5 soldați israelieni au fost uciși într-o singură zi de tirurile propriilor tancuri. În total, 44 au murit accidental

5 soldați israelieni au fost uciși într-o singură zi de tirurile propriilor tancuri. În total, 44 au murit accidental

Armata israeliană a anunţat că cinci soldaţi ai săi au fost ucişi de tirurile propriilor tancuri în nordul Fâşiei Gaza, într-unul dintre cele mai grave incidente de acest gen de la începutul războiului împotriva Hamas, în octombrie.

Alţi şapte soldaţi au fost răniţi de tirul tancurilor, dintre care trei grav.

O anchetă iniţială a constatat că două tancuri au tras asupra unei clădiri din tabăra de refugiaţi Jabalia, unde se adunaseră trupele, relatează BBC.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că cinci soldaţi care serveau în Batalionul 202 al Brigăzii de Paraşutişti au fost ucişi în tabăra Jabalia, miercuri seara, ca urmare a tirurilor trase de propriile forţe.

ADVERTISING

Două tancuri aflate în zonă au tras două obuze asupra unei clădiri folosite de comandantul adjunct al batalionului.

"Din investigaţia iniţială, se pare că luptătorii tancurilor, din compania ultraortodoxă de paraşutişti Hetz, au identificat o ţeavă de armă care ieşea de la una dintre ferestrele clădirii şi s-au îndrumat reciproc să tragă asupra clădirii", se arată în comunicat.

Decesele au ridicat la 278 numărul soldaţilor israelieni ucişi de la începutul ofensivei terestre în Gaza, la 27 octombrie. Alţi 348 de soldaţi s-au numărat printre cele 1.200 de persoane ucise în atacul transfrontalier fără precedent al Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie, care a declanşat războiul. De asemenea, unii au fost luaţi ostatici în Gaza.

ADVERTISING

De atunci, peste 35.270 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, administrat de Hamas.

44 de soldaţi ucişi din greşeală

Potrivit site-ului IDF, 44 dintre soldaţii ucişi în Gaza până miercuri - 15% din total - au murit în urma a ceea ce descrie ca fiind "accidente operaţionale". 22 dintre ei au fost ucişi de "focuri prietene", cinci au murit din cauza unor "nereguli de tragere", iar 17 în urma unor "accidente", inclusiv incidente legate de armament şi de busculadă.

ADVERTISING

Soldaţii israelieni au revenit în nordul Gazei săptămâna aceasta, după ce anterior se retrăseseră, spunând că Hamas s-a regrupat acolo.

Atât armata israeliană, cât şi aripa militară a Hamas au declarat miercuri că luptele din tabăra Jabalia şi din oraşul înconjurător se intensifică.

De asemenea, luptele au făcut ravagii şi în jurul oraşului Rafah din sud, de unde aproape 600.000 de persoane au fugit de la începutul operaţiunii israeliene în urmă cu 10 zile. Peste un milion de persoane strămutate se refugiaseră acolo.

În ianuarie, IDF redusese operaţiunile din Jabalia, oraşul Gaza şi restul nordului ţării, după ce a declarat că a "dezmembrat" batalioanele Hamas din zonă. Dar acest lucru a lăsat un vid de putere în care gruparea a reuşit să se reconstruiască.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇