Reacții după ancheta DNA privind vaccinurile antiCovid. Voiculescu arată spre Cîțu, Ciucă îi anunță demisia, PSD strigă „fără penali”

Reacții după ancheta DNA privind vaccinurile antiCovid. Voiculescu arată spre Cîțu, Ciucă îi anunță demisia, PSD strigă „fără penali”

Cererile DNA de ridicare a imunității în cazul lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă pentru a permite cercetarea în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-Covid au stârnit reacții puternice pe scena politică.

Dacă partidele fără membri implicați au folosit electoral momentul, celelalte fie s-au dezis de membrii vizați, cum e cazul PNL, fie au acuzat atacuri înainte de alegeri, cum a făcut-o USR.

Cei de la REPER au transmis cel mai concis mesaj în care au transmis că statul de drept e nenegociabil pentru partid și Mihăilă e dispusă să facă pasul în spate din conducerea formațiunii până justiția va lămuri lucrurile.

PSD strigă fără penali, AUR își justifică protestele

Social-democrații au acuzat că fostul premier liberal, cât și foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Oana Mihăilă, acuzați în același dosar, au profitat de pandemie ca să fure, deși DNA nu face astfel de acuzații.

„În timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă FURAU! 1 miliard de euro a fost costul plătit de români în plină pandemie pentru milioanele de doze de vaccinuri inutile cumpărate de acești infractori. Astăzi, DNA a început urmărirea penală împotriva acestui GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT! Recidivistul Cîțu și 'Magicianul' Voiculescu i-au închis pe români în case ca să poată FURA! A venit timpul să plătească pentru faptele lor!”, s-au grăbit social-democrații să acuze pe Facebook, folosind și haștagul #fărăpenaliinfunctiipublice.

În timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă FURAU! 1 miliard de euro a fost costul plătit de români în...

Publicată de Partidul Social Democrat pe Joi, 23 noiembrie 2023

Și cei de la AUR au reacționat, susținând că ancheta DNA demonstrează că partidul care a protestat în pandemie față de orice măsură de asigurare a sănătății publice, inclusiv vaccinarea, a avut dreptate.

ADVERTISING

„AUR a avut dreptate! Din nou! În pandemie s-a produs un jaf național din bani publici! Atât PNL, partenerul de guvernare al PSD, cât și USR, au încercat să îl ascundă. Comisia de anchetă înființată la solicitarea AUR a încercat să îl ignore. Florine, așteptăm să ne povestești cum a fost cu achizițiile! Acum nu mai au cum să fugă de justiție!”, a transmis pe Facebook viceliderul deputaţilor AUR Dan Tanasă.

AUR a avut dreptate! Din nou!În pandemie s-a produs un jaf național din bani publici! Atât PNL, partenerul de...

Publicată de Dan Tanasă pe Joi, 23 noiembrie 2023

Cîțu e sec, Ciucă îi anunță demisia

Din partea PNL a fost liniște mormântală ore bune, până când președintele Nicolae Ciucă a ajuns în platourile Digi24.

Cam atunci a transmis și fostul premier Florin Cîțu pe Facebook un mesaj sec pe subiect: „Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, precizez că întreaga mea activitate, indiferent de funcțiile și demnitățile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credințe și a respectării legii, în slujba românilor. Am deplina încredere în actul de justiție și sunt convins ca procedurile aflate în desfășurare vor conduce la aflarea adevărului!”, a scris pe Facebook Florin Cîțu.

ADVERTISING

Apoi, Ciucă a anunțat că senatorii liberali vor vota pentru ridicarea imunităţii fostului premier și că a avut o discuţie cu Cîţu, care i-a spus că va demisiona din grupul senatorilor PNL, urmând a rămâne senator neafiliat din punct de vedere politic.

„În momentul în care vom primi documentele de solicitare din partea DNA am obligativitatea, în calitate de preşedinte al Senatului, să convoc de îndată Biroul Permanent şi, în baza analizei şi deciziei Biroului Permanent, documentele să fie înaintate către Comisia Juridică, comisie care va analiza documentele, va întocmi un raport, iar raportul va merge spre aprobare în plenul Senatului şi în plenul Senatului, desigur, vom proceda cum am procedat şi până acum, acordând votul nostru pentru a lăsa justiţia să îşi facă datoria”, a declara Nicolae Ciucă la Digi24.

Întrebat dacă senatorii liberali vor vota toţi pentru ridicarea imunităţii fostului preşedinte al PNL, actualul lider al formaţiunii a răspuns: „Da! Eu îmi exprim convingerea că senatorii PNL vor avea propria judecată şi vor lua decizia în conformitate cu ceea ce au făcut şi până acum. La nivelul partidului, de fiecare dată când au fost astfel de situaţii, am procedat exact cum am menţionat mai devreme”.

ADVERTISING

El a admis că dosarul care îl vizează pe Cîţu este „o problemă pentru PNL, în sensul în care imaginea partidului în acest caz este afectată”, în condiţiile în care Florin Cîţu a fost preşedinte al formaţiunii politice, a fost prim-ministru şi este membru al PNL. 

„Nu putem să spunem că nu s-a întâmplat nimic sau că nu se întâmplă nimic, dar în atare situaţie eu consider că este absolut corect să lăsăm instituţiile statului, justiţia să îşi deruleze procedurile şi, în final, să vedem care este concluzia”, a spus Ciucă. 

Întrebat dacă are încredere în predecesorul său Florin Cîţu, Nicolae Ciucă a răspuns: „Am încredere în justiţia română”.

El a spus că a discutat cu Florin Cîţu, care l-a asigurat că va demisiona din grupul senatorilor PNL.

„Am vorbit cu Florin Cîţu şi a spus că în situaţia de faţă el îşi va da demisia demisia din grupul senatorilor PNL şi va deveni senator neafiliat. Este o decizie corectă a unui membru de partid responsabil, care, dincolo de propria-i persoană, are în vedere şi imaginea partidului”, este de părere Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă îşi aminteşte cum s-a realizat achiziţia de vaccinuri investigată în prezent de DNA, Ciucă, la vremea respectivă ministru al Apărării Naţionale, a arătat că nu cunoaşte „elemente de detaliu” cu privire la procedurile şi la modul în care s-a derulat achiziţia, dar ştie că aceasta a fost aprobată în Guvern.

REPER, Mihăilă și statul de drept

Cei de la REPER, unde Ioana Mihăilă este membru în Biroul Național, au transmis că pentru partid „statul de drept este cheie” şi „toţi membrii noştri sunt oricând disponibili pentru lămurirea oricărei situaţii care are legătură cu munca lor în funcţiile publice pe care le-au ocupat”.

„Am văzut cererea procurorilor, este evident că instituţiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici. Suntem un partid pentru care statul de drept este cheie şi toţi membrii noştri sunt oricând disponibili pentru lămurirea oricărei situaţii care are legătură cu munca lor în funcţiile publice pe care le-au ocupat”, au transmis reprezentanţii REPER pentru News.ro, precizând că Mihăilă „e pregătită să se auto-suspende din funcţiile politice”.

Voiculescu are suspiciuni de ingerințe politice în justiție

Iar cei de la USR au transmis mesajul lui Vlad Voiculescu. Fostul ministru acuză PSD că a transformat vaccinarea anti-Covid într-un scandal în scop electoral și a amintit că aceasta nu a ținut de Ministerul Sănătății, ci a fost în subordinea directă a premierului, după înființarea „faimosului comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu”.

„Alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației.

Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii.

Cu toate că nu am fost de acord cu toate deciziile luate de cei care aveau în coordonare vaccinarea (ex: prioritizarea 'specialilor', centrele secrete pentru 'speciali', falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare etc.) și este de notorietate că am fost și dat afară din guvern pentru asta, trebuie spus că cantitatea de doze achiziționate a constituit o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind disponibilitatea producției, evoluția tulpinilor, necesitatea re-vaccinării”, a transmis pe Facebook Vlad Voiculescu.

Fostul ministru spune că i se pare ciudat momentul declanșării acestei anchete și că a observat numeroase ingerințe ale politicului în actul de justiție.

„Sunt desigur semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține, face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale.

Deși sunt semne îngrijorătoare în ultima vreme privind ingerințele politicului în Justiție, am convingerea că există resursele de profesionalism și onestitate în acest sistem, pentru a ajunge la concluzia corectă: aceea că am acționat în cele trei luni ca ministru cu cinste, punând mereu pe primul loc viața și sănătatea oamenilor”, a conchis Voiculescu.

Context

DNA a solicitat, joi, ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Oana Mihăilă, ambii de la USR. Procurorii îi acuză de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit procurorilor, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva Covid-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

„Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, mai arată procurorii.

DNA a adăugat că „persoanele faţă de care s-a solicitat sesizarea Preşedintelui României şi Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇