Amânare în procesul CNSAS - Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a lipsit de la primul termen, fiind reprezentat de Valeriu Stoica - UPDATE

Amânare în procesul CNSAS - Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a lipsit de la primul termen, fiind reprezentat de Valeriu Stoica - UPDATE

Procesul în care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cere „constatarea calităţii de colaborator al Securităţii” pentru guvernatorul BNR Mugur Isărescu a început vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, la trei luni de la înregistrarea dosarului.

UPDATE – Magistrații au dispus amânarea dezbaterilor pentru 30 octombrie, potrivit Agerpres.

La acest prim termen de judecată, guvernatorul BNR nu s-a prezentat la proces, el fiind reprezentat de avocatul Valeriu Stoica, fost preşedinte al PNL şi fost ministru al Justiţiei în Guvernul Isărescu (decembrie 1999 - decembrie 2000).

ADVERTISING

Valeriu Stoica a afirmat că sunt multe înscrisuri depuse la dosar de CNSAS care nu sunt lizibile, iar judecătoarea care se ocupă de acest caz a dispus remedierea acestei probleme.

Avocatul Gheorghe Piperea a depus o cerere de intervenţie, pentru a fi admis ca parte în proces din partea Asociaţiei "Parakletos", însă instanţa a decis amânarea dezbaterilor pentru 30 octombrie, pentru ca părţile să ia la cunoştinţă de această solicitare.

Gheorghe Piperea este cel care a sesizat CNSAS

CNSAS susține că Isărescu a activat ca informator al Securității timp de 10 ani

ADVERTISING

Dosarul a fost înregistrat la 15 iunie la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit News.ro.

În urmă cu trei ani, România Liberă a scris că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii sub numele de cod „Manole”.  La acel moment, CNSAS nu avea posibilitatea să verifice calitatea de colaborator al Securităţii a guvernatorului BNR, însă Parlamentul a modificat legea, adăugând persoana care ocupă această funcţie între cele pentru care poate fi solicitată această verificare.   

Ziarul Bursa scria anul trecut că avocatul Gheorghe Piperea a cerut CNSAS, printr-o asociaţie pe care o conduce, să verifice dacă Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea.    

ADVERTISING

Citește și analizele SpotMedia.ro pe acest subiect:

Scandalul Isărescu descifrat în cheie politică: Care a fost scenariul și ce urmează

De la Mona Muscă la Mugur Isărescu sau cum ne bântuie Securitatea de trei decenii, în absența lustrației


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇