Isărescu a dus problema Tezaurului la Bruxelles

Isărescu a dus problema Tezaurului la Bruxelles

Situația tezaurului de aur BNR trimis la Moscova și nereturnat este adusă în atenția instituțiilor europene, printr-o expoziție deschisă de banca centrală, marți, la Bruxelles.

La sediul Parlamentului European a fost inaugurată expoziția „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat – o pretenție mai veche de un secol”.

Potrivit unui comunicat al BNR, expoziția va dura trei zile, pe parcursul cărora sunt prezentate dovezi istorice, înscrisuri, probe juridice și angajamentele părților rusă și română în legătură cu cele 91,5 tone de aur fin trimise la Moscova.

Având în vedere că problema rezervei de aur confiscate de statul rus nu este cunoscută la nivel internațional, Consiliul de Administrație al BNR a decis să susțină inițiativa europarlamentarului Eugen Tomac, cu sprijinul grupului de europarlamentari români, de a aduce subiectul în atenția instituțiilor europene.

ADVERTISING

„Nu putem să rămânem tăcuți, acest subiect trebuie făcut cunoscut publicului european, iar instituțiile europene trebuie să cunoască acest caz”, declară Eugen Tomac.

Documentele expuse atestă fără îndoială că „Tezaurul BNR trimis la Moscova, depus într-o țară aliată, împreună cu toate documentele relevante, în baza unui acord internațional, recunoscut și validat de istorie, reprezintă un caz singular în care rezerva de aur monetar este încredințată cu toate documentele oficiale și garanțiile de depozit conform cărora ar fi returnată oricând la cererea proprietarului, doar ca depozitarul să nu își respecte apoi aceste obligații, asumate conform tuturor normelor și obiceiurilor internaționale”, a susținut Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

BNR arată că situația a rămas neschimbată până astăzi, deși în cadrul sesiunilor Comisiei comune româno-rusă pentru studierea problemelor relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României, înființată în anul 2003, partea rusă a acceptat că aurul BNR a fost trimis la Moscova și că documentele prezentate de partea română sunt valabile. În contextul actual, lucrările Comisiei au fost sistate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La evenimentul de deschidere a expoziției au participat europarlamentari din toate grupurile politice, atât români, cât și din țările partenere.

„Concluzia noastră este aceea că Banca Națională a României are o creanță perfect valabilă asupra Băncii de Stat a Rusiei”, a declarat Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR.

„Nu putem să închidem asemenea pagini de istorie pentru că nu s-a făcut dreptate. Statul român a fost jefuit și trebuie să i se facă dreptate. Chestiunea trebuie să fie parte a solicitărilor noastre comune față de Federația Rusă atunci când va veni timpul”, a spus Petras Austrevicius, deputat european, fost ministru de externe al Lituaniei.

Pentru o mai bună cunoaștere a situației Tezaurului românesc de la Moscova, lucrările semnate de Cristian Păunescu, „Tezaurul Băncii Naționale a României dus la Moscova și niciodată returnat”, și de Ilie Schipor, „Tezaurul României și destinul său. Argumente din arhivele rusești”, au fost traduse în limba engleză și distribuite fiecărui membru al Parlamentului European.

ADVERTISING

Tomac speră ca săptămâna viitoare Parlamentul European să adopte o rezoluţie

''Anul trecut, Uniunea Europeană şi-a adoptat strategia privind recuperarea bunurilor de patrimoniu traficate ilicit în Europa. Am participat la această dezbatere în calitate de eurodeputat membru al Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI) şi am constatat cu acel prilej că situaţia tezaurului nostru aflat la Moscova este aproape complet necunoscută la nivelul instituţiilor europene.

Atunci mi-am dat seama că este foarte greu să vii să prezinţi un subiect care este de maxim interes pentru noi, românii, dar este complet necunoscut pentru publicul european, pentru instituţiile europene.

În acest context, am luat decizia de a propune o serie de acţiuni prin care să facem cunoscută chestiunea tezaurului Băncii Naţionale a României şi a întregului nostru tezaur aflat la Moscova.

În momentul de faţă, am reuşit să prezentăm tuturor europarlamentarilor două volume complete în limba engleză, publicate de Banca Naţională a României şi, mai mult decât atât, să iniţiem chiar o rezoluţie care va fi dezbătută, sper, săptămâna viitoare, în Parlamentul European, prin care să creăm mecanismele necesare pentru ca dosarul tezaurului României, aflat la Moscova, să devină un subiect de interes european'', a spus preşedintele PMP, pentru Agerpres.

În opinia sa, atunci când se vor relansa relaţiile între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, trebuie să fim pregătiţi, iar în acest scop trebuie să fie făcute cunoscute temele de interes major pentru România în relaţia cu Moscova.

Obiectivul expoziţiei este de a aduce în atenţie unele din documentele, arhivele şi imaginile existente ce descriu privarea ilicită a României de tezaurul său naţional, depus în custodie la Moscova în timpul Primului Război Mondial.

Expoziţia, ce va fi deschisă până la 8 martie, îşi propune să sporească gradul de conştientizare în rândul decidenţilor de la nivelul UE cu privire la unele dintre priorităţile culturale ale UE ce trebuie să fie abordate în viitorul dialog bilateral cu Rusia, de îndată ce situaţia securităţii în Europa va fi stabilizată.

Sunt expuse 28 de planşe ce combină imagini integrate cu informaţii scrise şi capturi foto care sunt importante pentru tema expoziţiei. Imaginile au fost selectate în colaborare cu BNR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇