Au început să apară certificatele digitale Covid false. Mii de oameni sunt gata să plătească pentru ele

Au început să apară certificatele digitale Covid false. Mii de oameni sunt gata să plătească pentru ele

Poliţia italiană a destructurat mai multe scheme online care ofereau spre vânzare certificate digitale false ale UE referitoare la Covid-19 şi aşa-zise vaccinuri pentru coronavirus.

Ancheta, coordonată de biroul procurorului pentru criminalitate informatică din Milano, a arătat că mii de oameni sunt gata să plătească pentru certificate false, se arată într-o declaraţie a poliţiei, transmite Reuters.

UE a lansat joi un certificat digital pentru Covid-19 conceput pentru a ajuta cetăţenii să călătorească în blocul celor 27 de naţiuni şi a deschide turismul de vară.

ADVERTISING

Certificatul prezintă un cod ”QR”, care indică dacă un călător a fost complet vaccinat, dacă s-a recuperat recent în urma unei infecţii Covid-19 sau a fost testat negativ.

Poliţia a declarat că a preluat controlul asupra a 10 canale de pe serviciul de mesagerie criptat Telegram, conectate la conturi anonime din aşa-numitul dark web, prin care a fost posibil să se contacteze vânzătorii, care au solicitat plata în criptomonedă.

Pachet all inclusive: Certificat și vaccin

Preţurile au variat de la 110 la 130 de euro pentru un pachet ”all inclusive” de certificat fals şi un aşa-zis flacon de vaccin.

ADVERTISING

Unii cumpărători au venit din afara UE.

"Aproximativ 250.000 de utilizatori s-au înregistrat şi o sută au încercat să interacţioneze cu vânzătorii", a declarat Gian Luca Berruti, şeful unităţii de fraudă cibernetică a poliţiei fiscale din Milano.

Nu este clar dacă a fost predat vreun vaccin, dar poliţia a spus că a găsit mai multe certificate pentru Covid-19 contrafăcute. Acestea conţineau date de identificare false, codul QR generat special şi numărul lotului unei prime şi a doua doze de vaccin.

Berruti a declarat că poliţia a identificat un număr de suspecţi, dar a refuzat să dezvăluie alte detalii.

ADVERTISING

”Dorim să precizăm că oricine a fost găsit cu aceste certificate false, inclusiv cumpărătorii, riscă să fie urmărit penal pentru infracţiuni pedepsite cu până la şase ani de închisoare, cum ar fi frauda şi utilizarea documentelor false”, a spus el.

Schema a fost descoperită folosind două instrumente de inteligenţă artificială care permit poliţiei să monitorizeze internetul în timp real şi apoi să interacţioneze ca potenţiali clienţi.

”Un fel de avanpost al nostru pe internet ", a spus Berruti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇