Cad primele capete după tragedia de la CE Oltenia, dar managerul rămâne neclintit

Cad primele capete după tragedia de la CE Oltenia, dar managerul rămâne neclintit

Complexul Energetic Oltenia a anunţat, miercuri, primele schimbări din funcție, după accidentul în care au murit trei muncitori și mai mulți au fost răniți.

Astfel, directorul Sucursalei Miniere a demisionat, iar doi dintre şefii carierei Jilţ Sud au fost demiși. Toți trei au fost înlocuiți cu alți șefi din cadrul companiei.

”În urma evenimentului care a avut loc în data de 17.01.2023, la Cariera Jilţ Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din funcția de director al Sucursalei Miniere şi a decis numirea domnului Paraschivu Ion în această funcţie”, a transmis CEO Oltenia, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Sursa citată a precizat că Ion Paraschivu a deţinut anterior funcţia de director Direcţia Tehnică, director Direcția Producție și director adj. mecanic în cadrul Sucursalei Miniere, desfăşurându-şi activitatea în cadrul sectorului minier începând din anul 1990.

”De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din funcţia de șef UMC Jilţ a domnului Dancau Doru şi numirea domnului Vulpe Viorel pe această funcție, precum și schimbarea din funcția de șef al Carierei Jilț Sud a domnului Grecu Sorin și numirea în această funcție a domnului Turtoi Tiberiu”, a mai transmis compania.

Viorel Vulpe a deţinut funcţia de inginer şef Producție la Sucursala Miniera și, anterior, șef Unitate Minera Jilț Nord, iar Tiberiu Turtoi a deținut funcția de șef schimb Sector.

ADVERTISING

Amintim că marți seară, prezent în Gorj, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că a trimis Corpul de Control pentru a ancheta situația de la CE Oltenia, dar că așteaptă aceste 3 plecări din funcție înainte de raportul care va indica vinovații de producerea tragediei.

Popescu a fost trimis la fața locului de Nicolae Ciucă, potrivit declarațiilor premierului, de la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Ciucă a spus că până la următoarea reuniune a Executivului vrea să aibă pe masă concluziile cu privire la vinovați, măsurile împotriva lor, dar și propuneri concrete despre ce trebuie schimbat ca astfel de accidente să nu se mai repete.

ADVERTISING

„Ieri, din păcate, a avut loc un accident tragic la CE Oltenia. Și-au pierdut viața 3 muncitori în cariera de la Jilț. Doresc să transmit condoleanțe și întreaga mea compasiune familiilor celor 3 muncitori și, desigur, celor care au fost răniți.

Încă din primul moment am decis ca autoritățile să se deplaseze la fața locului, am transmis ministrului Energiei sa se deplaseze urgent în județul Gorj, să facă analiza și să ia primele măsuri la fața locului.

Atât Ministerul Energiei, cât și Ministerul Muncii, prin Inspecția Muncii, vor continua activitatea de verificare și cercetare a cauzelor producerii accidentului și, până săptămâna viitoare, în ședința de guvern, îmi veți prezenta primele date și concluzii cu măsuri concrete, atât împotriva celor care se fac vinovați pentru producerea accidentului, cât și măsuri concrete pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor de muncă în CE Oltenia”, a cerut Ciucă.

Minerii spun că situația care a dus și la producerea accidentului de marți persistă de peste 30 de ani și că, deși au avertizat de nenumărate ori că există riscul să se întâmple astfel de tragedii, conducerea și sindicatul nu au făcut nimic.

De altfel, chiar la câteva ore după accident, 35 de muncitori din tura de seară au fost nevoiți să se înghesuie într-o autoutilitară ca cea care se răsturnase, pentru a-și putea face munca.

Unul dintre mineri le-a spus jurnaliștilor că „degeaba se schimbă o conducere politică şi vine o altă conducere politică”, arătând că specialiştii în acest domeniu „sunt foarte puţini şi au fost ţinuţi jos”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇