13 copii au fost depistați cu Covid după o tabără în Alba. Toți veniseră deja infectați în excursie

13 copii au fost depistați cu Covid după o tabără în Alba. Toți veniseră deja infectați în excursie

13 cazuri de COVID-19 au fost depistate în rândul unor copii cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, din mai multe judeţe, care au frecventat o tabără din Alba, fiind confirmat pozitiv şi un supraveghetor, a informat, joi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

Potrivit sursei citate, în perioada 2-19 august au fost depistate 14 cazuri de COVID-19 care au legătură cu o tabără organizată de o societate comercială din Alba, amendată cu 10.000 de lei pentru neexecutarea operaţiunilor de curăţenie şi/sau dezinfecţie a utilajelor, ustensilelor, suprafeţelor de lucru în condiţiile stabilite de normele igienico-sanitare în vigoare.

„Blocul alimentar, spaţiile de depozitare a materiilor prime şi auxiliare folosite la prepararea hranei sunt neigienizate, paviment necurăţat, mobilier întreţinut necorespunzător, pereţi cu frecvente pânze de păianjen, veselă şi echipamente neigienizate, spaţii frigorifice neigienizate.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte condiţiile de cazare s-a constatat neigienizarea corespunzătoare a camerelor şi a grupurilor sanitare. De asemenea, nu s-a putut face dovada efectuării analizelor/examenelor medicale periodice pentru personal, lipsa produselor biocide necesare dezinfecţiei", se menţionează într-un comunicat al DSP Alba.

Inspectorii DSP au stabilit, după controlul efectuat joi la tabăra din Ighiu, ca termen de remediere a deficienţelor data de 21 august, în caz contrar impunându-se suspendarea activităţii unităţii.

Prezentau simptome de când au ajuns în tabără

"În perioada 2-19 august 2021 au fost depistate 14 cazuri pozitive COVID-19 care au legătură cu unitatea controlată, 13 la copii care au frecventat tabăra şi un caz la un supraveghetor din cadrul taberei, acesta având domiciliul în alt judeţ, dar care, urmare a anchetei epidemiologice, a fost alocat judeţului Alba.

ADVERTISING

Toate celelalte 13 cazuri au fost alocate altor judeţe din ţară (Suceava şi Argeş) şi capitalei, întrucât în urma anchetelor epidemiologice a fost stabilit, conform declaraţiilor persoanelor pozitive şi a supraveghetorilor, că la intrarea în tabără cei 13 prezentau simptomatologie specifică sau erau contacţi direcţi ai celor care prezentau simptomatologie până la momentul intrării în tabără.

Precizăm că cele 13 cazuri pozitive au fost testate după plecarea din tabără în judeţele de domiciliu", se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, inspectorii DSP au dispus organizatorilor taberei efectuarea riguroasă a triajului epidemiologic, precum şi prezentarea la intrarea în tabără a unui test negativ COVID-19.

DSP Alba va efectua din nou un control al unităţii sâmbătă şi va monitoriza permanent activitatea taberei, astfel încât sănătatea participanţilor şi a personalului supraveghetor să nu fie pusă în pericol şi pentru a evita răspândirea cazurilor de COVID-19, se mai arată în comunicatul citat.

ADVERTISING

Citește și:

Iată și articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇