Antony Blinken la Chișinău: Oamenii lui Ilan Șor au blocat un bulevard și s-au încăierat cu poliția (Video)

Antony Blinken la Chișinău: Oamenii lui Ilan Șor au blocat un bulevard și s-au încăierat cu poliția (Video)

Câteva zeci de persoane afiliate oligarhului fugar Ilan Şor au venit, miercuri, la intrarea în Chişinău dinspre aeroport, pentru a protesta faţă de vizita secretarului de Stat al SUA Antony Blinken.

Blinken a ajuns la Chişinău pe cale aeriană. Oficialul american, aflat în vizită oficială, a fost întâmpinat de ministrul de Externe, Mihai Popşoi, şi de ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, care este la final de mandat.

Secretary Of State Antony Blinken Arrives In Chisinau, Moldova

Şeful diplomaţiei americane urma să aibă întrevederi cu preşedintele Maia Sandu şi premierul Dorin Recean, iar autorităţile moldovene anunţaseră, din motive de securitate, restricţii de circulaţie în anumite puncte ale Capitalei.

ADVERTISING

Protestatarii, majoritatea veniţi din Găgăuzia, au blocat „intenţionat” carosabilul, pe bulevardul Dacia, moment în care Poliţia a intervenit şi s-au produs îmbrânceli cu forţele de ordine. Ulterior, mai multe persoane au fost conduse la Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) pentru documentare, relatează NewsMaker.

Manifestanţii „au ignorat în mod abuziv decizia Primăriei Chişinău şi cerinţele Poliţiei de a nu bloca partea carosabilă, motiv pentru care organizatorii au fost conduşi la Inspectoratul de Poliţie pentru documentare”, au precizat reprezentanţii IGP.

În mediul online au apărut videoclipuri în care se observă că protestatarii se îmbrâncesc cu oamenii legii.

Protest la porțile orașului

La acţiunea de protest a participat şi consilierul başcanului Găgăuziei, Mihail Vlah, care este membru al echipei lui Şor. Într-un videoclip publicat pe online se observă cum acesta este escortat într-o maşină de poliţie.

Găgăuzia, regiune autonomă a Republicii Moldova, cu populaţie preponderent turcică, dar creştină, este condusă de Evghenia Guţul, o apropiată a oligarhului prorus Ilan Şor. După ce partidul omonim al lui Şor a fost interzis în Republica Moldova, Găgăuzia a devenit un fief al fugarului condamnat la 15 ani închisoare, care a s-a refugiat în Israel şi, mai nou, în Rusia.

ADVERTISING

Ce promite Blinken

Administraţia Biden discută cu Congresul SUA acordarea unui pachet suplimentar de sprijin pentru Republica Moldova în valoare de 50 de milioane de dolari, destinat cu precădere sporirii rezilienţei la interferenţele ruseşti şi susţinerii economiei, a anunţat Antony Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu Maia Sandu.

Blinken a subliniat că eforturile de asanare a sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei sunt o condiţie necesară pentru a face faţă amestecului Rusiei.

ADVERTISING

„Astăzi vrem să vă ajutăm să curăţaţi sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 milioane de dolari suplimentari pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acestea vor consolida rezilienţa Republicii Moldova de a rezista interferenţelor ruseşti, de a organiza alegeri libere, corecte, de a croi parcursul spre UE şi de a continua diversificarea oportunităţilor în domeniul economic. Deci dorim să conlucrăm pentru a asigura economia şi securitatea energetică”, a declarat oficialul american.

Secretary Antony Blinken holds press conference with Moldovan President Maia Sandu

Totodată, secretarul de Stat a anunţat şi o investiţie americană în valoare de 85 de milioane de dolari în infrastructura energetică a Republicii Moldova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇