Un medic a reușit să părăsească Gaza, însă a fost trimis înapoi: "O condamnare la moarte"

Un medic a reușit să părăsească Gaza, însă a fost trimis înapoi: "O condamnare la moarte"

Un medic britanic care a părăsit Gaza cu familia a fost trimis înapoi în zona de război după ce oficialii egipteni i-au spus că numele lui nu se află pe lista celor care urmează să fie evacuaţi, potrivit unui membru al Parlamentului britanic.

Dr. Ahmed Sabra se afla în Gaza când Israelul a declarat război Hamas, a declarat Geraint Davies, deputatul local pentru Swansea West din Ţara Galilor, unde medicul Sabra locuieşte şi lucrează în calitate de consultant al Serviciului Naţional de Sănătate, relatează CNN.

ADVERTISING

Davies a distribuit mesaje video şi vocale pe care Sabra le-a înregistrat în timp ce făcea călătoria periculoasă cu soţia şi copiii săi către punctul de trecere Rafah, unde speraseră să treacă în Egipt.

Familia lui Sabra a fost lăsată să treacă iniţial, deşi nu se afla pe lista aprobată a cetăţenilor străini.

„Aceasta este o condamnare la moarte”, a spus Sabra într-un videoclip prezentat de Davies la CNN.

„Facem apel la guvernul britanic să-şi facă datoria şi să ne evacueze pe mine şi pe alţi cetăţeni britanici în siguranţă, pentru a ne întoarce acasă”, a adăugat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În mesajele video şi vocale, medicul spune că el şi alţi trei cetăţeni britanici au aşteptat două zile şi jumătate la graniţă pentru ca ambasada britanică să intervină.

Davies a spus că Sabra a primit mâncare, lichide şi o canapea pe care să doarmă în timp ce aştepta, dar în cele din urmă a fost trimis cu un autobuz înapoi în Gaza.

Nu se ştie de ce medicul nu a fost inclus pe listă, iar deputatul a spus că a discutat problema la Ministerul de Externe.

„Acum a fost aruncat pe stradă de Regatul Unit fără adăpost, încărcare de 10% [telefon] şi puţine date într-o zonă cu bombe. Nu aş dori asta nimănui”, a spus Davies.

ADVERTISING

„El are nevoie de ajutorul FCDO [Biroul pentru Străinătate, Commonwealth şi Dezvoltare] pentru a-l duce acasă din zona periculoasă, împreună cu ​​familia lui şi vrea ca Marea Britanie să facă tot ce îi stă în putere pentru a-i asigura securitatea”, a adăugat el.

El a susţinut că Sabra i-a spus că a fost în „contact zilnic” cu Ministerul britanic de Externe şi cu ambasada Marii Britanii în Egipt înainte de a fi trimis înapoi în Gaza.

A venit un punct de vedere şi de la Biroul pentru Străinătate, Commonwealth şi Dezvoltare al Marii Britanii: „Lucrăm non-stop pentru a ne asigura că toţi cetăţenii britanici din Gaza care doresc să plece pot să o facă”.

„Acest lucru implică transmiterea tuturor detaliilor cetăţenilor britanici şi ale persoanelor aflate în întreţinere eligibile către autorităţile israeliene şi egiptene. Autorităţile analizează apoi toate cazurile şi acordă permisiunea de a trece”, a explicat instituţia.

Mii de persoane au semnat o petiţie online pentru a cere autorităţilor britanice să accelereze eforturile de evacuare a medicului Sabra.

Asociaţia Medicală Islamică din Marea Britanie a cerut într-o declaraţie ”evacuarea urgentă a doctorului Sabra şi a altor cetăţeni britanici blocaţi în Gaza”.

Peste 150 de cetăţeni britanici au părăsit Gaza către Egipt prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, potrivit ministrului britanic de Externe, Andrew Mitchell.

Aceştia se numără printre cei peste 2.000 de străini care au fost evacuaţi din Gaza de când autorităţile egiptene au convenit să deschidă graniţa la 1 noiembrie, potrivit unui bilanţ CNN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇