Instanţa respinge cererea CNSAS privind declararea lui Isărescu drept colaborator al Securităţii

Instanţa respinge cererea CNSAS privind declararea lui Isărescu drept colaborator al Securităţii

Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri, ca inadmisibilă, cererea depusă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) prin care se solicita judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Hotărârea CAB vine după ce Curtea Constituţională a României a admis, pe 23 noiembrie 2021, o sesizare depusă de Mugur Isărescu şi a decis că legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii este neconstituţională în ansamblul său.

ADVERTISING

În iunie 2020, CNSAS a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care a solicitat judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul lui Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a fost reprezentat în instanță de Valeriu Stoica.

În cererea trimisă în instanţă, CNSAS susţine că acesta a activat ca informator în perioada 1979 - 1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.

ADVERTISING

CNSAS citează mai multe documente privind colaborarea lui Isărescu cu fosta Securitate comunistă, apreciind că informațiile furnizate de el au afectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇