A murit actriţa Luminiţa Gheorghiu

A murit actriţa Luminiţa Gheorghiu

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, cunoscută pentru rolurile din filme ca „Moromeţii” şi „Moartea domnului Lăzărescu”, a murit la vârsta de 71 de ani, după o îndelungată suferinţă.

Informația a fost confirmată de actrița Oana Pelea, care spune despre Luminița Gheorghiu că a fost ”una dintre cele mai mari actrițe, una dintre cele mai minunate ființe, una dintre cele mai puternice femei pe care am avut onoarea să le cunosc, un om execpțional”.

A fost una dintre cele mai mari actrițe.A fost una dintre cele mai minunate ființe.A fost una dintre cele mai…

Publicată de Oana Pellea pe Duminică, 4 iulie 2021

Și scriitorul Dan Lungu, autor al cărții Sunt o babă comunistă, în a cărei ecranizare a jucat Luminița Gheorghiu, i-a adus acesteia un omagiu.

S-a stins Luminița Gheorghiu :(Dumnezeu să o odihnească!

Publicată de Dan Lungu, scriitor pe Duminică, 4 iulie 2021

Premii internaționale pentru rolurile jucate

Luminiţa Gheorghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru în 1971, pe scena Studioului Casandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, potrivit News.ro.

ADVERTISING

În 1975 a jucat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1976 până în 2003 a jucat pe scena „Bulandra”. 

Actriţa şi-a început cariera cinematografică în urmă cu mai bine de trei decenii, iar primul rol important în film a fost Catrina din „Moromeţii" (1987), regizat de Stere Gulea. A fost premiată la nivel internaţional douăzeci de ani mai târziu, pentru interpretarea din „Moartea domnului Lăzărescu" (r. Cristi Puiu, 2005). Rolul asistentei medicale i-a adus, în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Luminiţa Gheorghiu a mai jucat în „Aurora”, „După dealuri” şi „Sunt o babă comunistă", ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu şi regizat de Stere Gulea, care a ales-o pentru că avea nevoie de „cineva care să poată interpreta un personaj tipic, din clasa medie, din perioada comunistă, inteligent, cu simţul umorului, cu autoironie".

Actriţa a făcut parte şi din distribuţia unor filme precum „Poziţia copilului” şi „Aferim!”, iar în 2014 a fost premiată de Academia Română pentru rolul din filmul „Cuscrii”.

ADVERTISING

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇