20 de membri ai unei grupări internaționale au fost trimiși în judecată. Voiau să vândă în România 30 de tone de pește stricat

20 de membri ai unei grupări internaționale au fost trimiși în judecată. Voiau să vândă în România 30 de tone de pește stricat

Douăzeci de persoane au fost trimise în judecată după ce au încercat să introducă în România peste 30 de tone de peşte impropriu consumului uman. Din grupare făceau parte români, francezi, italieni şi maghiari.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, poliţiştii din cadrul Direcţiei de Ordine Publică – Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au finalizat, vineri, cercetările într-o cauză penală, 20 de persoane fiind trimise în judecată.   

ADVERTISING

Acestea au fost cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, comercializarea de produse alterate, deţinerea şi transportul sau comercializarea de peşte fără documente legale.  

"În rechizitoriul întocmit de procuror, s-a reţinut că, în perioada anilor 2018 - 2019, cei în cauză ar fi constituit un grup infracţional organizat, transfrontalier, cu scopul desfăşurării unor activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului uman.

ADVERTISING

Gruparea, formată din cetăţeni români, francezi, italieni şi maghiari, ar fi creat un mecanism infracţional pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, transportul acestuia şi, ulterior, comercializarea lui în România.

Ea acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (pescuit ilegal/achiziţie/transport/comercializare peşte etc.)”, se arată în comunicat.  

Sursa citată menţionează că produsele piscicole ar fi fost obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului uman.  

ADVERTISING

"Ulterior, cantitatea de peşte rezultată în urma pescuitului ilegal ar fi fost depozitată şi transportată, fără documente legale şi fără autorizaţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu.

Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”, adaugă Poliţia Română.  

Poliţiştii precizează că investigaţiile comune cu statele europene au dus la blocarea accesului pe piaţa românească a peste 30 de tone de peşte, impropriu consumului uman, a cărui valoare s-ar fi ridicat la 600.000 de lei. Tot acest pește a fost distrus de ANSVSA.  

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇