Alexander Nanau, regizorul filmului ”Colectiv”, a refuzat o decorație de la Iohannis: E cel mai cinic moment pentru a decora cultura României!

Alexander Nanau, regizorul filmului ”Colectiv”, a refuzat o decorație de la Iohannis: E cel mai cinic moment pentru a decora cultura României!

Alexander Nanau, regizorul filmului ”Colectiv”, a refuzat să fie decorat de președintele Klaus Iohannis cu Medalia „Meritul Cultural”.

Șeful statului ar fi vrut să îl decoreze pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Nationale, dar Alexander Nanau spune că este cel mai cinic moment pentru a decora cultura României.

ADVERTISING

Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero”, scrie regizorul pe Facebook.

ADVERTISING

Sectorul cultural se confruntă cu falimentul

Alexander Nanău a făcut public și răspunsul transmis președintelui Klaus Iohannis, în care refuză decorația.

Regizorul le mulțumește în scrisoare șefului statului și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru această propunere, dar spune că, având în vedere criza fără precedent în care se află sectorul cultural din România, nu poate accepta decorația.

”Cred cu tărie că în acest timp de criză statul român nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural, de mulți ani cel mai puternic ambasador al țării, dar și un sector economic ectrem de important până la criza Covid-19.

ADVERTISING

Până acum, propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări”, scrie Alexander Nanau.

Regizorul subliniază că, în opinia sa, ”decorarea oricărui artist în acest moment, în care sectorul cultural se confruntă cu falimentul (cauzat de eșecul constant al statului român de a-l susține și de a-l sprijini pe timp de criză) ar deservi pe termen lung cultura României”.

"Stimate domnule Nanau, Conform discuţiei telefonice, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Presedintele Romaniei,...

Posted by Alexander Nanau on Monday, January 11, 2021

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇