Casa Albă susţine că are informații conform cărora Hamas și Jihadul Islamic Palestinian folosesc unele spitale din Fâșia Gaza – inclusiv spitalul al-Shifa – pentru a-și ascunde sau susține operațiunile militare și pentru a ține ostatici.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a declarat reporterilor că SUA dețin „informații care confirmă că Hamas folosește acel spital ca nod de comandă și control”, referindu-se la spitalul al-Shifa, cel mai mare din Gaza.
"Ei au depozitat arme acolo și sunt pregătiți să răspundă unei operațiuni militare israeliene împotriva acelei unități medicale", adaugă Kirby, citat de The Guardian.
Când a fost întrebat despre dovezi care să-i susțină afirmația, Kirby a spus că „provine dintr-o varietate de surse de informații”.
Totuşi, Kirby a subliniat că Statele Unite nu sprijină atacurile împotriva spitalelor și că acțiunile Hamas în spitale „nu diminuează responsabilitățile Israelului de a proteja civilii”.
"Pentru a fi clar, nu sprijinim lovirea unui spital din aer. Nu vrem să vedem o luptă într-un spital în care oameni nevinovați, oameni neajutorați, oameni bolnavi încearcă pur și simplu să obțină îngrijirea medicală pe care o merită".
Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, devine pe oră ce trece exact ce avertizaseră medicii în urmă cu două săptămâni – o mare groapă comună.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a descris Al-Shifa ca fiind „aproape un cimitir". Aproximativ 600 de persoane au rămas în spital, iar altele s-au adăpostit pe holuri: „În jurul spitalului există cadavre care nu pot fi îngrijite sau nici măcar îngropate sau duse la vreun fel de morgă. Spitalul nu mai funcţionează deloc aşa cum ar trebui. Este aproape un cimitir".
Medicii au vorbit, de asemenea, despre cadavrele care se îngrămădesc şi putrezesc la spital. Întrucât autorităţile israeliene nu au acordat încă permisiunea ca trupurile în descompunere să părăsească spitalul pentru a fi îngropate, câinii au intrat în incintă şi au început să mănânce cadavrele.
Directorul spitalului, Mohammad Abu Salmiya, spune că e forțat să îngroape 179 de persoane, inclusiv bebeluși și pacienți care au murit la terapie intensivă, „într-o groapă comună” din complex. Un alt medic a declarat pentru BBC că, până la urmă, 200 de cadavre au fost îngropate în spital. A fost nevoie de șase ore şi 100 de membri din echipa medicală pentru a le îngropa.
Situația tot mai gravă l-a făcut și pe președintele Joe Biden să își declare speranța că Israelul va acționa „mai puțin intruziv” și a cerut ca spitalele să fie protejate.