Hackerii ruși s-au răzbunat după ce PE a cerut Moscovei să ne dea înapoi tezaurul. Atacuri la nivel național în ultimele zile

Hackerii ruși s-au răzbunat după ce PE a cerut Moscovei să ne dea înapoi tezaurul. Atacuri la nivel național în ultimele zile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai mute instituții publice și financiar-bancare din România au fost ținta atacurilor cibernetice în ultimele două zile.

Vineri, site-urile BCR, Băncii Transilvania și Alpha Bank au picat, surse declarând pentru Gazeta de Cluj că au fost ținta unui atac DDoS. Informația a fost confirmată sâmbătă de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), pentru Profit.ro.

În plus, DNSC spune că datele analizate până la acest moment arată că gruparea pro-rusă de hackeri NoName057 s-ar afla în spatele atacurilor.

ADVERTISING

„O să fie o analiză referitoare la aceste atacuri pentru a stabili proveniența lor. Momentan, obiectivul principal este asigurarea funcționării serviciilor și cooperarea cu entitățile țintă.

Atribuirea unui atac este un proces complex și care poate dura. Există momentan indicii referitoate la implicarea unei grupări afiliată Rusiei, NoName057, dar nu excludem și implicarea altora”, au declarat reprezentanții DNSC pentru publicația citată.

NoName este un grup de hackeri ruși al căror mod de operare este inițierea de atacuri tip DDos asupra instituțiilor din țări care susțin Ucraina. De altfel, gruparea și-a făcut apariția cam în același timp cu invazia Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING

În ultimii doi ani au produs perturbări în activitatea a numeroase bănci, instituții publice, aeroporturi și porturi din țări precum Italia, Germania, Spania, Polonia, Danemarca, Elveția, Franța, Cehia, Lituania sau Bulgaria.

De fiecare dată atacurile sunt pornite la scurt timp după ce țara respectivă anunța o decizie în sprijinul Ucrainei și împotriva Rusiei.

În cazul atacurilor de acum asupra României, acestea au venit la scurt timp după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut Rusiei să ne înapoieze tezaurul.

ADVERTISING

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia ţaristă tezaurul naţional (ce a inclus 91 de tone de aur, obiecte de patrimoniu, colecţii de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupaţiei.

Rusia (în vremea URSS) a returnat o mică parte, în 1935 și 1956, sub formă de bunuri culturale, religioase și de cultură, însă niciuna din cele 91 de tone.

Moscova a reacționat vineri susținând că România are de fapt datorii istorice față de Rusia, care ar fi de 20-25 de ori mai mari decât valoarea tezaurului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇