „Cu ce condiții va accepta Moscova o pace în această fază?”, ziarul punctează:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • abrogarea decretului lui Vladimir Zelenski, prin care interzice orice negocieri cu Federația Rusă;
  • acceptarea realităților din teritoriu și a celor prevăzute în Constituția Federației Ruse, respectiv recunoașterea regiunilor Sevastopol, Crimeea, RPD, LPR, Herson și Zaporojie din fosta Ucraină ca fiind teritorii rusești;
  • denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, adică abolirea ideologiei lui Bandera*) și revenirea limbii ruse la statutul de limbă de stat, reducerea Forțelor Armate ale Ucrainei și a armamentului său la anumite limite ce vor fi discutate, garanții scrise din partea  Occidentului cu privire la neintrarea Ucrainei în NATO, plus revizuirea Constituției Ucrainei și a altor legi.
ADVERTISING

În încheiere, articolul mai scrie:

„Kievul nu este pregătit să îndeplinească aceste condiții. Firește, nici Occidentul. Ei mai speră la un miracol – poate la o lovitură de stat în Federația Rusă, poate altceva, deși și-au cam luat gândul de la vreo armă miraculoasă. Nu-i exclus ca Occidentul să profite de victoria militară a Federației Ruse ca să „muște” ceva teritorii din fosta Ucraina.

Există astfel de comentarii în presă, deși nu e clară încă poziția președintelui Putin (în această problemă). Cum însă situația se schimbă rapid, s-ar putea ca nici maghiarii, nici polonezii, nici românii să nu se aleagă cu nimic. Sau (poate s-ar alege cu ceva)  în schimbul garanțiilor scrise de securitate din partea lor și a retragerii din NATO”.

Ar fi multe de spus, dar înțelept mi se pare să nu comentez.

- - - - - - - - -

*) N.R: Bandera a fost în secolul XX un politician ucrainean, lider al mișcării de renaștere națională din Ucraina de vest (Galiția), conducător al Organizației Naționaliștilor Ucraineni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇