Klaus Iohannis: Şcoala trebuie să înceapă, pentru că e inadmisibil să avem o generaţie pierdută

Klaus Iohannis: Şcoala trebuie să înceapă, pentru că e inadmisibil să avem o generaţie pierdută

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, că şcoala nu va începe ca de obicei, dar trebuie să înceapă, ”pentru că e inadmisibil să avem o generaţie pierdută”.

El a adăugat că măsurile care trebuie luate nu sunt complicate, iar ”lumea să nu îşi imagineze că va apărea o carte groasă de reguli”, întrucât regulile sunt aceleaşi – masca, distanţa, igiena.

Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, în conferinţa de presă, cum ar reacţiona, ca fost profesor, dacă un elev ar veni în timpul orei şi ar spune că prezintă febră şi ar putea avea coronavirus.

ADVERTISING

”Evident că atunci când un elev acuză simptome trebuie trimis la medic. În situaţia unei epidemii cu atât mai mult. Este însă foarte clar că şcoala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea şcolii, toţi bucuroşi că începe şcoala. Nu se vor aduna, însă şcoala trebuie să înceapă, pentru că e inadmisibil să avem o generaţie pierdută.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Se vorbeşte despre a preveni generaţia pandemiei. Pentru a face posibil acest lucru e nevoie de regulamente, proceduri speciale în vremuri de epidemie şi la ele lucrează Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei. Într-un timp foarte scurt, cu siguranţă, vor fi aprobate şi făcute publice. Măsurile nu sunt complicate. Lumea să nu îşi imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Regulile sunt aceleaşi – masca, distanţa, igiena”, a afirmat Iohannis.

ADVERTISING

Şeful statului a spus că îi încurajează pe părinţi să îi trimită pe copii la şcoală, dacă sunt sănătoşi.

”Cred că nu trebuie să ne formalizăm prea tare, dar pe de altă parte, în toţi anii în care am fost la catedră, am constatat la toţi părinţii o preocupare intensă faţă de sănătatea copiilor. Evident că ei vor urmări starea lor de sănătate. Încurajez toţi părinţii să trimită copiii la şcoală, dacă sunt sănătoşi. Dacă nu sunt sănătoşi atunci să cheme medicul de familie”, a adăugat Iohannis.

Ministerul Sănătății a publicat regulile ce trebuie respectate în școli

Clasele de elevi trebuie aranjate în aşa fel încât să se respecte distanţarea de minimum un metru sau, acolo unde nu este posibil, să fie montate separatoare transparente, se prevede în proiectul de ordin care stabileşte normele pentru începerea cursurilor.

Alte măsuri se referă la faptul că elevii vor purta mască de protecţie şi trebuie supravegheaţi în pauze pentru a păstra distanţa şi nu vor face schimb de obiecte personale.

Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze, până în 7 septembrie, Inspectoratele Şcolare privind situaţia epidemiologică, acestea urmând să propună scenariul de începere a şcolii. Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇