Iohannis răspunde Avocatului Poporului: Elevii merg la şcoală atunci când pot face acest lucru în siguranţă. La noi, aceste condiţii nu pot fi nici create, nici garantate

Iohannis răspunde Avocatului Poporului: Elevii merg la şcoală atunci când pot face acest lucru în siguranţă. La noi, aceste condiţii nu pot fi nici create, nici garantate

Preşedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu afirmaţia Avocatului Poporului care susţine că elevii pierd doi ani de educaţie din cauză că nu fac şcoală faţă în faţă.

„Recomandările sunt să meargă elevii la şcoală atunci cât pot fi asigurate măsurile care îi ţin în siguranţă. Deci atunci când este posibil să meargă în condiţii de siguranţă.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

În condiţiile în care la noi în ţară rata de infectare este foarte mare, aceste condiţii nu pot fi nici create, nici garantate şi pentru a proteja şi copiii, şi familiile lor, din păcate, este necesar să se facă învăţământ online”, a explicat Iohannis, întrebat dacă este de acord cu opinia Avocatului Poporului referitoare la riscul de a avea ”o generaţie pierdută” din punct de vedere al educaţiei, ca urmare a faptului că elevii fac cursuri online şi nu faţă în faţă.

Şeful statului susţine că trebuie puse în context recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind organizarea cursurilor în şcoli acolo unde elevii sunt în condiţii de siguranţă, în ceea ce priveşte riscul de infectare.

”Cert este că elevii şi părinţii pierd mult prin faptul că nu se pot desfăşura orele fizic, la clasă. Însă aceste recomandări trebuie citite până la capăt. Sigur, recomandările sunt să meargă elevii la şcoală, atunci cât pot fi asigurate măsurile care îi ţin în siguranţă. Deci atunci când este posibil să meargă în condiţii de siguranţă.

În condiţiile în care la noi în ţară rata de infectare este foarte mare, aceste condiţii nu pot fi nici create, nici garantate şi pentru a proteja şi copiii, şi familiile lor, din păcate, este necesar să se facă învăţământ online.

Cu cât mai bine respectăm noi măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la şcoală. Este o ecuaţie destul de simplă, uşor de înţeles. Ştiu că nu este totdeauna uşor de respectat, dar vă garantez, merită”, a declarat şeful statului la finalul vizitei pe care a făcut-o la call-centerul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

Cum a răspuns Iohannis când a fost întrebat dacă voluntarii DSP s-au testat înainte de vizita lui şi li s-a spus să nu îl privească în ochi (Video)

Avocatului Poporului a cerut recent un punct de vedere de la Ministerul Educaţiei după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat menţinerea şcolilor deschise, chiar şi în condiţii de pandemie.

Nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza COVID-19”, este mesajul transmis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în faţa creşterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel european.

State unde au fost înregistrate recent peste 20.000 de cazuri zilnic, cu toate că nu au putut evita impunerea restricţiilor, au optat pentru menţinerea şcolilor deschise, cu respectarea strictă a condiţiilor de distanţare sau igienă, purtatul măştii sau aerisitul frecvent al claselor”, afirmă adjunctul Avocatului Poporului Molnar Zsolt, în documentul transmis Ministerul Educaţiei.

OMS recomandă deschiderea școlilor. Ludovic Orban explică de ce nu o va face

În România aproape 3 milioane de elevi desfăşoară actul educaţional în sistem online, acolo unde este posibil, susţine adjunctul Avocatului Poporului.

Citește și: