Război în Gaza. Israelul acceptă pauze zilnice de patru ore în nordul Fâșiei Gaza. Scandal pe filmul IDF al masacrului din 7 octombrie

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span>. Israelul acceptă pauze zilnice de patru ore în nordul Fâșiei Gaza. Scandal pe filmul IDF al masacrului din 7 octombrie
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Armata Israelului avansează în Gaza și anunță că a pus mâna pe planurile de război ale Hamas, după ce a cucerit o fortăreață din Jabalia, în nordul Fâșiei, în timp ce liderii grupării acuză că soldații IDF ar fi ucis cel puțin 19 civili într-o nouă lovitură asupra taberei de refugiați din aceeași localitate.

Între timp, Hamas a lansat un nou baraj de rachete asupra Israelului, fiind vizat orașul de coastă Ashdod și împrejurimile sale.

Casa Albă a anunțat joi seara că Israelul va începe să facă zilnic pauze de patru ore în anumite zone din nordul Fâşiei Gaza, care vor fi anunţate cu trei ore înainte.

Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, fiind reluat tranzitul pentru persoane, astfel că va continua evacuarea românilor din Fâșia Gaza, potrivit MAE. Primii români evacuați din Gaza au ajuns deja la București.

Organizațiile internaționale sunt tot mai îngrijorate de situația civililor, mai ales pentru că zeci de mii de palestinieni fug din nordul enclavei, pe jos, cu steaguri albe în mâini, încercând să scape cu viață din atacuri. OMS avertizează însă că sunt riscuri tot mai mari de îmbolnăviri, în timp ce ONU acuză atât Hamasul, cât și Israelul de crime de război.

Iar IDF a scandalizat din nou după ce a produs un film de 47 de minute despre masacrul din 7 octombrie, alcătuit în principal din imaginile recuperate de pe camerele pe care le purtau pe ei militanții Hamas. Documentarul a fost difuzat unui grup restrâns de jurnaliști, decidenți și influenceri din Israel și întreaga lume, însă în spațiul online au circulat mai multe informații că materialul a devenit disponibil și pentru publicul larg. Psihologii au avertizat IDF că publicarea unui asemenea conținut ar avea consecințe grave în societate.

ADVERTISING

Între timp, sunt în desfășurare negocieri avansate pentru eliberarea a până la 15 ostatici, în paralel cu un armistiţiu de două-trei zile.

Iată cele mai importante evenimente de joi, 9 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Alți români evacuați - Ministerul Afacerilor Externe anunţă că alţi 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi vor ajunge în ţară în perioada următoare.
  • Israelul acceptă ”pauze zilnice” - Israelul ”va începe să facă zilnic pauze de patru ore în anumite zone din nordul Fâşiei Gaza, care vor fi anunţate cu trei ore înainte”, anunţă joi un purtător de cuvânt al Casei Albe. Aceste pauze ”încep azi (joi - n.red.)”, a declarat John Kirby. Ele urmează să permită intrarea unor ajutoare umanitare în enclava palestiniană, iar civililor să se deplaseze. ”Israelienii ne-au spus că nu vor exista operaţiuni militare în aceste zone pe timpul pauzei”, anunţă John Kirby. Statele Unite salută această evoluţie drept ”paşi în direcţia bună”.
  • Negocieri de armistițiu și eliberarea ostaticilor - Negocieri mediate de Qatar în consultare cu SUA sunt în curs pentru eliberarea a până la 15 ostatici, în paralel cu un armistiţiu de două-trei zile, a declarat pentru dpa joi o sursă apropiată de aceste convorbiri.
  • ONU acuză ambele tabere de crime de război - Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că au fost comise crime de război atât de către Israel, cât şi de către Hamas în conflictul care a escaladat în urmă cu o lună: „Atrocităţile comise de grupările armate palestiniene pe 7 octombrie au fost odioase, au fost crime de război - la fel ca şi menţinerea continuă a ostaticilor. Pedepsirea colectivă de către Israel a civililor palestinieni este, de asemenea, o crimă de război, la fel ca şi evacuarea forţată ilegală a civililor. Acţiunile unei părţi nu absolvă acţiunile celeilalte părţi.
  • Baraj de rachete asupra Ashdod - Un baraj de rachete a fost lansat asupra orașului israelian Ashdod și împrejurimilor sale. Cel puțin două rachete au fost interceptate de sistemele de apărare. Nu există încă informații despre eventuale victime.
  • Filmul masacrului din 7 octombrie - Un film de 47 de minute făcut de Biroul de Presă al IDF, alcătuit din imagini în mare parte recuperate de pe camerele pe care le purtau militanții Hamas care au luat cu asalt Israelul pe 7 octombrie, i-a făcut pe psihologi să avertizeze armata să nu-l facă accesibil publicului larg. Reprezentanții IDF au precizat că filmul a fost difuzat doar pentru „grupuri restrânse de jurnaliști, influenceri și decidenți din Israel și din lume” și că cu toții au semnat un document în care se angajează să nu distribuie nimic public. O ecranizare a acestui material pentru comunitatea de film de la Hollywood a avut loc la Los Angeles, evenimentul fiind organizat de actrița Gal Gadot și scenaristul Guy Nattiv. O altă ecranizare va avea loc la New York.
  • Fabrică de arme lângă dormitorul unui copil - Armata israeliană (IDF) susține că în Gaza a descoperit o fabrică de armament chiar lângă dormitorul unui copil. Este vorba despre o fabrică improvizată care era utilizată de Hamas pentru producția și depozitarea anumitor tipuri de arme. Unitatea se afla și „în imediata apropiere a școlilor" din centrul cartierului Sheikh Radwan din nordul Gaza. Afirmațiile nu au putut fi verificate din surse independente.
  • Nou bombardament al taberei de refugiați Jabalia - Hamas susține că cel puţin 19 persoane au fost ucise, miercuri, într-un raid aerian israelian asupra unei case din apropierea unui spital din tabăra de refugiaţi Jabalia din nordul Gaza. Israelul nu a făcut niciun comentariu imediat şi nu a oferit detalii cu privire la atacul raportat, care, dacă se confirmă, ar fi al treilea atac asupra celei mai mari tabere de refugiaţi din Gaza într-o săptămână.
  • Israelul a pus mâna pe planurile Hamas - Trupele aparținând Brigăzii Nahal, una dintre principalele unități de infanterie ale IDF, au cucerit o fortăreață a Hamas numită „Avanpost 17" în Jabalia de Vest, în nordul Gaza. IDF susține că s-a angajat în lupte „deasupra solului și pe o rută subterană" și că a recuperat „materiale operative semnificative" privind planurile de viitor ale Hamas: „Luptătorii au finalizat preluarea avanpostului după 10 ore de lupte, în timpul cărora au eliminat teroriști, au confiscat multe arme, au descoperit puțuri de tuneluri, inclusiv un puț situat lângă o grădiniță și care duce la un traseu subteran extins".
  • Exodul din nordul Gazei - Zeci de mii de palestinieni au fugit, miercuri, din nordul Fâşiei Gaza, au anunţat Forţele de Apărare ale Israelului, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat cu privire la „tendinţe îngrijorătoare" în ceea ce priveşte riscul de îmbolnăvire în teritoriu, după săptămâni de atacuri aeriene israeliene. Printre cei care au fugit din calea asaltului terestru tot mai extins al Israelului se numără copii, persoane în vârstă şi/sau cu dizabilităţi, iar cei mai mulţi au mers pe jos cu un număr minim de bunuri, a declarat ONU. Mulţi dintre ei purtau steaguri albe improvizate, de teamă că ar putea fi ţinta unor atacuri. Exodul accelerat a avut loc în timp ce forţele israeliene se apropiau de centrul oraşului Gaza, lansând bombardamente intense, şi au afirmat că Hamas a pierdut controlul asupra nordului teritoriului.
  • Alţi români ies din Gaza - Punctul de trecere a frontierei Rafah, singurul pe unde se poate ieşi din Fâşia Gaza către Egipt, care era încă închis joi dimineaţă, a fost redeschis, informează MAE. Astfel, vor continua procedurile de evacuare pentru cetățenii statelor care primiseră, pentru data de 8 noiembrie, permisiunea autorităților israeliene și egiptene de a tranzita punctul de trecere, inclusiv pentru cei 51 de cetățeni români și membri de familie.
  • Alt comandant al rachetelor antitanc ucis - Reprezentanții Forțelor de apărare israeliene (IDF) susțin că încă un comandant Hamas a fost ucis într-un raid aerian din Gaza. Este vorba de Ibrahim Abu-Maghsib, șeful unității de rachete antitanc a Hamas din brigada taberelor centrale: „Abu-Maghsib a condus și a efectuat numeroase lansări de rachete antitanc îndreptate împotriva civililor israelieni și a soldaților IDF”. Săptămâna trecută, IDF a anunțat că a ucis un alt comandant al rachetelor antitanc, Muhammad A'sar.
  • Lovitură americană în Siria - Atacurile asupra siturilor americane s-au înmulţit în Siria şi Irak în contextul războiului din Gaza, SUA oferind sprijin militar Israelului. Americanii au răspuns și au anunțat că miercuri au lovit cu două F-15 o „instalaţie de depozitare a armelor" din Siria, folosită de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice şi de grupuri afiliate. Nouă persoane care lucrau pentru grupuri susţinute de Iran au fost ucise.
  • Dronă americană doborâtă în Yemen - Rebelii houthi au doborât o dronă americană MQ-9 în largul Yemenului, a declarat o sursă din cadrul Departamentului Apărării din SUA, confirmând anunţul făcut anterior de această mişcare rebelă apropiată de Iran. Houthi fac parte din aşa-numită „axă a rezistenţei", un apelativ desemnând forţelor inamice Israelului. Ei au revendicat mai multe atacuri cu drone şi cu rachete împotriva Israelului. Detalii AICI
  • Germania a înzecit exportul de armament către Israel - Începând cu 2 noiembrie, guvernul german a aprobat exportul de echipamente de apărare în valoare de aproape 303 milioane de euro (323 milioane de dolari) către Israel. Prin comparaţie, în tot anul 2022 au fost aprobate exporturi de armament în valoare de 32 de milioane de euro. Majoritatea permiselor individuale de export - 185 din 218 - au fost acordate după atacul din 7 octombrie asupra Israelului.
  • Germania jură să apere evreii - Cancelarul german Olaf Scholz a promis, din sinagoga atacată de curând cu cocktailuri Molotov, să protejeze evreii germani împotriva creșterii alarmante și rușinoase a antisemitismului: „În esență, aceasta este promisiunea făcută iar și iar în deceniile ce au curs din 1945. Promisiunea că niciodată nu se va mai întâmpla”.
  • Războiul nu afectează producția de medicamente - Compania israeliană Teva Pharmaceutical Industries, cel mai mare producător de medicamente generice din lume, a declarat miercuri că producţia din Israel nu este afectată în mare măsură de războiul ţării cu Hamas, din ultima lună, şi a raportat profituri în creştere în trimestrul trei: „Din fericire, niciuna dintre fabricile noastre nu a suferit daune directe ca urmare a războiului. Continuăm să asigurăm planuri de urgenţă pentru a fi siguri că ne putem menţine continuitatea afacerii, în timp ce, cel mai important, avem grijă să ne asigurăm că colegii noştri sunt în siguranţă”.
  • Un politician de top din Europa trage la răspundere Israelul pentru atacurile sale „inumane” asupra orașului Gaza. Petra De Sutter, viceprim-ministru al Belgiei, a cerut guvernului țării să sancționeze Israelul. „Este timpul pentru sancțiuni împotriva Israelului. Bombardamentele sunt inumane. În timp ce în Gaza se comit crime de război, Israelul ignoră cererea internațională de încetare a focului”, a postat ea. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇