Cinci țări se plâng că distribuţia vaccinurilor este inegală UPDATE Reacția UE

Cinci țări se plâng că distribuţia vaccinurilor este inegală <span style="color:#ff0000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacția UE

Cinci lideri de state UE au făcut apel sâmbătă la organizarea de convorbiri la nivel înalt în blocul comunitar pentru a asigura distribuţia echitabilă a dozelor de vaccin împotriva coronavirusului, afirmând că actualul sistem ar crea „disparităţi uriaşe” între statele membre până în vară.

Publicitate

Şefii de guvern din Austria, Bulgaria, Letonia, Slovenia şi Republica Cehă au afirmat într-o scrisoare către oficialii UE că actualul sistem "va continua să creeze şi să exacerbeze disparităţi uriaşe între statele membre până în vară, când unele vor putea să ajungă la imunitatea de turmă în câteva săptămâni, în timp ce altele vor rămâne mult în urmă".

Scrisoarea, adresată preşedintelui Consiliului European Charles Michel şi preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, face apel la oficialii UE "să organizeze o discuţie despre această chestiune importantă în rândul liderilor cât de curând posibil", relatează DPA.

Reacția UE

Publicitate

UPDATE Comisia Europeană a reacționat după această scrisoare şi a apărat politica de distribuire uniformă a vaccinurilor.

Comisia a răspuns că dozele au fost distribuite proporţional cu populaţia fiecărei ţări şi ţinând cont de datele epidemiologice, adăugând că guvernelor statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.

O politică flexibilă agreată de guvernele UE a însemnat că ţările care se confruntă cu o fază mai acută a epidemiei ar putea accesa mai multe doze, în cazul în care unele guverne ar opta să nu-şi preia alocarea proporţională, a declarat Executivul UE într-un comunicat.

"Ar fi de competenţa statelor membre să găsească un acord dacă doresc să revină la baza proporţională", a spus acesta, adăugând că sprijină o metodă de alocare bazată exclusiv pe o proporţie a populaţiei fiecărei naţiuni a UE.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat vineri că dozele de vaccin nu sunt împărţite proporţional între statele membre UE şi că anumite contracte de aprovizionare suplimentare sunt permise ca rezultat al negocierilor netransparente într-un comitet permanent al UE.

Potrivit lui Kurz, Olanda şi Danemarca au acces la mult mai multe doze de vaccin pe cap de locuitor decât ţări ca Bulgaria sau Croaţia.

Olanda a respins acuzațiile

Mai târziu în cursul zilei de sâmbătă, Olanda a respins acuzaţiile Austriei că şi-a procurat vaccinuri suplimentare în afara aranjamentelor UE.

Ţara primeşte vaccinuri prin intermediul mecanismului desemnat de UE, dar se foloseşte de marja de manevră permisă de bloc", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii pentru DPA.

Dacă o ţară renunţă la dreptul său la o alocare integrală, alte ţări pot obţine acces la ea, cum a făcut şi Olanda, a atras atenţia purtătorul de cuvânt.

În jur de 1,4 milioane de locuitori din Olanda au primit cel puţin o doză de vaccin până acum. Peste 400.000 de olandezi au fost inoculaţi deja cu a doua doză, ceea ce înseamnă în jur de 2,5% din populaţie.

Un înalt responsabil al UE, care a confirmat primirea scrisorii celor cinci, a reamintit că un summit al celor 27 de lideri ai UE este prevăzut să aibă loc pe 25 şi 26 martie. El a mai precizat: "coordonarea luptei împotriva pandemiei este primul punct din agendă", relatează AFP.

"Înainte de fiecare summit primim mereu scrisori la care răspundem", a mai spus el.

Iată ce mai poți citi azi pe SpotMedia.ro:

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇