Acuzații de atac israelian cu fosfor alb din SUA. Suferința palestinienilor, insuportabilă pentru tot mai mulți lideri UE. Drone lansate din Liban spre Israel

Acuzații de atac israelian cu fosfor alb din SUA. Suferința palestinienilor, insuportabilă pentru tot mai mulți lideri UE. Drone lansate din Liban spre Israel
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se dau în continuare lupte intense în Gaza. Noaptea trecută, atacuri aeriene puternice au avut loc asupra oraşului Khan Younès, noul epicentru al războiului în extremitatea sudică a Fâşiei.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a raportat „zeci” de morţi în raidurile nocturne.

Atacurile au continuat și luni dimineață. Semiluna Roşie palestiniană a anunțat că lupte grele au loc aproape de spitalul Al-Amal din Khan Younis.

Luptele s-au intensificat după ce Hamas a ameninţat că nu-i va elibera pe ostaticii pe care îi deţine "în viaţă", fără negocieri.

Un armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, a permis eliberarea a aproximativ o sută dintre cei 240 de ostatici deţinuţi de Hamas şi de grupuri afiliate. După armistiţiu, Israelul a declarat că doreşte să impună un raport de forţe în avantajul său pe teren, pentru a-i elibera pe cei 137 de ostatici aflaţi încă în Gaza.

Mai multe avioane din Israel au parașutat șapte tone de apă militarilor aflați în misiune în Gaza.

După ce au apărut imagini cu palestinieni dezbrăcaţi şi umiliţi, armata israeliană a decis să facă tot posibilul ca astfel de fotografii sau clipuri să nu mai fie distribuite.

ADVERTISING

Iar cotidianul Haaretz relatează că au fost detectate opt drone lansate din Liban către regiunea de vest a Galileii din Israel. Șase au fost interceptate.

Între timp, suferința palestinienilor este tot mai greu de privit pentru tot mai mulți lideri UE, care au început demersurile pentru a cere „o încetare a focului de lungă durată în Gaza”. Momentan 4 națiuni au raliat propunerii, dar susțin că alte 3 vor să adere acestui efort.

Iată cele mai importante evenimente de luni, 11 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 66:

  • Atac israelian cu fosfor alb din SUA în Liban - Un jurnalist care lucra pentru The Washington Post a găsit rămăşiţele a trei proiectile de artilerie de 155 de milimetri trase în Dheira, în apropiere de graniţa cu Israelul, care au provocat un incendiu ce a mistuit cel puţin patru case, potrivit localnicilor. Muniţia, care aruncă pene de pâslă îmbibate cu fosfor alb ce arde la temperaturi ridicate, produce un fum care acoperă mişcările trupelor, învăluind o suprafaţă mare. Conţinutul său se poate lipi de piele, provocând arsuri potenţial fatale şi leziuni respiratorii, iar utilizarea sa în apropierea zonelor civile poate fi interzisă în conformitate cu dreptul umanitar internaţional. Dintre cei nouă răniţi în atacul israelian de la Dheira, cel puţin trei au fost spitalizaţi, dintre care unul pentru câteva zile. Seriile de producţie inscripţionate pe fragmentele de obuze găsite se potrivesc cu nomenclatura folosită de armata americană pentru a clasifica muniţiile produse pe plan intern şi arată că au fost fabricate în Louisiana şi Arkansas în 1989 şi 1992. Culoarea verde deschis şi alte marcaje - cum ar fi „WP" (white phosphorus, n.red.) imprimat pe unul dintre fragmente - corespund cartuşelor cu fosfor alb, potrivit experţilor în armament.
  • Israelul se apără, SUA sunt îngrijorate - Israelul a negat astfel de acuzații făcute anterior de organizația Human Rights Watch, iar referitor la această anchetă a transmis că „acţionează în conformitate cu dreptul internaţional și foloseşte doar armament legal. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, a spus luni că Administrația SUA este îngrijorată: „Am văzut rapoartele. Cu siguranţă suntem îngrijoraţi de acest lucru. Vom pune întrebări pentru a încerca să aflăm ceva mai mult". Kirby a precizat că fosforul alb are o „utilitate militară legitimă" pentru iluminare şi producerea de fum pentru a ascunde mişcările trupelor.
  • Suferința palestinienilor, insuportabilă pentru tot mai mulți lideri UE - Patru țări din UE propun o încetare a focului „de lungă durată” în Gaza. Este vorba despre Irlanda, Spania, Malta și Belgia, potrivit premierului irlandez. Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat că el și alți trei lideri ai UE sunt pregătiți să facă eforturi pentru a obține o încetare a focului „de lungă durată”: „Avem o viziune foarte puternică aici, în Irlanda și cu siguranță în Spania, Malta, Belgia. Avem nevoie de o încetare a focului de lungă durată, de o încetare a focului prelungită, pentru că suferința din Gaza, cea suportată de palestinieni obișnuiți, este, din punctul meu de vedere, insuportabilă”.
  • Fără imagini cu prizonieri - După ce au apărut imagini cu palestinieni dezbrăcaţi şi umiliţi, armata israeliană a decis să facă tot posibilul ca astfel de fotografii sau clipuri să nu mai fie distribuite. Consilierul pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi a explicat că suspecţii trebuie percheziţionaţi, pentru a se asigura că nu poartă arme sau explozibili, însă răspândirea de imagini online cu aceştia „nu serveşte la nimic”. Aşadar, percheziţia ar fi motivul pentru care bărbaţii palestinieni sunt puşi să stea dezbrăcaţi până la lenjerie intimă, în unele cazuri legaţi la ochi şi unul de altul. Detalii AICI
  • Apă parașutată - Mai multe avioane din Israel au parașutat șapte tone de apă militarilor aflați în misiune în Gaza. Operațiunea a început zilele trecute și reprezintă o premieră pentru conflictul cu Hamas. „Sistemul de aprovizionare ghidată este un sistem operațional avansat care permite parașutarea echipamentelor către forțele terestre folosind capacități de navigație precise. Aceasta este prima utilizare operațională a acestui sistem și prima lansare operațională efectuată după cel de-al doilea război din Liban”, a explicat armata pe Telegram.
  • Vizită ONU la Rafah - Zeci de reprezentanți ai Consiliului de Securitate al ONU urmează să viziteze luni granița dintre Egipt și Gaza. Vizita are loc la doar câteva zile după ce secretarul general ONU, Antonio Guterres, a avertizat că mii de oameni din enclava palestiniană „pur și simplu mor de foame”. Emiratele Arabe Unite au aranjat călătoria de la Rafah, singura zonă prin care se permite trecerea ajutorului umanitar limitat și a livrărilor de combustibil către Gaza.
  • Lupte lângă spital - Semiluna Roşie palestiniană a anunțat că lupte grele au loc aproape de spitalul Al-Amal din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza. ”Astăzi, în zori, avioanele israeliene au lansat mai multe raiduri violente lângă spitalul Al-Amal, iar bombardamentele au continuat în centrul orașului și în zonele de nord unde se află sediul asociației, care găzduiește 13.000 de persoane strămutate”, a transmis Semiluna Roșie.
  • Atac cu drone în Israel - Cotidianul Haaretz relatează că luni dimineață au fost detectate opt drone lansate din Liban către regiunea de vest a Galileii din Israel. Șase au fost interceptate și două au căzut în zone deschise.
  • Lupte intense în Gaza - Fâşia Gaza era luni dimineață scena unor raiduri aeriene israeliene sângeroase şi a unor lupte intense, după ce Hamas a ameninţat că nu-i va elibera pe ostaticii pe care îi deţine, "în viaţă", fără negocieri. Noaptea trecută, un reporter AFP a transmis despre atacuri aeriene puternice asupra oraşului Khan Younès, noul epicentru al războiului în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza. Ministerul Sănătăţii al administraţiei Hamas a raportat "zeci" de morţi în raidurile nocturne. Jihadul Islamic, a doua mişcare islamistă armată ca mărime din Palestina, a afirmat că unul dintre combatanţii săi a aruncat în aer o casă într-un sector din oraşul Gaza, unde soldaţii israelieni încercau să identifice gura unui tunel subteran.
  • Vot pentru încetarea focului - Adunarea Generală a Naţiunilor Unite va vota probabil marţi un proiect de rezoluţie care cere o încetare imediată a focului, în scop umanitar, în conflictul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza. Acest pas vine după ce vineri Statele Unite au respins prin veto o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care solicita acelaşi lucru. În octombrie, Adunarea Generală a adoptat o rezoluţie - 121 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 44 de abţineri - prin care a cerut "un armistiţiu umanitar imediat, durabil şi susţinut care să conducă la încetarea ostilităţilor".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇