SUA au respins prin veto la ONU încetarea imediată a războiului din Gaza. Risc terorist în creștere în Europa. Fără coloniști israelieni violenți în Schengen

SUA au respins prin veto la ONU încetarea imediată a războiului din Gaza. Risc terorist în creștere în Europa. Fără coloniști israelieni violenți în Schengen

O rezoluţie de încetare imediată a focului în Gaza, după două luni de război, cerută în Consiliul de Securitate al ONU de secretarul general António Guterres, a picat după ce SUA s-au opus prin veto, considerând că e nerealistă.

Guterres invocase, pentru prima oară în zeci de ani, articolul 99 al Cartei ONU, care prevede că secretarul general poate aduce în atenția Consiliului „orice chestiune care, în opinia sa, poate amenința menținerea păcii și securităţii internaţionale”. SUA consideră că dacă ar fi implementată rezoluția, ar fi rețeta sigură pentru dezastru, atât pentru Israel și Palestina, cât și pentru întreaga regiune, pentru că ar da mână liberă teroriștilor să repete atacuri ca cel al Hamas din 7 octombrie.

În timp ce rezoluția era dezbătută, Iron Dome a fost extrem de solicitat pentru a respinge rachetele lansate asupra Tel Avivului.

De pe frontul din Gaza, au apărut noi imagini șocante, care arată arestarea în masă a unor bărbaţi obligaţi să se dezbrace în chiloţi, să îngenuncheze pe stradă şi să stea legaţi la ochi. Circumstanţele şi datele exacte ale reţinerii sunt neclare, dar identităţile unora au fost confirmate de colegi sau rude şi este vorba despre medici sau jurnalişti, dar şi persoane în vârstă.

În acest context, preşedintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că este esenţial să fie protejaţi civilii, în timp ce au loc lupte urbane violente în şi în jurul celor mai mari oraşe din Gaza.

De altfel, în ciuda poziției de la ONU, se pare că SUA ar fi dat un ultimatum Israelului, să încheie războiul până la finalul anului, după cum au declarat trei oficiali israelieni pentru Politico. Ei au precizat, însă, că nu vor fi respectate condițiile americanilor. SUA au negat oficial că ar fi dat „un termen fix”.

ADVERTISING

Pe de altă parte, armata israeliană susține că uciderea jurnalistului Reuters Issam Abdallah în Liban a avut loc într-o zonă activă de luptă, unde era periculos să stai, dar şi că a distrus clădiri de la universitatea Al-Azhar din Gaza pentru că erau folosite de Hamas.

Iată cele mai importante evenimente de vineri, 8 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 63:

  • Veto american la ONU - SUA s-au opus prin veto rezoluției din Consiliul de Securitate al ONU prin care se cerea o încetare imediată a războiului dintre Israel și Hamas: „Dacă vreuna dintre țările noastre ar fi fost atacate în acest mod, cu toții ne-am aștepta ca acest Consiliu să reafirme dreptul nostru de a ne apăra cetățenii. Cea mai nerealistă parte a rezoluției e apelul la o încetare necondiționată a focului. Pur și simplu ar permite Hamas să se regrupeze și să repete ce a făcut în 7 octombrie.Această rezoluție spune practic că Israelul ar trebui să tolereze asta, că ar trebui să permită terorii să rămână nepedepsită. Ar fi rețeta pentru dezastru și pentru Israel, și pentru Palestina, și pentru întreaga regiune”.
  • Demers extraordinar la ONU - Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească, vineri, la presiunea secretarului general António Guterres, care solicită o rezoluţie de încetare imediată a focului în Gaza, după două luni de război. Într-o scrisoare adresată consiliului, Guterres a făcut demersul extraordinar de a invoca articolul 99 al Cartei ONU, care prevede că secretarul general poate aduce în atenția consiliului „orice chestiune care, în opinia sa, poate amenința menținerea păcii și securităţii internaţionale.” De zeci de ani nu a mai fost invocat acest articol. După ce Guterres a trimis scrisoarea, Emiratele Arabe Unite au pregătit un proiect de rezoluție care va fi supus la vot vineri. Cea mai recentă versiune a acestui document a fost văzută de AFP și numește situația din Gaza „catastrofală” și „cere o încetare a focului imediată”, în scop umanitar. Textul scurt solicită, de asemenea, protecția civililor, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor Hamas și accesul umanitar în Gaza. Dar rezultatul unui vot este incert – patru rezoluţii anterioare prezentate de la izbucnirea războiului au fost respinse de Consiliul de Securitate. Statele Unite, cel mai puternic aliat al Israelului, au transmis că o nouă rezoluție în acest stadiu nu ar fi „utilă”, pentru că „nu ar face decât să planteze semințele pentru următorul război - deoarece Hamas nu dorește să vadă o pace durabilă". Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a declarat că mandatul lui Guterres este „un pericol pentru pacea mondială”.
  • Ploaie de rachete asupra Tel Aviv - Iron Dome a făcut vineri seara, la Tel Aviv, aproximativ zece interceptări deasupra oraşului, după ce au răsunat sirenele, au constatat la faţa locului jurnalişti CNN. Aceasta a fost a treia oară când s-a tras cu rachete către oraş vineri. La prânz, două rachete au căzut în mare, iar sirenele nu au sunat. Vineri după-amiaza, în al doilea atac, au avut loc cel puţin trei interceptări deasupra oraşului, după activarea alarmei.
  • Ultimatum de la SUA? - Deşi înalţi responsabili de la Casa Albă au negat, site-ul american Politico a relatat că preşedintele american Joe Biden ar fi fixat un termen limită Israelului - până la sfârşitul anului curent - pentru terminarea războiului în Fâşia Gaza. Publicația citează trei surse israeliene care au spus acest lucru, dar consilierul adjunct pentru securitate naţională, John Finner, a declarat că nu există un „termen limită strict". În orice caz, Israelul are intenţia de a-şi extinde operaţiunea militară dincolo de termenul care i-ar fi fost acordat şi de a nu se conforma pe deplin cererilor americane. „Am intrat în Gaza pentru că era singurul mijloc de a distruge Hamas şi de a elibera ostaticii. Ni s-a spus să nu intrăm în tunelurile teroriştilor, dar dacă noi nu o facem nu vom putea distruge Hamas. Ni s-a spus de asemenea să nu intrăm în spitale, chiar dacă ele servesc drept centre de comandă şi de control ale Hamas. Noi vom continua să facem ceea ce trebuie să facem pentru a obţine o victorie decisivă", a explicat un responsabil israelian pentru Politico.
  • Hamas la universitate - Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au distrus clădiri folosite de Hamas la universitatea Al-Azhar din Gaza şi au postat imagini cu ce au găsit acolo.
  • Explicaţii pentru jurnalistul ucis - Armata israeliană susține că uciderea jurnalistului Reuters Issam Abdallah în Liban a avut loc într-o zonă activă de luptă. "La 13 octombrie 2023, organizația teroristă Hezbollah a lansat un atac asupra mai multor ținte de pe teritoriul israelian de-a lungul graniței cu Libanul. Un incident a implicat tragerea unei rachete antitanc, care a lovit gardul de frontieră din apropierea satului Hanita. În urma lansării rachetei antitanc, au apărut îngrijorări cu privire la potențiala infiltrare a teroriștilor pe teritoriul israelian. Ca răspuns, IDF a folosit focuri de artilerie și tanc pentru a preveni infiltrarea. IDF este conștientă de alegaţia că au fost uciși jurnaliștii care se aflau în zonă. E o zonă de luptă activă (...) și a fi în această zonă este periculos. Incidentul este în prezent în curs de investigare". Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat că e important ca ancheta Israelului să ajungă la o concluzie și ca rezultatele să fie văzute.
  • Încă un punct deschis la frontieră - Israelul a fost de acord, la cererea SUA, să deschidă punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom doar pentru controlul și inspecția ajutorului umanitar livrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah, a declarat joi un înalt oficial american citat de Reuters. Dar nu nu se ştie momentul în care s-ar putea deschide frontiera.
  • Medici şi jurnalişti, legaţi la ochi şi în chiloţi - Imagini din Gaza care circulă pe reţelele sociale arată arestarea în masă a unor bărbaţi care au fost obligaţi să se dezbrace, să îngenuncheze pe stradă, să stea legaţi la ochi şi să se urce în remorca unui vehicul militar. Circumstanţele şi datele exacte ale reţinerii sunt neclare, dar identităţile unora dintre deţinuţi au fost confirmate de colegi sau membri de familie. Cel puţin unii dintre bărbaţi sunt civili fără afiliere cunoscută la grupuri militante. Monitorul Euro-Mediteranean pentru Drepturile Omului susţine că a primit informaţii că IDF a lansat campanii de arestare aleatorie şi arbitrare împotriva persoanelor strămutate, printre care se află inclusiv medici, persoane din mediul academic, jurnalişti şi bărbaţi în vârstă. CNN a localizat geografic unele dintre imagini în Beit Lahia, la nord de oraşul Gaza. Detalii AICI
img
Foto: Monitorul Euro-Mediteranean
  • Biden îl atenţionează pe Netanyahu - Preşedintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că este esenţial să fie protejaţi civilii în timp ce au loc lupte urbane violente în şi în jurul celor mai mari oraşe din Gaza. "Preşedintele a insistat asupra necesităţii absolute de a-i proteja pe civili şi de a separa populaţia civilă de Hamas, în special prin coridoare care să le permită oamenilor să se deplaseze în deplină securitate în afara zonelor de luptă delimitate", a indicat Casa Albă.
  • Fără coloniști israelieni violenți Schengen - Belgia va înainta luni o propunere partenerilor săi din UE de a interzice intrarea în spaţiul Schengen coloniştilor israelieni care s-au implicat în violenţe împotriva palestinienilor, au anunţat vineri autorităţile belgiene: „Vom pune această problemă a sancţiunilor împotriva coloniştilor violenţi pe masă la Consiliul Afaceri Externe de luni. Coloniştii extremişti, ca şi teroriştii, nu sunt bineveniţi în ţara noastră. Acţionând în acest fel, ţara noastră trimite un semnal clar că vrem să contribuim la oprirea spiralei violenţei şi să evităm noi victime civile nevinovate".
  • ​Risc terorist în creștere în Europa - Riscul de atacuri teroriste în Europa a crescut după atacul lansat de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie. Atacurile recente de la Bruxelles şi Paris au fost motivate de violenţele Hamas, a declarat Catherine De Bolle, directoarea Europol, vineri la Haga. Europol a observat, de asemenea, puncte comune clare între gruparea islamistă Hamas, organizaţia Statul Islamic şi al-Qaida. Pentru al-Qaida şi Statul Islamic, conflictul reaprins în Orientul Mijlociu reprezintă o oportunitate de a-şi spori din nou vizibilitatea pe plan internaţional, în timp ce Hamas vrea să-şi extindă influenţa dincolo de Palestina.
  • Lumea arabă, apel unitar către Washington - Miniştrii de Externe ai mai multor ţări arabe şi Turciei au cerut vineri la Washington o încetare imediată a războiului în Fâşia Gaza, îndemnând SUA să susţină o rezoluţie a ONU cu privire la o încetare a focului umanitară în enclava palestiniană. „Mesajul nostru este că noi credem că este absolut necesar să se pună capăt imediat luptelor", a declarat ministrul saudit de Externe, prinţul Faisal bin Farhan, în numele grupului.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇