Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală pentru Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală pentru Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, foşti miniştri ai Sănătăţii, în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemie.

Aceștia sunt acuzaţi de abuz în serviciu privind achiziţia de vaccinuri din perioada pandemiei de COVID-19. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Ulterior, Ioana Mihăilă a anunţat că a decis să se autosuspende din funcţia de membru al Biroului Naţional al partidului REPER.

ADVERTISING

”Întotdeauna mi-am desfășurat activitatea cinstit, respectând legea și interesul public. Am încredere că o anchetă corectă și transparentă va demonstra aceste lucruri. Totodată, am decis să mă autosuspend din funcția de membru al Biroului Național REPER”, a scris Ioana Mihăilă pe Facebook.

Procurorii DNA au solicitat, joi, ridicarea imunității în cazul a trei foşti membri ai Guvernului, în dosarul legat de achiziția vaccinurilor antiCovid din pandemie.

Mai exact, DNA a cerut încuviințarea Parlamentului - în cazul lui Florin Cîțu - și a Președinției - în cazul foștilor miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă - pentru începerea urmăririi penale a celor trei.

ADVERTISING

Fostul premier, senatorul PNL Florin Cîţu, a declarat, luni, că le va cere colegilor din partid să voteze pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare, precizând, însă, că nu va demisiona din partid şi nici din grupul parlamentar.

"Dacă aş fi avut funcţii în PNL, bineînţeles că aş fi renunţat, dar nu am nicio funcţie", a afirmat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Senatorul PNL consideră că "este normal" ca colegii săi să voteze pentru ridicarea imunităţii pentru a permite anchetei să se deruleze în continuare. "Eu voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii", a adăugat Cîţu.

ADVERTISING

Comisia juridică din Senat are termen până miercuri să dea raport pe cererea DNA de ridicare a imunităţii.

Acuzaţiile din dosar pentru cei trei sunt de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu, arată DNA.

Procurorii spun că cei trei au achiziţionat mult mai multe doze de vaccin antiCovid decât era necesar, raportat la populaţia României, iar prin asta au făcut un prejudiciu la buget de peste 1 miliard de euro.

Este vorba de 52 de milioane de doze, cumpărate suplimentar față de cele care ar fi fost necesare pentru întreaga populație.

Amintim că Florin Cîțu a fost premier în perioada decembrie 2020 - noiembrie 2021. Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății din decembrie 2020 până în aprilie 2021. Iar Ioana Mihăilă i-a urmat la MS până în septembrie 2021 (când USR a ieşit de la guvernare).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇