Senatul i-a ridicat imunitatea lui Florin Cîțu

Senatul i-a ridicat imunitatea lui Florin Cîțu

Plenul Senatulului a votat, miercuri, ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu, în urma solicitării Parchetului General privind dosarul achiziţiei de vaccinuri din perioada pandemiei.

Votul a fost secret cu bile, fiind înregistrate 90 de voturi „pentru” şi două „împotrivă”.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat în plen că ”neplăcerea în ceea ce îl priveşte pe domnul Cîţu este şi mai mare”, în acest caz al achiziţiilor de vaccinuri din pandemie.

”Istoria, ori a vrut să glumească cu noi, ori a vrut să ne dea o lecţie, l-a propulsat de nicăieri pe domnul Cîţu în cea mai înaltă funcţie în Executivul României, funcţie pe care a luat-o pe persoană fizică, funcţie care a venit la pachet cu o aroganţă imensă, cu o autosuficienţă care nu putea fi combătută în niciun fel. Toate deciziile dumnealui erau perfecte, nu lua niciodată prizonieri, totul era lapte şi miere”, a spus Romaşcanu, potrivit News.ro.

ADVERTISING

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a spus, la rândul lui, că justiţia se înfăptuieşte de către instanţele judecătoreşti. ”Este şi motivul pentru care astăzi în comisia juridică şi astăzi senatorii PNL vor vota pentru a da verde justiţiei, să cerceteze faptele pe care i le impută lui Florin Cîţu”, a arătat Fenechiu, arătând că aşa este normal în democraţie, Parlamentul legiferează, Guvernul administrează iar justiţia soluţionează problemele.

Anterior, Comisia juridică a Senatului a dat un vot în unanimitate pentru ridicarea imunităţii senatorului Florin Cîţu.

ADVERTISING

El a venit la comisia juridică înainte de votul senatorilor pentru raport. Acesta a afirmat, la final, că nu vrea să se pronunţe pe dosar.

”Am multe semne de întrebare, vom vedea, cred că timpul le va da tuturor răspunsul. Trebuie să ne aducem aminte, a fost stare de alertă până în 2022 în România, repet, Guvernul pe care l-am condus a luat toate deciziile, în conformitate cu legislaţia”, a spus Cîţu.

Luni, Cîţu a declarat că le va cere colegilor din partid să voteze pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare, precizând, însă, că nu va demisiona din PNL şi nici din grupul parlamentar.

ADVERTISING

"Dacă aş fi avut funcţii în PNL, bineînţeles că aş fi renunţat, dar nu am nicio funcţie", a afirmat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Senatorul PNL consideră că "este normal" ca colegii săi să voteze pentru ridicarea imunităţii pentru a permite anchetei să se deruleze în continuare. "Eu voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii", a adăugat Cîţu.

Procurorii DNA au solicitat, joi, ridicarea imunității în cazul a trei foşti membri ai Guvernului, în dosarul legat de achiziția vaccinurilor antiCovid din pandemie.

Mai exact, DNA a cerut încuviințarea Parlamentului - în cazul lui Florin Cîțu - și a Președinției - în cazul foștilor miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă - pentru începerea urmăririi penale a celor trei.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis deja ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

Acuzaţiile din dosar pentru cei trei sunt de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu, arată DNA.

Procurorii spun că cei trei au achiziţionat mult mai multe doze de vaccin antiCovid decât era necesar, raportat la populaţia României, iar prin asta au făcut un prejudiciu la buget de peste 1 miliard de euro.

Este vorba de 52 de milioane de doze, cumpărate suplimentar față de cele care ar fi fost necesare pentru întreaga populație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇