Bilanțul codului roșu: Peste 400 de oameni înzăpeziți, naștere asistată prin apel video. Situația drumurilor din Moldova (Galerie foto & video)

Bilanțul codului roșu: Peste 400 de oameni înzăpeziți, naștere asistată prin apel video. Situația drumurilor din Moldova (Galerie foto & video)

Circulaţia rutieră se desfăşoară în continuare în condiţii de iarnă în judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Cea mai provocatoare noapte pentru serviciile de intervenție a fost în județul Botoșani, dar operațiuni complicate au avut loc și în restul Moldovei.

ISU Botoşani anunţă joi dimineaţă că, pe durata codului roșu de ninsori şi viscol, 424 de persoane din 207 autovehicule rămase înzăpezite au fost salvate de pompierii militari şi voluntari, fiind primite în total 751 de apeluri de urgenţă.

De asemenea, personalul medical din dispeceratul I.S.U. – S.A.J. a asistat, prin apel video, naşterea unei fetiţe, pentru că ambulanţa nu a putut ajunge.

ADVERTISING

„424 de persoane din 207 autovehicule rămase înzăpezite pe drumurile naţionale şi judeţene au fost salvate de pompierii militari şi voluntari până în această dimineaţă, la ora 05:00. 

72 de persoane au fost adăpostite temporar la Primăria Mihălăşeni, Primăria Unţeni, Căminul Cultural Ungureni, Centrul de Zi Ştefăneşti, Primăria Călăraşi, la domiciliul şefului SVSU Călăraşi, Primăria Vlădeni, Primăria Truşeşti, Primăria Dersca, Primăria Tudora şi la Districtul SDN Manoleasa”, transmite ISU Botoşani.

Totodată, 7 persoane din localităţile Adăşeni, Liveni, Drăguşei, Săveni, Gulioaia şi Ungureni, care aveau nevoie de dializă, au ajuns la centrul de specialitate cu ajutorul pompierilor.

O femeie, în vârstă de 53 de ani, din localitatea Gulioaia, care avea nevoie de dializă, a ajuns la UPU - SMURD a Spitalului Județean Mavromati Botoșani, cu ajutorul pompierilor, după o intervenție care a durat mai bine de zece ore. Pentru a duce la bun sfârșit misiunea, pompierii au înfruntat nămeți de peste doi metri, viscol puternic și vizibilitate redusă la zero.Cu toate acestea, echipajul al ISU Botoșani trimis la caz a ajuns la Gulioaia cu o șenilată și a preluat femeia. În condiții normale, acest drum este parcurs în maxim 20 de minute.#ISU_BOTOSANI #salvatorii #pompierii

Publicată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani - ISU Botosani pe Miercuri, 5 aprilie 2023

Probleme au fost și în oraşul Botoșani, unde 30 de copaci au cedat din cauza greutății zăpezii și s-au prăbușit peste mașini și pe carosabil.

În ultimele ore, eforturile pompierilor, ale militarilor din cadrul UM 011 89, poliţiştilor de frontieră şi drumarilor s-au concentrat pe misiunile de salvare a persoanelor care au rămas cu autovehiculele înzăpezite pe drumul care leagă Botoşaniul de Suceava. 71 de persoane au fost deja transportate de către pompieri şi poliţişti de frontieră, în oraşul Botoşani. Misiunea continua şi la această oră.

ADVERTISING

Probleme au fost și în Neamț, unde un autocar cu 33 de copii a rămas înzăpezit, aceştia fiind preluaţi şi transportaţi la Căminul de Garnizoană din municipiul Roman.

Naștere asistată video

Personalul medical din dispeceratul I.S.U. – S.A.J. a asistat, prin apel video, naşterea unei fetiţe de aproximativ 2,8 kg. Mama, o femeie de 41 de ani din Crasnaleuca, aflată la a patra naştere, a cerut ajutor prin apel 112. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ambulanţa SAJ nu a putut să ajungă la caz.

Prin intermediul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Coţuşca s-a luat legătura cu două femei, care au mai asistat la naşteri. Una dintre ele a urmat toate indicaţiile date de către personalul medical din dispecerat şi a ajutat-o pe mamă să nască.

ADVERTISING

Mama şi nou-născutul sunt în stare bună. Asistentul medical din comuna alăturată care s-a oferit să o monitorizeze mama şi copilul, până la sosirea unui echipaj SAJ, nu a reuşit să ajungă la caz, deoarece a rămas înzăpezită. 

ambulanta-inzapezita-botosani

Cazuri complexe au avut loc şi în judeţul Iaşi, unde pompierii au intervenit în localităţile Slobozia şi Ţigănaşi pentru transportul a două gravide, care necesitau îngrijiri medicale.

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 23 localităţi din 2 judeţe (Bacău şi Botoşani), însumând un număr de aprox. 6.273 consumatori finali nealimentaţi.

pompieri-interventie-viscol-zapada

Situația drumurilor din zona Moldovei

Până la ora 10:00, mai bine de jumătate din judeţul Botoşani se află sub cod roşu de viscol şi ninsori abundente. În acest context, a fost închisă circulaţia pentru toate categoriile de autovehicule, de miercuri seară, începând cu ora 21:30.

Joi dimineață, nouă sectoare de drum naţional din zona Moldovei sunt închise, conform Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române:

  • toate drumurile publice din afara localităţilor din judeţele Botoşani şi Iaşi;
  • DN 2 Bacău – Hârleşti, judeţul Bacău;
  • DN 2F Buhoci – Străminoasa, judeţul Bacău;
  • DN 15D Roman - Piatra Neamţ, judeţul Neamţ;
  • DN 15B Tg Neamţ – Cristești, judeţul Neamţ;
  • DN 15C Tg Neamţ – Tarzia, judeţul Neamţ;
  • DN 2 Secuienii Noi – Nisiporești, judeţul Neamţ;
  • DN 2 Fălticeni – Siret, judeţul Suceava;
  • DN 17 Suceava – Păltinoasa, judeţul Suceava;
  • DN 17A Rădăuți  - Dorneşti, judeţul Suceava;
  • DN 29 Suceava – Botoşani, judeţul Suceava;
  • DN 2H Rădăuţi – Vicovu de Jos, judeţul Suceava;
  • DN 17A Rădăuţi – Marginea, judeţul Suceava;
  • DN 2K Solca – Milişăuţi, judeţul Suceava.

Pentru vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, este restricționată circulația pe DN 2 Secuienii Noi – Nisiporeşti, judeţul Neamţ și DN 2 Nisiporeşti - Moţca, judeţul Iaşi.

drum-inzapezit

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇