Ministerul Sănătăţii din Argentina a publicat lista cu VIP-urile vaccinate preferenţial. Totul a fost dat în vileag de un jurnalist, vaccinat şi el peste rând

Ministerul Sănătăţii din Argentina a publicat lista cu VIP-urile vaccinate preferenţial. Totul a fost dat în vileag de un jurnalist, vaccinat şi el peste rând

Ministerul argentinian al Sănătăţii a publicat, luni, o listă cu 70 de persoane care au primit preferenţial vaccinul împotriva COVID-19, a cărei dezvăluire a declanşat scandalul „vaccinurilor pentru VIP”.

Pe listă se află preşedintele Alberto Fernandez şi membrii cabinetului său, precum şi ministrul Economiei, Martin Guzman, ambasadorul Argentinei în Brazilia, fostul preşedinte Eduardo Duhalde, soţia sa şi copiii lor, precum şi oficiali care nu se încadrau în categoria populaţiei ţintă pentru primele 1,8 milioane de doze de vaccin primite în ţară.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Personalului din domeniul sănătăţii i s-a acordat prioritate pentru vaccinare, iar administrarea vaccinului la persoanele cu vârsta peste 70 de ani în provincie şi peste 80 de ani în Buenos Aires abia a început, notează AFP.

Scandalul a pornit de la un jurnalist care s-a vaccinat și el

Scandalul a izbucnit vinerea trecută când un jurnalist a declarat la un post de radio că, pe baza prieteniei sale cu fostul ministru al Sănătăţii Gines Gonzalez Garcia, nevoit ulterior să demisioneze, el a fost vaccinat în incinta ministerului de către personalul spitalului public din publicul din Buenos Aires posedând 3.000 de doze.

Mărturisirea sa a declanşat un val de reacţii şi pe reţelele de socializare a apărut hashtag-ul #vacunasvip (vaccinuriVIP).

Scandal în Argentina, după ce s-a descoperit că ministrul Sănătății și-a vaccinat prietenii, peste rând, la minister. Demnitarul și-a dat demisia

„Aceste 3.000 de doze de vaccin nu au fost în niciun caz la discreţia ministerului”, a declarat noul ministru al Sănătăţii, Carla Vizzotti.

Argentina, ţară cu 44 de milioane de locuitori, are peste două milioane de cazuri de COVID-19 și 51.000 de decese.

Până în prezent, ţara a primit 1,22 milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V şi 580.000 de doze de Covishield de la Indian Serum Institute, rezultat dintr-un transfer de tehnologie de la AstraZeneca.

Guvernul se aşteaptă să primească „în zilele următoare” un milion de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, aprobat de urgenţă duminică de Ministerul Sănătăţii.

Circa 13 plângeri împotriva fostului ministru al Sănătăţii au fost depuse în instanţă, însă Carla Vizzotti a negat existenţa „vaccinurilor VIP” în cadrul ministerului său.

„Ideea că există un vaccinator VIP în cadrul Ministerului Sănătăţii este falsă. Ceea ce s-a întâmplat a fost o situaţie deosebită, 10 persoane au fost vaccinate, iar preşedintele a luat măsurile necesare”, a declarat ea. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖