35 de muncitori s-au înghesuit într-un camion să meargă în mină, la doar câteva ore de la accident: „Mergem la moarte”. Șeful CE Oltenia nu vede motive de demisie

35 de muncitori s-au înghesuit într-un camion să meargă în mină, la doar câteva ore de la accident: „Mergem la moarte”. Șeful CE Oltenia nu vede motive de demisie

La doar câteva ore de la accidentul tragic de la mina Jilț în care trei mineri au murit și mai mulți au fost răniți, 35 de muncitori din tura de noapte s-au înghesuit într-o autoutilitară similară cu cea care s-a răsturnat pentru a merge la muncă.

„Mergem la moarte! Să vă urcați să filmați că nu avem de ce ne ține, nu are frâne, merge cu frâna de mână. Astea sunt mașinile directorului Burlan (Daniel Burlan, managerul CE Oltenia – n.red) și ale sindicatului. Așa ne protejează sindicatul. Asta e limuzina noastră de la Parlament”, le-au spus muncitorii reporterilor Antena3 care i-au însoțit la îmbarcarea pentru tura de noapte.

Minerii spun că în aceleași condiții au călătorit și colegii lor care au murit și că avertizaseră de mult timp că o astfel de tragedie este inevitabilă.

În plus, ei acuză că singurul „echipament de protecție” primit de la CE Oltenia este o salopetă și o pereche de cizme de cauciuc și în rest se descurcă cum pot, iar situația persistă de peste 30 de ani.

ADVERTISING

„Eu sunt angajat din anul 1991 şi nu am mers decât cu aceste maşini. Să nu încerce (directorul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan – n.red.) să găsească vinovaţi şoferi... nu. Noi am cerut în ultimii ani să vină domnul ministru să vorbească cu noi, pentru că pe noi nu ne mai reprezintă sindicatele.

Nu a venit niciodată în faţa noastră, a acceptat să meargă sindicatele cu administraţia, care sunt mână în mână şi nu ne mai reprezintă, şi am ajuns în condiţiile astea în care suntem acum”, a declarat, la Antena 3, unul dintre muncitorii care marţi seară au intrat de serviciu la cariera Jilţ Sud. 

El a catalogat condiţiile de muncă drept „inumane”, arătând că mulţi se înghesuie în maşinile care îi duc la locul de muncă.

„Cred că (sic!) capacitatea unei maşini este de opt persoane, dar sub 20 de persoane nu prea urcăm. Tot timpul este un pericol. Tot timpul este un pericol. De când plecăm de aici, până ne întoarcem mâine, este un pericol, inclusiv utilajele vechi, îmbătrânite pe care lucrăm. (...) Noi ne aşteptam de la zi la zi să se întâmple o tragedie. Nu sunt două zile de când le-am spus colegilor că ne vor scoate cu buldozerele din nămol, legaţi de cizme. Şi ei râdeau. Acuma nu mai putem râde”, a adăugat muncitorul.

ADVERTISING

El a spus că „degeaba se schimbă o conducere politică şi vine o altă conducere politică”, arătând că specialiştii în acest domeniu „sunt foarte puţini şi au fost ţinuţi jos”.

Managerul nu vede motive să-și dea demisia

Aproape de miezul nopții de marți spre miercuri, a venit în fața jurnaliștilor și managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, obligat practic de Virgil Popescu. Ministrul Energiei, care s-a dus marți seară în Gorj, le promisese reporterilor că nu va pleca de acolo până când directorul nu va coborî din birou să discute cu ei.

El a spus că se vor acorda ajutoare financiare pentru familiile minerilor decedaţi și că nu crede că este nevoie de demisia sa din funcţie, în urma accidentului.

„Am luat decizia ca accesul în carieră să se facă doar pe acele căi de acces sigure, care nu pot să expună la pericol transportul cu acele autoutilitare 6x6”, a spus Burlan care e prima măsură luată după tragedie, anunțând apoi sumele pe care le vor primi familiile îndoliate.

ADVERTISING

„Este poate nesemnificativ pe lângă suferinţa familiilor, a colegilor, aceste ajutoare, în contract avem 40.000 de lei pentru fiecare familie a salariatului decedat, plus angajarea unui membru din familia respectivă şi ajutoare pentru salariaţii care se află internaţi. Dar în funcţie de necesităţi putem discuta cuantumul acestor ajutoare”, a declarat managerul Complexului Energetic Oltenia.

Unul dintre cei trei muncitori care au murit este Dragoş Pîrjol, care era angajat de trei luni. El avea 29 de ani, se căsătorise recent, iar soţia lui este însărcinată.

Întrebat dacă ia în calcul demisia, Burlan a vorbit despre cum a salvat compania de la faliment.

„Vedem (dacă îmi dau demisia - n.red.) în funcţie de... Eu cred că trebuie să facem ceva şi, aşa cum am făcut în ultima perioadă, să continui activitatea în cadrul Complexului Energetic Oltenia într-un moment în care era cât pe-aci să se declare falimentul CEO, cred că Complexul trebuie să îşi continue activitatea şi este nevoie de, poate, persoane responsabile. Eu sunt o persoană responsabilă”, a susținut managerul.

Întrebat dacă vreunul dintre subalternii săi şi-a exprimat intenţia de a demisiona, în urma accidentului, Daniel Burlan a răspuns că nu a primit vreo demisie. 

Salvarea, chemată târziu, numărul răniților și al ocupanților rămâne un mister

În ceea ce priveşte faptul că accidentul a avut loc în jurul orei 13:00, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a primit solicitare pentru a interveni câteva zeci de minute mai târziu, şeful de CE Oltenia a explicat că „probabil salariaţii de acolo au încercat să acorde primul ajutor”, explicând că nu cunoaşte firul evenimentelor şi că s-a deplasat acolo imediat ce a fost informat despre accident.

Şeful CE Oltenia a subliniat că există contracte pentru transportul de marfă şi pentru transportul de persoane. Conform acestuia, şoferul este angajatul unei firme care are contract pentru acest serviciu prestat în cadrul carierei. 

„Drumurile, din păcate,... este o problemă generală în carierele miniere. Se excavează continuu într-o carieră, se decopertează, se şi întreţin, dar într-o asemenea perioadă în care sunt precipitaţii, şi săptămâna trecută, şi la începutul acestei săptămâni, drumurile se degradează. Întreţinerea lor cu utilaje se face cu utilaje clasice, dar odată decopertat acel strat de nămol, se creează din nou o peliculă”, a mai spus Daniel Burlan, la finalul vizitei ministrului Energiei în judeţul Gorj.

La aproape 24 de ore de la accident, rămân informații contradictorii în ce privește numărul răniților. Comunicatul Poliției vorbește de 9 răniți, însă anterior ISU a anunțat 10 răniți și Complexul Energetic Oltenia 11.

O situație similară se regăsește și în ceea ce priveşte numărul persoanelor care se aflau în maşina răsturnată, în momentul accidentului.

ISU Gorj a anunțat că în accident au fost implicate 25 de persoane, un fost lider sindical spune că printre muncitori se vorbește fie că erau 10 ocupanți în autoutilitară, fie că erau 18, iar managerul CE Oltenia susține că erau 16. Minerii care au stat de vorba cu jurnaliștii spun că ar fi fost 15 ocupanți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇