Armata Română recunoaşte că nu a detectat un avion al contrabandiștilor, deși a fost văzut cu ochiul liber de o patrulă a Poliției de Frontieră

Armata Română recunoaşte că nu a detectat un avion al contrabandiștilor, deși a fost văzut cu ochiul liber de o patrulă a Poliției de Frontieră

În urmă cu o săptămână, un avion suspect de contrabandă a intrat ilegal în România.

Aeronava a fost depistată însă de grănicerii ucraineni la întoarcerea în țara vecină.

Deși incidentul s-a petrecut vinerea trecută, el merită adus în atenția publică, pentru că autoritățile române abia acum recunosc că nu au văzut pe radare avionul contrabandiștilor ucraineni!

Asta deși o patrulă terestră a Poliției de Frontieră a văzut aeronava și a anunțat Centrul de Operaţii Aeriene de la Balotești, din cadrul Forțelor Aeriene Române.

Cu toate acestea, MApN nu a văzut avionul pe radare.

Iată precizările Ministerul Apărării într-un răspuns pentru G4Media:

”În data de 7 august, ora 06.28, Centrul de Operaţii Aeriene a fost informat de către Structura Poliţiei de Frontieră Vicovul-de-Sus, că o patrulă a observat şi a auzit un aparat de zbor de mici dimensiuni care a survolat frontiera de stat din Ucraina în România.

ADVERTISING

Ca urmare a informării primite, au fost luate măsurile specifice prevăzute în planurile elaborate pentru astfel de situaţii, cu accent pe întărirea supravegherii aeriene în zonă, concomitent cu reanalizarea înregistrărilor informaţiilor furnizate de radarele în funcţiune.

Din analiza informaţiilor la dispoziţie nu au rezultat date care să confirme, în mod obiectiv, utilizarea neautorizată a spaţiului aerian naţional în zona de referinţă”, arată MAPN.

Acum că aceste detalii au ieșit la iveală, se cer explicații oficiale: de ce nu au reușit românii să intercepteze intrarea ilegală pe teritoriul României a aeronavei?

De menționat este că polițiștii de frontieră români sunt cei care au alertat autoritățile din Ucraina, astfel reușind să ducă la prinderea contrabandiștilor.

Interpelare USR PLUS pentru MAI

Deputatul USR PLUS Andrei Postică (Galați) a inițiat deja o interpelare către Ministerul Afacerilor Interne pentru explicații în acest sens.

ADVERTISING

El susține că este „un eveniment foarte grav pentru securitatea națională a României și avem nevoie de răspunsuri exacte”.

„Avionul a aterizat într-un loc necunoscut pe raza județului și a decolat, apoi, spre Ucraina. De asemenea, a fost interceptat de către Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina, 4 persoane fiind reținute.

Polițiștii de frontieră ar fi trebuit să identifice această trecere ilegală, iar Ministerul trebuie să ia măsuri concrete: siguranța granițelor nu trebuie tratată cu superficialitate.

În calitate de gălățean, de locuitor al unui municipiu și județ care se află la granița cu Ucraina, nu putem permite absența explicațiilor. ”Nu s-a văzut nimic pe radar” nu reprezintă o justificare pertinentă”, a precizat el pe Facebook.

Am inițiat o Interpelare către Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu intrarea ilegală pe teritoriul României, pe...

Publicată de Andrei Postică pe Joi, 12 august 2021

Cîțu trebuia să ceară explicații de la MAI și MApN

Pe de altă parte, europarlamentarul USR PLUS Dragoș Tudorache, fost ministru de Interne, spune că Guvernul trebuie să ofere explicații despre acest incident.

ADVERTISING

Dragoș Tudorache a spus, la RFI România, că este surprins că premierul Florin Cîțu nu a cerut explicații de la MAI și MApN.

„Este un incident foarte grav și foarte serios, dacă el s-a desfășurat așa cum au apărut relatările din presă și în scrisoarea aceea a societății civile, pe care am citit-o și eu și care mi se pare că ridică o serie de întrebări către Ministerul de Interne foarte pertinente.

E o chestiune care privește nu doar Ministerul de Interne și Poliția de Frontieră, privește și Ministerul Apărării Naționale, pentru că atunci când îți intră o aeronavă neidentificată pe teritoriul țării, trebuie să existe o reacție din partea forțelor armate, tocmai pentru că suntem un stat modern, un stat serios, un stat NATO, care trebuie să aibă capacitate de reacție pe măsură.

Am și eu întrebările mele și aștept și eu un răspuns din partea autorităților, pentru că trebuie să știm ce s-a întâmplat exact acolo”, spune europarlamentarul USR PLUS, Dragoș Tudorache.

„Pe mine m-a surprins de ce premierul Cîțu în primul rând nu a intervenit să solicite el însuși de la cei doi miniștri, ministrul Apărării Naționale și ministrul de Interne, explicații, lămuriri, cu privire la acest incident.

Am văzut că autoritățile ucrainene au reacționat, forțele armate ucrainene au ridicat un avion de la sol, pentru a intercepta și pentru a forța aterizarea acelui avion, din ceea ce am văzut în presă relatat, ceea ce pe partea noastră nu s-a întâmplat.

Deci trebuie să știm a cui a fost responsabilitatea acolo, cine a știut sau cine nu a știut și ar fi trebuit să știe. Între Poliția de Frontieră și Forțele Armate Române trebuie să avem aceste explicații și din punctul meu de vedere, Guvernul trebuie să le dea”, a mai spus Tudorache, la RFI România​.

Citeşte articolele momentului pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇