Anchetă: Un obuz de tanc israelian l-a ucis pe jurnalistul Reuters în Liban și a rănit alți șase

Anchetă: Un obuz de tanc israelian l-a ucis pe jurnalistul Reuters în Liban și a rănit alți șase

O anchetă jurnalistică a agenţiei France-Presse a scos la iveală faptul că un obuz tras de un tanc israelian este responsabil pentru atacul mortal asupra unui grup de jurnalişti din Liban.

Este vorba despre bombardamentul din 13 octombrie, din sudul Libanului, în care a fost ucis un jurnalist Reuters şi au fost răniţi alţi şase jurnalişti, inclusiv doi de la AFP.

Issam Abdallah, 37 de ani, a fost ucis în timp ce lucra alături de colegii săi din presă, în apropierea frontierei cu Israelul, relatează AFP.

ADVERTISING

Doi colegi de la Reuters, doi jurnalişti de la televiziunea Al-Jazeera şi doi de la AFP au fost răniţi, inclusiv fotografa Christina Assi, 28 de ani, căreia i s-a amputat piciorul drept şi care este spitalizată şi acum.

Atacuri ţintite

Aceşti jurnalişti de teren acopereau confruntări armate transfrontaliere între armata israeliană şi combatanţii Hezbollah din sudul Libanului, unde comunitatea internaţională este îngrijorată de riscul unei extinderi a războiului din Gaza între Israel şi Hamas.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

AFP a anchetat analizând şi încrucişând imagini de la şase publicaţii prezente în acea zi şi mărturii ale jurnaliştilor, ale unor locuitori şi ale unor surse în domeniul securităţii şi intervievând mai mulţi experţi în armament.

Aceste şapte săptămâni de investigaţii, desfăşurate în comun cu grupul britanic de experţi şi anchetatori independenţi Airwars, arată că un obuz de tun de 120 de milimetri stabilizat cu aripioare - folosit exclusiv de către armata israeliană în regiune - se află la originea tirului sângeros.

ADVERTISING

O succesiune de două lovituri, la un interval de 37 de secunde, arată că ele erau ţintite, subliniază experţii intervievaţi de AFP şi Airwars.

Cu toate acestea, jurnaliştii erau identificabili în mod clar.

Alte două anchete, desfăşurate în mod separat de Human Rights Watch (HRW) şi Amnesty International (AI), pe care AFP scrie că le-a consultat înainte să fie publicate, desemnează amândouă ”atacuri israeliene”.

HRW condamnă ”un atac aparent deliberat împotriva unor civili”, care ”ar trebui sau ar putea să facă obiectul unor urmăriri penale cu privire la crime de război”.

Amnesty arată că ”este vorba aparent de un atac direct împotriva unor civili care trebuie să facă obiectul unei anchete cu privire la crime de război”.

Tiruri zilnice

Pe 14 octombrie, autorităţile libaneze au acuzat Israelul de acest atac, evocând o ”crimă deliberată”.

Armata israeliană - contactată de AFP cu privire la concluziile anchetei sale comune cu Airwars - nu a răspuns.

Tshalul a declarat iniţial că-i pare ”foarte rău” de moartea jurnalistului Issam Abdallah - fără să-şi recunoască responsabilitatea - şi anunţând că efectuează ”verificări”.

”AFP a fost foarte clară că va recurge la toate mijloacele judiciare pe care le consideră posibile şi pertinente pentru a se asigura că li se face dreptate pentru Christina şi Issam”, subliniază un director al agenţiei.

Schimburi de tiruri aproape zilnice au loc între armata israeliană şi combatanţii Hezbollah, dar şi aripa locală a mişcării Hamas, care alimentează temeri cu privire la extinderea războiului lansat după atacurile fără precedent din 7 octombrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇