Fostul ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu, dezvăluie că a primit „pe surse” referatul de 114 pagini despre acuzațiile care i se aduc în dosarul vaccinurilor de la DNA şi susţine că nu conţine niciun cuvânt despre vreun interes al cuiva.
„Greu de înțeles cum nu a găsit centul, moneda de 1 euro, orice care să reprezinte orice fel de interes al unuia dintre cei acuzați, al dnului Cîțu, al dnei Mihăilă sau al meu”, a declarat Voiculescu pentru TVR Info.
Fostul ministru nu înţelege cum un procuror anticorupție cere ridicarea imunității şi începe acuzarea unor persoane, fără să arate niciun moment unde ar putea să fie corupția.
"Greu de înțeles. Caut să mă exprim elegant. Greu de înțeles aproape fiecare element care s-a făcut public în acest dosar. Greu de înțeles cum a ajuns procurorul la acel prejudiciu de 1 miliard.
Greu de înțeles cum nu a găsit centul, moneda de 1 euro, orice care să reprezinte orice fel de interes al unuia dintre cei acuzați, al dnului Cîțu, al dnei Mihăilă sau al meu.
Am primit pe surse ceea ce, mă rog, mă feresc să comentez, dar normal, cu siguranță nu este. Am primit referatul de 114 pagini despre acuzațiile care mi se aduc și ni se aduc.
În niciun cuvânt din aceste 114 pagini nu vorbește despre vreun interes al cuiva. Deci, practic, un procuror anticorupție cere ridicarea imunității, începe acuzarea unor persoane, fără să vorbească nicio secundă, fără să arate niciun moment unde ar putea să fie corupția", spune Vlad Voiculescu pentru sursa citată.
Apoi, el vorbeşte despre cum un procuror nu ar trebui să ancheteze "o decizie de oportunitate" luată de un ministru.
"Mai departe, e o discuție cred că relevantă pentru spațiul public românesc, dacă un procuror DNA poate veni la ani de zile distanță și judeca o decizie de oportunitate. Adică o decizie pe care trebuie să o ia un decident politic, la un moment dat.
Cu datele pe care le are, în situația pe care o evaluează în momentul respectiv, cu ajutor de la specialiști, date și așa mai departe.
Cum poate un procuror să vină după trei ani să spună: de fapt, trebuia să cumpărați atât. Atâtea vaccinuri, de exemplu.
Ar putea să meargă în fiecare an la Ministerul Sănătății, unde se cumpără vaccinuri antigripale. Și atunci când nu se cumpără mai multe, se cumpără mai puține. Câte trebuie, nimeni nu prea poate să nimerească niciodată. Exemplele sunt nenumărate", a adăugat fostul ministru USR.
Reînvierea dosarului vaccinurilor
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a aprobat luni şi a trimis mai departe ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, foşti miniştri ai Sănătăţii, în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemie.
Aceștia sunt acuzaţi de abuz în serviciu.
Ulterior, Ioana Mihăilă a anunţat că a decis să se autosuspende din funcţia de membru al Biroului Naţional al partidului REPER, însă Vlad Voiculescu nu a făcut niciun gest de acest gen, deşi este liderul USR Bucureşti.
Procurorii DNA au solicitat, joi, ridicarea imunității în cazul a trei foşti membri ai Guvernului, în dosarul legat de achiziția vaccinurilor antiCovid din pandemie.
Mai exact, DNA a cerut încuviințarea Parlamentului - în cazul lui Florin Cîțu - și a Președinției - în cazul foștilor miniștri Voiculescu și Mihăilă - pentru începerea urmăririi penale a celor trei.
Fostul premier, senatorul PNL Florin Cîţu, a declarat, luni, că le va cere colegilor din partid să voteze pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare, precizând, însă, că nu va demisiona din partid şi nici din grupul parlamentar.
"Dacă aş fi avut funcţii în PNL, bineînţeles că aş fi renunţat, dar nu am nicio funcţie", a afirmat Cîţu.
Comisia Juridică din Senat are termen până miercuri să dea raport pe cererea DNA de ridicare a imunităţii.