200 de manifestații în Franța. La Paris sunt munți de gunoaie, paradisul șobolanilor (Foto&Video)

200 de manifestații în Franța. La Paris sunt munți de gunoaie, paradisul șobolanilor (Foto&Video)

Mai mult de 200 de acțiuni de protest au loc, sâmbătă, în orașele Franței. Manifestaţiile vizează reforma pensiilor propusă de Guvern.

Este a șaptea zi de manifestații împotriva planurilor de reformă a pensiilor şi a doua organizată într-o sâmbătă, pentru a permite angajaţilor să participe fără a fi nevoiţi să facă grevă.

Protestele de azi vin după ce greva generală de marţi a afectat rafinăriile, transporturile și alte servicii publice, iar la Paris gunoaiele continuă să se adune pe străzi, în timp ce localnicii simt o prezenţă tot mai mare a şobolanilor.

Grève des éboueurs : « Faut pas non plus dégueulasser tout Paris »

Aproximativ 4.400 de tone de gunoi așteptau să fie colectate, a declarat o purtătoare de cuvânt a Primăriei din Paris. Problema e un blocaj la incineratoarele de gunoi cauzat de greve. Practic, mașinile de gunoi nu pot ridica deșeurile din oraș că nu au unde să le ducă.

À Paris, la grève des éboueurs fait s'accumuler les poubelles dans les rues

Acumularea de gunoaie din Paris a stârnit îngrijorări legate de sănătate în rândul parizienilor. În plus, problematice sunt înmulțirea șobolanilor și impactul asupra turismului.

Amintim că francezii protestează încă din ianuarie. O coaliție a principalelor sindicate franceze speră să mențină presiunea asupra Guvernului pentru a retrage reforma, care vizează în principal creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

În prezent, planul este încă dezbătut în Senat, dar deliberările urmează să se încheie luni seara. Săptămâna viitoare, o comisie din ambele camere ale parlamentului, Adunarea Naţională şi Senatul, urmează să elaboreze un compromis.

ADVERTISING

Franţa este una dintre ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică.

Ministerul de Interne se aştepta la vreun milion de persoane pe străzi azi, dar au fost doar 368.000, potrivit estimărilor oficiale. Însă sindicatul CGT (Confederaţia Generală a Muncii) a estimat că peste un milion de persoane au manifestat sâmbătă. E totuşi cea mai mică cifră avansată de sindicat de la începutul mişcării sociale.

Au apărut şi câteva incidente violente şi ciocniri cu poliţia.

Live: French unions protest against pension reforms on weekend march

Liderii sindicali i-au cerut sâmbătă preşedintelui Macron să "consulte poporul" cu privire la reforma pensiilor.

Marţi, 1,28 milioane de persoane au ieşit în stradă la demonstraţii, cea mai mare prezenţă de la începutul mişcării de protest, potrivit cifrelor guvernamentale. Sindicatele au estimat totalul la 3,5 milioane.

ADVERTISING

Următoarea zi de proteste la nivel național este miercuri, 15 martie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇