Arafat merge la Alba și Sibiu pentru a vedea dacă se impune carantina. Orban spune că la Cluj și Timişoara s-au luat măsuri suplimentare: Dacă vom ajunge în situația de carantinare, nu vom ezita!

Arafat merge la Alba și Sibiu pentru a vedea dacă se impune carantina. Orban spune că la Cluj și Timişoara s-au luat măsuri suplimentare: Dacă vom ajunge în situația de carantinare, nu vom ezita!

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi la amiază, că Raed Arafat va merge la Alba Iulia și la Sibiu pentru a face o evaluare a situațiilor de acolo și pentru a decide dacă se impune carantinarea orașelor.

La Alba Iiulia,  rata de infectare este de 9,51 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, iar la Sibiu este o  incidenţă cumulată de 11,18 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. 

ADVERTISING

„Există un sistem de evaluare a situației din punct de vedere al sănătății publice, care este pus la punct de INSP, se face evaluarea prin mai mulți parametri.

Dacă DSP propune carantinarea, procedura e să fie avizată această propunere de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar decizia finala o ia comandantul acțiunii, Raed Arafat.

Din câte știu, Arafat planifică o deplasare la Alba și Sibiu pentru a face o evaluare și pentru o discuție cu specialiștii de fața locului, urmând să ia o decizie”, a anunțat Orban.

ADVERTISING

Practic, premierul a subliniat faptul că evoluția pe baza evaluărilor poate presupune decizia de carantinare pentru Sibiu și Alba Iulia.

Timișoara și Cluj au luat măsuri suplimentare

„Au mai existat discuții pe Timişoara, dar la Timișoara a existat un set de măsuri suplimentare de protecție sanitară și vedem în viitorul apropiat dacă reușesc să oprească. Oricum, e o tendință de atenuare a curbei de creștere.

De asemenea, și la Cluj era, dar s-au luat măsuri hotărâte. Dacă vom ajunge în situația de carantinare, nu vom ezita să luăm decizii în acest sens", a menționat premierul.

ADVERTISING

Întrebat dacă poate garanta că oamenii pot merge dintr-un județ în altul pentru a-și vizita rudele, Orban a spus ca dacă se respectă regulile și măsurile de igienă „putem să ne vedem cu rudele, cu prietenii”.

„Sigur, riscul e mai mare dacă te întâlnești cu cineva dintr-un oraș cu o rată mai mare de infectare. În condițiile în care ne protejăm, respectăm regulile riscul e mai mic”, a punctat el.

Iată mai multe detalii despre situația îngrijorătoare din Sibiu:

Vizită de lucru a premierului Ludovic Orban la Societatea Națională Transgaz#LudovicOrban #Transgaz

Posted by Guvernul României on Thursday, November 12, 2020

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇