Ambasadorul Rusiei convocat la MAE, după declarațiile halucinante ale Moscovei despre tezaur

Ambasadorul Rusiei convocat la MAE, după declarațiile halucinante ale Moscovei despre tezaur

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, după ce pe pagina de Facebook ambasadei au fost postate afirmaţii dure ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova ca reacţie la rezoluţia Parlamentului European privind restituirea tezaurului României sechestrat de Rusia.

Din dispoziția ministrului Luminița Odobescu, ambasadorul Kuzmin a fost convocat duminică dimineaţă la sediul MAE, în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse.

ADVERTISING

„Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric.

S-a reamintit ambasadorului Federației Ruse necesitatea încadrării depline și permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei conduite responsabile în comunicarea publică”, arată MAE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție prin care cere Rusiei să înapoieze României tezaurul “însușit ilegal”.

Documentul a fost semnat de toţi europarlamentarii români şi susţinut de majoritatea membrilor Parlamentului European.

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia ţaristă tezaurul naţional (ce a inclus 91 de tone de aur, obiecte de patrimoniu, colecţii de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupaţiei.

Rusia (în vremea URSS) a returnat o mică parte, în 1935 și 1956, sub formă de bunuri culturale, religioase și de cultură, însă niciuna din cele 91 de tone.

ADVERTISING

În replică la rezoluţia PE, a vorbit purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

România încearcă să pună pe umerii Rusiei „datoriile sale fantomă” vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naţionale, a spus ea şi a susţinut că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, „potrivit calculelor experţilor”, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare.

În plus, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris pe rețeaua de socializare VKontakte că "românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață".

El i-a catalogat drept "idioți" pe liderii europeni și a susținut că rezoluția adoptată de PE nu va avea niciun efect la Moscova, iar România nu va primi nimic de la Rusia.

În plus, el spune că rezoluţia este o "obrăznicie", iar Uniunea Europeană "nu poate fi decât trimisă la dracu'", amintind în acest context de rezervele de aur ale Federaţiei Ruse îngheţate de Occident.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇