CCR a decis: Restricţiile şi amenzile din legea stării de alertă sunt constituționale (Surse)

CCR a decis: Restricţiile şi amenzile din legea stării de alertă sunt constituționale (Surse)

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că legea care guvernează actuala stare de alertă este constituțională, în raport cu criticile aduse, au declarat, marți, surse judiciare pentru Mediafax.

Judecătorii constituționali s-au pronunțat pe excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și au decis că legea este constituțională, în raport cu criticile aduse.

Potrivit altor surse citate de Agerpres, a fost respins doar articolul 72 al legii, care însă nu are impact asupra esenței actului normativ. ”A fost declarat neconstituțional doar faptul că nu sunt prevăzute termene rapide pentru atacarea în contencios administrativ a actelor normative. În rest, totul e constituțional”, au explicat alte surse pentru G4Media.

ADVERTISING

Aşadar, toate restricţiile impuse şi amenzile date în baza acestei legi sunt perfect în regulă, potrivit CCR.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Decizia a venit după ce instituirea măsurilor anti-COVID-19 de către Guvern a provocat nemulțumiri, proteste, iar mai multe persoane au introdus acțiuni în instanță.

Sute de persoane s-au adunat chiar şi azi în faţa sediului CCR de la Parlament. Oamenii cereau autorităţilor să nu aplice tratament diferit persoanelor nevaccinate.

Au existat cinci sesizări referitoare la legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sesizările au fost făcute şi de parlamentarii AUR, care au depus solicitare pentru a fi parte în proces. Mai exact, George Simion, copreşedintele AUR, susţine că legea este neconstituţională, deoarece situaţia sanitară nu mai impune menţinerea stării de alertă.

Judecătorii constituționali au mai avut în dezbatere Legea nr. 55/2020, în 20 mai, dar atunci au amânat pronunțarea pentru data de 8 iunie.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇