Război în Gaza Trei ostatici, uciși din greșeală de Israel. Un nou bilanț al atacului Hamas stârnește semne de întrebare

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Trei ostatici, uciși din greșeală de Israel. Un nou bilanț al atacului Hamas stârnește semne de întrebare

Războiul din Gaza a ajuns în ziua 70 și nu sunt semne că va înceta prea curând. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, crede că va mai dura câteva luni.

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden a sfătuit Israelul să pună capăt campaniei sale terestre din Gaza şi să desfăşoare o ofensivă mai bine ţintită. Biden ar dori ca Israelul să treacă la această nouă fază a războiului în termen de trei săptămâni sau mai devreme.

Noua fază pe care o prevăd americanii ar implica grupuri mai mici de forţe de elită care ar intra şi ar ieşi din centrele populate din Gaza, desfăşurând misiuni mai precise pentru a-i găsi şi a-i ucide pe liderii Hamas, pentru a salva ostatici şi a distruge tunelurile, au spus oficialii.

Israelul continuă să atace puternic în nord și sud, dar a fost de acord să deschidă încă un punct de trecere a frontierei pentru a permite trecerea ajutoarelor. IDF susține că forțele sale au capturat și distrus centrul de comandă al batalionului Shejaiya al Hamas, în nordul Gazei.

Iar în Khan Younis, în sud, forțele israeliene au anunțat că au ucis „mulți” teroriști și au localizat un tunel în interiorul căruia se aflau motociclete folosite de teroriști în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului.

ADVERTISING

În același timp, IDF a anunțat că își asumă răspunderea pentru uciderea din greșeală a trei ostatici israelieni, asupra cărora a fost deschis focul, după ce au fost considerați o amenințare.

Un bilanţ care permite înţelegerea mai exactă a masacrelor comise de organizaţia palestiniană, dar şi pune sub semnul întrebării anumite mărturii iniţiale, a fost publicat, arătând că în total au murit 1.139 de persoane în atacurile Hamas de la 7 octombrie din Israel, între care circa 700 de civili, aproximativ 70 de străini şi 36 de copii. Pe 14 octombrie, autorităţile au anunţat un bilanţ de "peste 1.400 de persoane ucise de teroriştii Hamas". În Fâşia Gaza, gruparea a anunțat un bilanț de peste 18.700 de morți, în majoritate femei, copii şi adolescenţi.

Iată cele mai importante evenimente de vineri, 15 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 70:

  • Trei ostatici, uciși din greșeală - Trupele israeliene au identificat din greşeală trei ostatici israelieni ca fiind o ameninţare şi au deschis focul asupra lor, ucigându-i, în timpul luptelor din nordul oraşului Shejaiya din Gaza,a anunţat vineri seara purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, citat de The Times of Israel. „Acesta este un incident tragic, IDF îşi asumă responsabilitatea", a declarat Hagari, care a adăugat că este o zonă în care soldaţii au întâlnit mulţi terorişti, inclusiv kamikaze care aveau asupra lor bombe. Hagari i-a identificat pe ostatici ca fiind Yotam Haim, care a fost răpit de Hamas din Kfar Aza, şi Samer Talalka, care a fost răpit din Nir Am. Cel de-al treilea ostatic nu a fost numit în urma dorinţei familiei sale.
  • Israelul a anunțat mai mulți morți în 7 octombrie - În total au murit 1.139 de persoane în atacurile Hamas de la 7 octombrie din Israel, între care circa 700 de civili, aproximativ 70 de străini şi 36 de copii, un bilanţ care permite înţelegerea mai exactă a masacrelor comise de organizaţia palestiniană, dar şi pune sub semnul întrebării anumite mărturii iniţiale. Pe 14 octombrie, autorităţile au anunţat un bilanţ de "peste 1.400 de persoane ucise de teroriştii Hamas". În Fâşia Gaza, gruparea a anunțat un bilanț de peste 18.700 de morți, în majoritate femei, copii şi adolescenţi.
  • Încă un punct de frontieră deschis pentru ajutoare - Israelul urmează să deschidă punctul de trecere Kerem Shalom pentru a permite ajutorului umanitar să intre în Gaza. Este a doua trecere care se deschide, după Rafah care face legătura între sudul Fâșiei Gaza și Egipt. Anunțul a fost salutat de consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care se află în Israel. El a spus că decizia reprezintă „un pas semnificativ”: „Președintele Biden a ridicat această problemă în ultimele convorbiri telefonice cu prim-ministrul Netanyahu și a fost un subiect important de discuție în timpul vizitei mele în Israel în ultimele două zile”.
  • Navă bulgară sechestrată - O navă cargo bulgară este sechestrată de joi în Marea Arabiei, la circa 380 de mile nautice de insula yemenită Socotra, a anunţat vineri guvernul de la Sofia, în timp ce rebelii houthi din Yemen au revendicat atacuri asupra altor două nave, în timpul unui marş de solidaritate cu poporul palestinian. Cargobotul bulgar "Ruen" are la bord 18 membri ai echipajului (din Bulgaria, Myanmar şi Angola) şi aparţine companiei bulgare de stat Navibulgar. Aceasta a pierdut contactul cu echipajul navei, telefoanele prin satelit fiind deconectate.
  • Piese pentru avioane - O instanță din Olanda va decide azi dacă va obliga guvernul olandez să înceteze furnizarea de piese pentru avioanele de luptă F-35 folosite de Israel în Fâșia Gaza. Un grup de organizații pentru drepturile omului a dat Guvernul în judecată susținând că furnizarea pieselor contribuie la presupusele încălcări ale dreptului internațional de către Israel în războiul cu Hamas. Este vorba despre piese pentru F-35 deținute de SUA, stocate într-un depozit din Țările de Jos și apoi expediate către mai mulți parteneri, inclusiv Israel, prin acordurile de export existente.
  • Soldat de doar 19 ani, ucis - Un soldat israelian de doar 19 ani a fost ucis joi în sudul Gazei, a anunţat vineri armata israeliană. Shmuel Arady, din Kibbutz Hatzor, a fost membru al Batalionului 603, se arată într-un comunicat. Numărul soldaților israelieni uciși în ofensiva terestră din Gaza a ajuns la 117.
  • Centru de comandă Hamas distrus - IDF susține că forțele sale au capturat și distrus centrul de comandă al batalionului Shejaiya al Hamas, în nordul Gazei. Soldații au ucis oameni înarmați și au distrus un tunel, potrivit armatei.
  • Copii uciși - Forțele israeliene care se află în Khan Younis, în sud, au ucis „mulți” teroriști și au localizat un tunel în interiorul căruia se aflau motociclete folosite de teroriști în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, a transmis IDF. Patru persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise și alte câteva rănite într-un atac aerian israelian asupra unei case din Khan Younis vineri dimineața, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătății.
  • Sfatul lui Biden - Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden a sfătuit Israelul să pună capăt campaniei sale terestre din Gaza şi să desfăşoare o ofensivă mai bine ţintită în războiul din Gaza. Biden ar dori ca Israelul să treacă la această nouă fază a războiului în termen de trei săptămâni sau mai devreme, a declarat un oficial american citat de NYT sub acoperirea anonimatului. Noua fază pe care o prevăd americanii ar implica grupuri mai mici de forţe de elită care ar intra şi ar ieşi din centrele populate din Gaza, desfăşurând misiuni mai precise pentru a-i găsi şi a-i ucide pe liderii Hamas, pentru a salva ostatici şi a distruge tunelurile, au spus oficialii.
  • Cadavrul unui ostatic, recuperat - Forţele speciale israeliene au recuperat cadavrul ostaticului Elya Toledano, în vârstă de 28 de ani şi care a fost ţinut în Fâşia Gaza de Hamas de la atacul din 7 octombrie în sudul Israelului, a anunţat armata vineri într-un comunicat. Potrivit armatei, o "procedură de identificare" a fost efectuată de medici legişti, rabini militari şi experţi criminalişti. Toledano a fost răpit de Hamas de la un festival de muzică în aer liber care s-a transformat într-un masacru, a relatat presa israeliană. Peste 130 de ostatici rămân în Gaza. Unii au fost declaraţi morţi în lipsă de autorităţile israeliene.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇