CNSU a decis noile scenarii privind desfășurarea cursurilor: Când se va trece în online și în ce condiții se revine la școală

CNSU a decis noile scenarii privind desfășurarea cursurilor: Când se va trece în online și în ce condiții se revine la școală

Reunit în ședință joi seara, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să modifice ordinul comun care reglementează desfăşurarea cu prezenţă fizică a cursurilor şcolare astfel încât aceasta să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital pentru pacienţii cu infecţie COVID.

Astfel, şcoala ar urma să se desfăşoare online acolo unde mai mult de 75% din paturi sunt ocupate, nu în funcție de incidența din localitate, ca până acum.

Potrivit Hotărârii nr.3 a CNSU, se prevăd următoarele scenarii:  

a) desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe situate în judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19 este de cel mult 75%;  
b) desfăşurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe situate în judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19 este mai mare de 75%;  
c) reluarea cursurilor cu prezenţă fizică, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe situate în judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel judeţean.

De asemenea, direcţiile judeţene de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti vor fi obligate să publice pe site-ul propriu rata de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referinţă ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”.

La nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unităţi administrativ-teritoriale.  

Totodată, în document este prevăzută  suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe, la apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învăţământ antepreşcolar/preşcolar sau clasă de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.  

Pe de altă parte, hotărârea prevede scoaterea de la rezervele de stat a unsprezece construcţii uşoare din elemente modulate, în vederea organizării unor puncte de triaj observaţional/epidemiologic la unităţile spitaliceşti din judeţele Arad, Hunedoara, Teleorman şi Timiş.

Într-o intervenție la B1TV, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că a fost eliminat, prin hotărârea CNSU, după două luni de funcționare, pragul de vaccinare impus pentru personalul din învățământ, de 60%, și a explicat de ce.

„Pragul de 60% vaccinare în rândul angajaților din învățământ a fost un indicator foarte bun atâta timp cat el a putut să accelereze procesul de vaccinare al personalului din învățământ. (…) Suntem la peste 70% grade vaccinarea personalului din învățământ. Dar acum, odată cu specificul acestei variante, Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, din fericire persoanele vaccinate nu dezvoltă forme grave, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇