Un profesor de la Seminarul Teologic din Baia Mare s-a fotografiat în pat cu eleve de 15 ani, le-a trimis mesaje cu tentă sexuală și le-a turnat băutură pe gât (Video)

Un profesor de la Seminarul Teologic din Baia Mare s-a fotografiat în pat cu eleve de 15 ani, le-a trimis mesaje cu tentă sexuală și le-a turnat băutură pe gât (Video)

Un profesor de la seminarul teologic din Baia Mare s-a fotografiat în pat cu elevele de 15 ani, le-a trimis mesaje cu tentă sexuală şi le-a turnat băutură pe gât.

Este vorba despre un cadru didactic de la Seminarul Teologic Liceal ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare care nu mai are voie să predea, după ce în spaţiul public au apărut imaginile surprinse în timpul unei excursii.

Profesorul Daniel Farcaş este protagonistul unor fotografii publicate de jurnaliştii de la Recorder, în care se vede cum le toarnă fetelor de 15 ani băutură pe gât, în timpul unei excursii din noiembrie 2021, după ce le face semnul Crucii cu funingine, pe frunte.

ADVERTISING

Copiii care au mers în acea excursie au povestit că Farcaş le dădea fetelor să bea palincă, că a strâns bani de la ele şi le-a întrebat care vrea să le cumpere ţigări şi alcool.

”Toate sunteţi ale mele”, le spune cadrul didactic elevelor, într-o filmare realizată în timpul excursiei.

„Toate sunteți ale mele!”. Arhidiaconul și elevele de la Seminar

Contactat de Recorder, profesorul a precizat că nu le-a dat fetelor să bea alcool în excursie.

Investigaţia Recorder face, de asemenea, publice schimburi de mesaje dintre cadrul didactic şi o elevă adolescentă, mesaje în care profesorul îi spune fetei ”poate vei ajunge să mă cunoşti mai bine”, ”eu nu trădez”, o complimentează pe aceasta că are ”picioare mişto” şi îi reproşează adolescentei care îi era elevă ”opoziţia” şi faptul că ”nu a dat voie cu aproape nimic”, cerându-i să se ”deschidă”.

ADVERTISING

Conform uneia dintre fete, dirigintele şi elevele sale aveau un grup de WhatsApp denumit ”Fozy and the Harem”, Fozy fiind porecla cadrului didactic.

Profesorul e şi arhidiacon, slujind în repetate rânduri alături de mai marii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Precizări de la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Episcopia admite că, deşi a aflat despre comportamentul profesorului, conducerea Seminarului Teologic Liceal nu a luat măsuri suficient de severe, permiţând cadrului didactic să rămână la catedră.

”Referitor la cazul profesorului Farcaş Daniel de la Seminarul Teologic din Baia Mare care face subiectul unei anchete Recorder.ro, Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului face următoarele precizări:

ADVERTISING

Primele măsuri disciplinare şi canonice aplicate în cazul semnalat au fost luate de îndată ce s-au primit sesizările de abateri grave de la disciplina şi conduita cadrului didactic în relaţie cu elevii.

Ierarhul locului a aplicat pedeapsa demiterii din cler şi coborârea lui la statutul de teolog prin sancţiunea acordată în data de 14.06.2022.

Conducerea şcolii teologice a luat măsura (cam blândă) de a-i lua calitatea de diriginte şi orele de Morală, continuând să predea Vechiul şi Noul Testament.

Episcopul locului a cerut conducerii şcolii să demareze procedura de transfer a profesorului Farcaş Daniel la o altă şcoală, cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Din păcate, conducerea Seminarului nu a rezolvat problema cu celeritate şi responsabilitate aşa cum a recomandat Episcopia”, se arată într-un comunicat de presă făcut public de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Aţa că profesorului i-a fost ”retrasă binecuvântarea” de a mai preda la seminarul teologic abia acum.

”Drept urmare, începând cu data de 15.03.2023, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin decizia semnată de Episcopul Iustin, a retras binecuvântarea profesorului Farcaş Daniel de a mai fi cadru didactic la Seminarul Teologic Liceal Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare.

Decizia a fost comunicată conducerii seminarului şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.

Urmare a retragerii binecuvântării, din cauza gravelor abateri morale, disciplinare, de conduită didactică şi educaţională, domnul Daniel Farcaş încetează relaţiile contractuale cu instituţia teologică de învăţământ”, mai precizează Biroul de presă al Episcopiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇