Cîțu spune că unii manageri de spitale au decis să reducă numărul de paturi ATI și a cerut verificări în fiecare spital

Cîțu spune că unii manageri de spitale au decis să reducă numărul de paturi ATI și a cerut verificări în fiecare spital

Premierul Florin Cîţu a precizat că este necesar să crească urgent numărul de paturi la secţiile de terapie intensivă la 1.600 şi a adăugat că există resursele necesare la Ministerul Sănătăţii pentru ca acest lucru să se întâmple.

„În partea cealaltă, am fost la întâlnirea CNCCI (Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei) duminică şi informaţiile pe care le-am avut atunci nu au fost foarte bune.

Numărul de paturi în ATI scăzuse de la începutul anului până acum, deşi am spus clar că nu vreau să văd acest lucru. Dar unii manageri de spitale au decis să reducă numărul de paturi în ATI. Am cerut foarte clar şi urgent să crească numărul de paturi la 1.600.

ADVERTISING

Este noua ţintă pentru medicii din CNCCI. Ştiu că Ministerul Sănătăţii a avut două întâlniri pe această temă. Avem nevoie să creştem urgent numărul de paturi la ATI la 1.600, cel puţin în perioada următoare ca să ne asigurăm că nu vom avea probleme.

Nu lipsesc resursele. Toate ministerele şi Ministerul Sănătăţii are resursele necesare pentru a creşte numărul de paturi”, a afirmat Florin Cîţu, marţi, la semnarea contractului de reabilitare şi consolidare a Colegiului Naţional Carol I – Craiova şi a Operei Române din Craiova.

Suntem deja în valul 3

Şeful Executivului a mai spus că este încă o perioadă complicată pe care o traversăm şi a făcut apel la medici, la persoanele din domeniul sănătăţii să fie atenţi.

ADVERTISING

„Trebuie să ne aducem aminte că încă gestionăm o situaţie complicată. Avem o campanie de vaccinare care ne ajută să ieşim mai repede din această perioadă de criză şi avem încă o pandemie pe care trebuie să o gestionăm.

Aici suntem deja în valul trei şi aici fac un apel la toţi medicii, la toate persoanele responsabile din domeniul sănătăţii să fie atenţi. Să îşi aducă aminte că am trecut anul trecut printr-o perioadă mult mai dificilă împreună cu domnul ministru aici. Vom face faţă şi de data aceasta. Resursele sunt acolo, dar trebuie doar să ne concentrăm”, a completat Cîţu. 

ADVERTISING

Se verifică ”situația reală” a paturilor ATI

Prim-ministrul a precizat că a cerut Inspecţiei să verifice în fiecare spital situaţia reală a paturilor ATI.

„Şi la Bucureşti se suplimentează cu cel puţin 13 paturi, este un TIR mobil. Este exact ce am cerut Ministerului Sănătăţii, să vină cu soluţii, să crească numărul de paturi la 1.600.

Ieri, ştiu că au avut o întâlnire, încă nu am avut o discuţie cu Ministerul Sănătăţii pe această temă, dar am cerut Inspecţiei să meargă în fiecare spital şi să vadă care e situaţia reală a paturilor ATI şi să se asigure că nu se mai întâmplă nimic cu paturile şi că nu mai scad şi că trebuie să crească.

Astăzi nu am primit acest raport, ştiu că sunt cele pe care le-am raportat eu, cele 1.408, nu am un raport, după ce am prezentat această informaţie, dar mâine este şedinţă de guvern şi sper să avem o situaţie. Astăzi nu mi s-a raportat”, a explicat premierul. 

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.118 de cazuri noi de COVID-19, iar 133 de români au murit, după ce s-au infectat cu SARS-COV-2. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.096. Dintre acestea, 1.226 sunt internate la ATI.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇