Scandal în Argentina, după ce s-a descoperit că ministrul Sănătății și-a vaccinat prietenii, peste rând, la minister UPDATE Demnitarul și-a dat demisia

Scandal în Argentina, după ce s-a descoperit că ministrul Sănătății și-a vaccinat prietenii, peste rând, la minister <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Demnitarul și-a dat demisia
Foto: Hepta.ro

Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez (foto), a cerut vineri demisia ministrului Sănătăţii, care le-a propus prietenilor să fie vaccinaţi la minister fără să-şi facă o programare la un spital, notează AFP. citată de News.ro.

Alberto Fernandez „l-a instruit pe şeful guvernului (Santiago Cafiero) să îi ceară demisia ministrului Sănătăţii”, Ginés Gonzalez Garcia, a făcut cunoscut o sursă guvernamentală.

UPDATE: Ministrul și-a dat demisia

Ministrul sănătăţii din Argentina, Gines Gonzalez Garcia, şi-a dat demisia, informează DPA. citată de Agerpres. "Îmi depun demisia din funcţia de ministru al sănătăţii în conformitate cu dorinţa dumneavoastră expresă", a scris Gonzalez Garcia într-o scrisoare adresată preşedintelui Alberto Fernandez.
Secretarul de stat Carla Vizzotti va prelua ministerul, a anunţat biroul preşedintelui.

Scandalul a fost declanşat de jurnalistul pro-guvernamental Horacio Verbitsky, în vârstă de 71 de ani, care a declarat la o emisiune radio că, după ce a vorbit la telefon cu Gonzalez Garcia, a fost chemat la Ministerul Sănătăţii pentru a fi vaccinat.

Având în vedere vârsta sa, munca şi riscul personal, nu ar fi fost încă rândul său să se vaccineze. În prima etapă sunt vaccinaţi vârstnicii de peste 80 de ani şi persoanele cu cel mai mare risc.

ADVERTISING

Patronul postului de radio unde Horacio Verbitsky a dezvăluit că s-a vaccinat, Roberto Navarro, a anunţat că a pus capăt colaborării cu jurnalistul, afirmând pe Twitter că este "imoral ca VIP-uri să fie vaccinate, având 50.000 de morţi".

Horacio Verbitsky este, de asemenea, preşedintele Centrului de Studii Juridice şi Sociale, consacrat drepturilor omului, ai cărui angajaţi au reacţionat vehement.

"Echipa de la CELS respinge această acţiune sau orice alt privilegiu", au scris ei pe Twitter.

În total, ministrul ar fi rezervat 3.000 de doze de vaccin pentru uz personal.

Puternicul patron de sindicat Hugo Moyano se numără printre cei care au primit vaccinul mai devreme decât trebuia. Ar fi fost vaccinaţi şi soţia lui Moyano şi fiul lui de 20 de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Scandalul a provocat reacţii în lanţ pe reţele sociale sub hashtag-ul #vacunasvip (vaccinuriVIP).

În ţara sud-americană este utilizat în principal vaccinul rusesc Sputnik V, iar primele doze de la AstraZeneca au ajuns recent.

Până în prezent, doar 390.000 din cei aproape 45 de milioane de argentinieni au primit vaccinul.

De la începutul pandemiei de COVID-19, s-a demonstrat că aproximativ 2 milioane de persoane au fost infectate cu virusul în Argentina. Aproximativ 51.000 de pacienţi au murit din cauze asociate cu infectarea.

ADVERTISING

Clasa politică din Peru este zdruncinată de un scandal similar legat de vaccinarea preferenţială a 487 de personalităţi, printre care un fost preşedinte, doi miniştri, funcţionari publici, universitari, oameni de afaceri şi nunţiul apostolic, chiar înainte de începerea campaniei de imunizare.

Un ministru din Peru, care s-a vaccinat înaintea persoanelor cu prioritate, a demisionat

Citește și o analiză a lui Emilian Isăilă despre situația vaccinării în România: Testarea și vaccinarea din România, două operațiuni corupte și imorale, exact ca țara în care trăim


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇