Zeci de ONG-uri îl acuză pe Iohannis și alți politicieni că atacă libertatea presei: „Vor să înăbușe orice reacție a societății”

Zeci de ONG-uri îl acuză pe Iohannis și alți politicieni că atacă libertatea presei: „Vor să înăbușe orice reacție a societății”

45 de organizații ale societății civile au semnat un apel referitor la reacțiile oficiale din spațiul public privind cele 10 proiecte despre legile securității.

O parte dintre politicieni au minimizat publicarea în presă a proiectelor, ba chiar președintele țării i-a amenințat voalat pe cei care ar fi făcut acest lucru, arată ActiveWatch într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

Aceste reacții, subliniază organizația, demonstrează nu doar că responsabilii politici nu înțeleg gravitatea informațiilor ajunse în spațiul public, dar „vor să înăbușe orice reacție a societății care reacționează instinctiv la inepțiile aflate”.

ADVERTISING

Există trei aspecte care ies în evidentă în proiectele legile securității, potrivit ActiveWatch:

  1. Serviciile de informații au fost lăsate să își formuleze în mod liber propriile legi, fapt ce a dus în mod evident la niște propuneri grosolane de încălcare a drepturilor fundamentale.

„Nu vorbim de câteva greșeli gramaticale sau de 1-2 articole care ar fi mai problematice, ci de un întreg sistem în care controlul civil asupra serviciilor secrete este inexistent, redus sau minimizat, iar garanțiile de supraveghere democratică a activității serviciilor sunt pur formale sau lipsesc cu totul.

ADVERTISING

Chiar dacă acestea sunt acum doar propuneri neoficiale, simplul fapt că ele au fost puse pe hârtie ne îngrijorează, deoarece credem că ele conțin viziunea instituției care le-a propus, o viziune complet antidemocratică și revoltătoare”.

  1. Lipsa de dorință de dezbatere publică transparentă, inclusiv reacția președintelui Iohannis, denotă o gravă lipsă de înțelegere a unor concepte democratice fundamentale - nevoia de dezbatere publică reală (nu mimată).

„Declarația președintelui conform căreia se va ‘asigura că va fi corectată’ propunerea denotă o asumare instituțională lipsită de orice disponibilitate de a deschide spațiul dezbaterilor pe un proiect atât de important precum este acesta”.

ADVERTISING
  1. Instituția avertizorului de integritate nu este cunoscută de președintele României.

„Considerăm gravă amenințarea voalată făcută de președinte la adresa persoanei/persoanelor care au făcut un major serviciu public de a aduce la cunoștința cetățenilor despre acest proiect.

Președintele României trebuie să promoveze protecția, dar și respectul față de avertizorii de integritate, mass-media și sursele jurnalistice. Or, prin declarația făcută pe marginea acestui subiect a vulnerabilizat și a adus un atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât și a libertății presei”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇