Situația în Gaza devine tot mai critică. Două treimi din populație și-au părăsit casele, armata israeliană continuă bombardamentele și doar un spital din nordul Fâșiei mai este cât de cât funcțional.
Al-Shifa, în schimb, cel mai mare spital din Gaza, devine pe oră ce trece exact ce avertizaseră medicii în urmă cu două săptămâni – o mare groapă comună. Pentru că stăteau de zile întregi cadavre în putrefacție îngrămădite pe holuri şi câinii se înfruptau din ele, personalul medical a săpat ore în şir şi a făcut o groapă comună pentru 200 de trupuri.
Situația tot mai gravă l-a făcut și pe președintele Joe Biden să își declare speranța că Israelul va acționa „mai puțin intruziv” și a cerut ca spitalele să fie protejate. Deşi susţine că are informații conform cărora Hamas și Jihadul Islamic Palestinian folosesc unele spitale pentru a-și ascunde sau susține operațiunile militare și pentru a ține ostatici, totuşi, Casa Albă nu sprijină atacurile împotriva spitalelor.
Soldații israelieni au demarat operațiuni și în Cisiordania ocupată, unde mai mulți palestinieni au fost uciși, unii dintre ei cu o dronă. Și în Liban presa locală spune că au fost uciși civili într-un atac israelian, în timp ce IDF anunţă că a neutralizat „teroriști”.
Negocierile mediate de Qatar, cu sprijinul SUA, nu par să avanseze foarte rapid. Hamas a anunțat public că a fost de acord cu eliberarea a 70 de ostatici în schimbul unui armistițiu de 5 zile, însă Israelul nu a comentat în niciun fel informația. În schimb, a fost de acord cu încă o pauză tactică de 4 ore, pentru a permite organizarea de evacuări și intervenția lucrătorilor umanitari în nordul Fâșiei.
Un important ministru din Guvernul Netanyahu a declarat că Gaza nu poate supravieţui ca entitate independentă şi că ar fi mai bine ca toţi palestinienii de aici să plece în alte ţări din Occident.
Iar familiile israelienilor ținuți ostatici de Hamas au început marți un marș de cinci zile de la Tel Aviv la Ierusalim, în timp ce la Washington are loc un miting uriaş, de solidaritate cu statul evreu.
Iată cele mai importante evenimente de marți, 14 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 39:
- Casa Albă nu vrea spitale bombardate - Casa Albă susţine că are informații conform cărora Hamas și Jihadul Islamic Palestinian folosesc unele spitale din Fâșia Gaza – inclusiv spitalul al-Shifa – pentru a-și ascunde sau susține operațiunile militare și pentru a ține ostatici. Totuşi, Statele Unite nu sprijină atacurile împotriva spitalelor. Detalii AICI
- Alţi români evacuaţi - 17 persoane, cetățeni români și membri de familie, aflate în Fâșia Gaza au fost evacuate marți în Egipt. Potrivit MAE, cetățenii evacuați urmează să ajungă în România în perioada următoare. Până la acest moment, 220 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România.
- Miting uriaş la Washington - Peste 100.000 de oameni participă marţi, în centrul Washingtonului, la un „Marş pentru Israel” menit să exprime solidaritate cu statul evreu în războiul cu Hamas şi să condamne intensificarea antisemitismului. Detalii AICI
- Nave ameninţate - Mişcarea Houthi din Yemen a ameninţat că va ataca în continuare Israelul şi navele israeliene din Marea Roşie şi Strâmtoarea Bab el-Mandeb. "Ţinem ochii deschişi pentru a urmări şi căuta permanent orice navă israeliană din Marea Roşie, în special în (strâmtoarea) Bab el-Mandeb şi în apropierea apelor teritoriale ale Yemenului", a afirmat conducătorul mişcării, Abdulmalik al-Houthi.
- Ajutoare din România - O aeronavă cu ajutoare oferite de statul român pentru Fâșia Gaza va pleca miercuri de pe Aeroportul Otopeni. Ajutoarele constau în produse alimentare și articole de cazarmament. Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, aeronava cargo este pusă la dispoziție de Comisia Europeană.
- Israelul cere demisia şefului ONU - Ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, i-a cerut secretarului general al ONU, António Guterres, să demisioneze, spunând că nu este apt să conducă organizația. "Guterres nu merită să conducă Națiunile Unite. Guterres nu a promovat niciun proces de pace în regiune... Guterres, ca toate națiunile libere, ar trebui să spună clar și tare: Eliberați Gaza de Hamas".
- Palestinienii să plece toţi în Occident! - Un important membru de extremă dreapta din Guvernul Netanyahu a declarat că Fâşia Gaza nu poate supravieţui ca entitate independentă şi că ar fi mai bine ca palestinienii de aici să plece în alte ţări. Ministrul de Finanţe, Bezalel Smotrich, liderul unuia dintre partidele naţionaliste religioase din coaliţia lui Netanyahu, a afirmat că sprijină apelul a doi membri ai parlamentului israelian care au scris, într-un editorial apărut în Wall Street Journal, că ţările occidentale ar trebui să accepte familii din Gaza care îşi exprimă dorinţa de a se reloca.
- Groapă comună pentru 200 de cadavre - Directorul spitalului Al-Shifa, Mohammad Abu Salmiya, spune că e forțat să îngroape 179 de persoane, inclusiv bebeluși și pacienți care au murit la terapie intensivă, „într-o groapă comună” din complex. Un alt medic a declarat pentru BBC că, până la urmă, 200 de cadavre au fost îngropate în spital. A fost nevoie de șase ore şi 100 de membri din echipa medicală pentru a îngropa cadavrele. Trupurile „au fost lăsate zile întregi până s-au descompus” și medicii nu au mai avut de ales decât să facă o groapă comună.
- Marş de 5 zile de la Tel Aviv la Ierusalim - Familiile israelienilor ținuți ostatici de Hamas au început marți un marș de cinci zile de la Tel Aviv la Ierusalim pentru a cere Guvernului să facă mai mult pentru a le asigura eliberarea.
- Identificarea cadavrelor merge greu - Autoritățile israeliene au identificat până acum rămășițele a 859 de civili uciși în timpul atacului Hamas din 7 octombrie. Munca de identificare a cadavrelor este în desfășurare. Numărul estimat al morților a fost revizuit la 1.200.
- Pauză tactică în Gaza - Armata israeliană (IDF) a anunțat că marți va fi impusă încă o „pauză tactică” de patru ore în operațiunea militară din Fâșia Gaza, în vigoare în intervalul orar 10:00-14:00. Operațiunile militare se vor întrerupe în cartierele al Daraj și al Tuffah din nordul Fâșiei Gaza. În paralel, civililor li s-a permis să plece în sudul regiunii folosind ruta Salah al Din, drumul principal care face legătura între nord și sud.
- Cel mai mare spital din Gaza, un cimitir - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a descris cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, ca fiind „aproape un cimitir". Aproximativ 600 de persoane au rămas în spital, iar altele s-au adăpostit pe holuri: „În jurul spitalului există cadavre care nu pot fi îngrijite sau nici măcar îngropate sau duse la vreun fel de morgă. Spitalul nu mai funcţionează deloc aşa cum ar trebui. Este aproape un cimitir". Medicii au vorbit, de asemenea, despre cadavrele care se îngrămădesc şi putrezesc la spital. Întrucât autorităţile israeliene nu au acordat încă permisiunea ca trupurile în descompunere să părăsească spitalul pentru a fi îngropate, câinii au intrat acum în incintă şi au început să mănânce cadavrele. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la soarta a zeci de copii prematuri care nu mai pot sta în incubatoare, din cauza întreruperilor de curent.
- Palestinieni uciși cu drona în Cisiordania - Cinci palestinieni au fost ucişi într-o operaţiune a armatei israeliene în sectorul Tulkarm din nordul Cisiordaniei ocupate. Cei cinci bărbaţi aveau vârste între 21 şi 29 de ani, a precizat Amin Khader, directorul spitalului Thabet, unde au fost constatate decesele. Martori au relatat despre ciocniri violente în tabăra de refugiaţi locală şi despre o desfăşurare importantă de forţe pentru arestarea tinerilor. Armata israeliană a confirmat pentru AFP o operaţiune în acest sector al Cisiordaniei ocupate, fără însă a preciza motivele sau a comenta bilanţul palestinian. Potrivit Reuters, cel puţin trei dintre palestinieni au fost ucişi de o dronă israeliană marţi dimineaţă în Cisiordania ocupată.
- Atac în Liban - Un atac aerian israelian asupra Ainata, un sat din sudul Libanului, a ucis un civil libanez şi a rănit un altul, conform unei surse de securitate libaneză citată de presă locală. Atacul aerian israelian a vizat o casă de la marginea satului. Armata israeliană anunțase, de asemenea, că „teroriştii au tras înspre mai multe locuri din nordul Israelului" și că a lovit sursa atacului şi posturi pe care „teroriştii obişnuiau să le folosească pentru a efectua lansări către Israel".
- 70 de ostatici eliberați pentru un armistițiu de 5 zile - Aripa armată a Hamas a declarat că le-a spus mediatorilor din Qatar că gruparea militantă palestiniană este pregătită să elibereze până la 70 de femei şi copii pe care i-a luat ostatici din Israel şi îi ţine în Gaza, în schimbul unui armistiţiu de cinci zile: „Armistiţiul ar trebui să includă o încetare completă a focului şi să permită acordarea de ajutor şi asistenţă umanitară peste tot în Fâşia Gaza".
- Ostatică de 19 ani, ucisă într-un atac al Israelului - Armata israeliană a confirmat moartea lui Noa Marciano, o femeie soldat de doar 19 ani, văzută într-un videoclip postat de Hamas. Marciano a fost răpită pe 7 octombrie. Hamas susține că a fost ucisă într-un atac aerian israelian pe 9 noiembrie. Reacţia IDF: „Hamas continuă să folosească teroarea psihologică şi acţionează în mod inuman, prin intermediul videoclipurilor şi fotografiilor cu ostaticii, aşa cum a mai făcut-o şi în trecut".
- O ostatică a născut în captivitate - Oficialii israelieni au declarat că una dintre ostaticele răpite în timpul atacului Hamas din 7 octombrie a născut probabil în captivitate. Femeia, care se afla în luna a noua de sarcină când a fost răpită, se presupune că a născut, pe baza timpului care a trecut de atunci, nu pe baza unor informaţii concrete, subliniază oficialii.
- Două treimi dintre palestinienii din Gaza și-au părăsit casele - Cel puțin 200.000 de oameni au fugit din nordul Fâșiei Gaza în mai puțin de 10 zile, susțin reprezentanții ONU. Biroul umanitar al ONU (OCHA) estimează că, în total, aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, adică mai mult de două treimi din populația Gaza, și-au părăsit casele. Doar un spital din nordul regiunii mai este capabil să preia pacienți, toate celelalte fiind închise.
- Biden speră ca Israelul să cruțe civilii - Președintele american Joe Biden a declarat că spitalele din Gaza trebuie protejate și spune că a sperat la o acțiune „mai puțin intruzivă” din partea Israelului, în timp ce tancurile au avansat până la porțile principalului spital din zona asediată: „Speranța și așteptarea mea este că vor exista acțiuni mai puțin intruzive în legătură cu spitalele și rămânem în contact cu israelienii. De asemenea, există un efort de a obține această pauză pentru a se ocupa de eliberarea prizonierilor și acest lucru este negociat, de asemenea, cu Qatarul, care este implicat. Așa că rămân oarecum plin de speranță, dar spitalele trebuie protejate”.
- Regele Iordaniei respinge planul de securitate al lui Netanyahu - Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a respins orice plan al Israelului de a ocupa părţi din Fâşia Gaza sau de a crea zone de securitate în cadrul ei, declarând că principala cauză a crizei este negarea de către Israel a drepturilor legitime ale palestinienilor: „Rădăcina crizei este ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel şi negarea drepturilor legitime ale palestinienilor. Soluţia începe de acolo şi orice altă cale este sortită eşecului şi unui nou ciclu de violenţă şi distrugere".