România vrea să vândă pe piața externă vaccinurile AstraZeneca rămase nefolosite

România vrea să vândă pe piața externă vaccinurile AstraZeneca rămase nefolosite

Guvernul României vrea să scoată la vânzare pe piața externă vaccinurile AstraZeneca rămase nefolosite, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că interesul pentru acest ser a scăzut foarte mult, astfel că în țara noastră se pregătește un mecanism de revânzare sau de donație a vaccinului.

„Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe.

Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

România a primit până acum 2.438.880 de doze de vaccin AstraZeneca și au fost utilizate doar 743.956. Restul se află la Institutul Cantacuzino, pe stoc.

Potrivit reglementărilor la nivelul UE, țările care achiziționează vaccinuri prin programul Comisiei Europene pot să le doneze către terțe țări dar au și posibilitatea de a le revinde, fără a avea însă voie să facă profit din asta.

Potrivit unor surse Digi24, există țări care doresc să cumpere din UE vaccinuri pe care țările europene le au în surplus.

Cadrul legal necesar pentru ca România să poată revinde dozele de vaccin din stoc ar urma să fie adoptat în următoarea ședință de guvern.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇