DNA anchetează achiziția de vaccinuri de la începutul pandemiei și până azi. Reacţia lui Gheorghiţă

DNA anchetează achiziția de vaccinuri de la începutul pandemiei și până azi. Reacţia lui Gheorghiţă

DNA a deschis un dosar penal având ca obiect ”modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent”, anunță marți instituția, printr-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, informația este dată publicității ”ca răspuns la solicitările transmise de către reprezentanți ai mass media”.

”Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (’in rem’), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

ADVERTISING

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, se mai arată în comunicatul DNA, care se încheie cu precizarea că alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție deocamdată, conform cadrului legal în vigoare.

Reacţia colonelului Gheorghiţă

În replică, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, spune că modalitatea de achiziție a vaccinurilor se supune aceleiași proceduri întocmită și elaborată de Comisia Europeană.

ADVERTISING

„Noi am recepționat până în acest moment aproximativ 18,5 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin și mai avem în stoc aproximativ 3,7 milioane de doze. Au fost administrate peste 9,95 milioane de doze, restul până la 14,7 milioane au fost fie donate, fie revândute”, spune Valeriu Gheorghiță.

El nu are mai multe informații despre dosarul DNA și precizează că modalitatea de cumpărare a vaccinurilor a fost elaborată de Comisia Europeană.

„Am văzut și eu astăzi în spațiul public acest tip de informație, dar nu știu, nu am date suplimentare. Modalitatea de achiziție la nivelul tuturor țărilor europene se supune aceleiași proceduri întocmită și elaborată de Comisia Europeană”, conchide Gheorghiță.

ADVERTISING

În luna iulie, premierul Florin Cîțu declara că ”România nu a cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, acestea fiind doar comandate în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor”.

Anul acesta, România a donat și a vândut vaccinuri altor țări, în condițiile în care ritmul vaccinarării în țara noastră este unul foarte lent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇