Bilanțul dramatic după 2 luni de conflict în Gaza. Fiu de ministru israelian, ucis în luptă. Acuzații de crime de război și pericol de extindere

Bilanțul dramatic după 2 luni de conflict în Gaza. Fiu de ministru israelian, ucis în luptă. Acuzații de crime de război și pericol de extindere

Azi se împlinesc două luni de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat un nou conflict extrem de sângeros în Orientul Mijlociu.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, 16.248 de persoane, dintre care 70% femei, copii şi adolescenţi, au fost ucise în aceste două luni de atacurile israeliene.

Cel puţin 94 de persoane au murit şi în Liban, din cauza luptelor transfrontaliere cu Israelul.

O anchetă jurnalistică AFP a scos la iveală că un obuz tras de un tanc israelian este responsabil pentru atacul mortal asupra unui grup de jurnalişti din Liban. Este vorba despre bombardamentul din 13 octombrie, în care a fost ucis un jurnalist Reuters şi au fost răniţi alţi şase jurnalişti, inclusiv doi de la AFP. Amnesty International şi Human Rights Watch acuză o crimă de război în acest caz.

Potrivit guvernului israelian, 138 dintre cei aproximativ 240 de ostatici răpiţi în Israel la 7 octombrie sunt încă reţinuţi în Gaza.

ADVERTISING

ONU transmite că 1,9 milioane de persoane, aproximativ 85% din populaţie, au fost strămutate din cauza războiului.

Pe front, luptele şi loviturile israeliene continuă în Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza, în timp ce o înregistrare video geolocalizată de CNN arată tiruri de arme grele în tabăra de refugiaţi Jabalia din nord.

Soldaţii israelieni, vehiculele blindate şi buldozerele au ajuns în centrul oraşului Khan Yunis, unde îl vânează pe liderul Hamas.

Fiul ministrului israelian Gadi Eizenkot a fost ucis în luptele din nordul Gazei şi premierul Benjamin Netanyahu a avertizat Hezbollah să nu escaladeze luptele, după ce un israelian a fost ucis într-un atac cu rachete trase din Liban.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut din nou o încetare a focului cu scop umanitar, dar Israelul a refuzat ferm.

Iată cele mai importante evenimente de joi, 7 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 62:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • Fabrici închise în UK - Patru fabrici de arme din Marea Britanie care produc piese pentru avioanele de luptă israeliene au fost forțate să se închidă de protestatari, care cer încetarea vânzărilor de arme către Israel și ca Guvernul de la Londra să susțină o încetare permanentă a focului.
  • Benjamin Netanyahu a avertizat Hezbollah să nu escaladeze luptele, după ce un israelian a fost ucis într-un atac cu rachete trase din Liban. Armata israeliană spuse că atacul a fost efectuat de Hezbollah. IDF a precizat că avioanele sale de luptă au lovit o serie de ţinte Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile repetate asupra Israelului.
  • Fiu de ministru, ucis în luptă - Fiul ministrului israelian Gadi Eizenkot a fost ucis în luptele din nordul Gazei, anunţă IDF, care nu a oferit detalii precise despre moartea lui Gal Meir Eizenkot, la doar 25 de ani.
  • Bijuterii cumpărate de fiul liderului Hamas - IDF a publicat chitanțe găsite în timpul raidurilor asupra ascunzătorilor Hamas din Gaza, care arată că un fiu al liderului Hamas, Ismail Haniyeh, a cumpărat în ultimii ani bijuterii de mii de dolari, în timp ce mulți locuitori din Gaza sufereau de foame. Postarea IDF în limba arabă arată cinci chitanțe din Gaza și Qatar, pentru achizițiile făcute de Moaz Haniyeh. Cele cinci chitanțe însumează aproximativ 25.000 de dolari. Postarea notează că „suma unei singure chitanțe este echivalentă cu salariul pe doi ani al unui rezident din Gaza”.
  • Israelul e acuzat de crimă de război - Amnesty International acuză că loviturile israeliene care l-au ucis pe jurnalistul Issam Abdallah, de la Reuters, şi au rănit alte şase persoane în sudul Libanului pe 13 octombrie au fost probabil un atac direct împotriva civililor, care trebuie să fie investigat ca o crimă de război. Într-o declaraţie separată, Human Rights Watch a afirmat că cele două lovituri israeliene au fost ''în mod evident un atac deliberat contra civililor şi astfel o crimă de război''. O anchetă jurnalistică AFP a scos la iveală că un obuz tras de un tanc israelian este responsabil pentru atacul mortal asupra unui grup de jurnalişti din Liban. Detalii despre anchetă AICI
  • Hamas a lansat rachete spre Israel - Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că Hamas a lansat rachete din zonele umanitare din Gaza asupra civililor israelieni. „Teroriştii Hamas au lansat 12 rachete către civilii israelieni în oraşul Beersheba din sudul Israelului. Rachetele au fost lansate din apropierea corturilor de civili evacuați din Gaza din Rafah, în sudul Gazei. Hamas a lansat și o rachetă din interiorul unei zone umanitare. Racheta a pus în pericol mulți civili din Gaza”, a spus IDF.
  • Imagini cu un atac cu dronă - Armata israeliană a prezentat imagini din timpul unui atac cu dronă lansat miercuri asupra unor agenți Hamas, în zona Khan Younis. Agenții au ieșit dintr-un tunel aflat sub o clădire prăbușită, unul dintre ei având un lansator de rachete.
  • Lupte crâncene - Armata israeliană continuă să atace Fâşia Gaza din toate direcţiile, după ce a cucerit marele oraş Khan Yunis, unde îl vânează pe liderul Hamas. Soldaţii israelieni, vehiculele blindate şi buldozerele au ajuns în centrul oraşului, potrivit martorilor. Armata israeliană a afirmat miercuri seară că a "străpuns liniile de apărare ale Hamas", a "eliminat un număr de terorişti" şi a distrus aproximativ "30 de intrări de tuneluri". Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut din nou o încetare a focului în scop umanitar, care a fost respinsă dur de Israel. Guvernul israelian a autorizat, totuşi, livrarea unui "supliment minim" de combustibil în Gaza pentru a evita un "colaps umanitar" şi epidemii.
  • Ajutor reluat pentru palestinieni - Austria pune capăt suspendării ajutorului pentru palestinieni, întrucât în urma unor verificări nu au fost găsite indicii că fondurile ar fi fost utilizate pentru finanţarea sau promovarea terorismului. Nouă proiecte finanţate de Austria, cu o valoare totală de 17,5 milioane de euro, au fost supuse verificării.
  • 2 soldați israelieni uciși - Doi soldați israelieni au fost uciși miercuri în Gaza, a declarat joi armata israeliană. Unul dintre soldați a fost ucis în timpul luptelor din centrul Gazei, iar celălalt a murit la o zi după ce a fost rănit în sudul regiunii, potrivit IDF. Alți patru soldați israelieni au fost grav răniți. Zeci de trupe israeliene au fost ucise de când Israelul și-a extins operațiunile terestre în Gaza.
  • Apelul Reporteri fără Frontiere - Organizaţia nonguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans Frontieres, RSF) a îndemnat la deschiderea pentru jurnalişti a punctului de trecere a frontierei de la Rafah. Acest punct de trecere între Gaza, şi Egipt se află sub controlul palestinienilor şi egiptenilor. Cu toate acestea, subliniază comunicatul RSF, "Israelul supraveghează toate activităţile la frontiera de sud şi a bombardat de patru ori acest post de frontieră, de la începutul războiului".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇