Primele teste Covid de salivă ajung în școli chiar de săptămâna viitoare. Cum vor fi testați elevii

Primele teste Covid de salivă ajung în școli chiar de săptămâna viitoare. Cum vor fi testați elevii

9 milioane de teste pe bază de salivă pentru screeningul infecţiei cu SARS-CoV-2 vor ajunge în şcoli luna aceasta.

Sau cel puţin aşa a primit asigurări ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Vor fi testaţi, în mod gratuit, cel mai probabil de două ori pe săptămână, nu doar preşcolarii şi elevii, ci şi angajaţii din învăţământ – personal didactic şi nedidactic.

Mai mult, dacă joi seară ministrul spunea că din 21 noiembrie ar ajunge aceste teste în școli, vineri dimineață el a anunțat, într-o conferință de presă, că asta se va întâmpla chiar de săptămâna viitoare.

”De săptămâna viitoare testele de salivă vor ajunge în școli. Așteptăm procedura de la Ministerul Sănătății, ca de săptămâna viitoare personalul să știe cum se folosesc testele. Important e ca această procedură să ajungă în toate școlile înaintea testelor”, a spus vineri Cîmpeanu, în conferința în care a anunțat cum va începe școala de la 8 noiembrie.

ADVERTISING

Joi seară, la Digi24, Cîmpeanu spunea ca tocmai ce a primit asigurări că procedura ar urma să fie finalizată spre finalul lunii.

"Discutăm în fiecare zi cu cei care organizează procesul de achiziţie. Am primit asigurări că sunt în curs de finalizare a achiziţiei, sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garanţie, au un termen minim stabilit prin lege, de 5 zile, mai apoi se vor semna contractele subsecvente.

A fost organizată achiziţia pe trei loturi, din care primul lot avea ca cerere disponibilitate în 1-5 zile, deci cu alte cuvinte testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21 noiembrie - 25 noiembrie", a declarat Cîmpeanu, joi seara, la Digi24.

Potrivit acestuia, cele 9 milioane de teste vor ajunge pentru o săptămână, timp în care se va perfecta şi livrarea testelor din lotul doi.

ADVERTISING

În total, sunt 70 de milioane de teste pentru 2021

Acordul-cadru prevede o limită de 70 de milioane de teste. "Această limită a fost calculată pentru 11 săptămâni de şcoală până la finalul anului. Avem mai puţin de 11 săptămâni de şcoală, deci numărul este mai mult decât suficient", a afirmat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a precizat că lotul de 9 milioane de teste va fi distribuit în toate şcolile.

"Primele livrări de teste vor fi distribuite în conformitate cu repartiţia pe care Ministerul Educaţiei a înaintat-o către DSU. Şi a luat în calcul toate şcolile, toate grădiniţele, toţi elevii şi preşcolarii şi, de asemenea, profesorii, învăţătorii.

ADVERTISING

Repartiţia se va face în funcţie de această situaţie pe care Ministerul Educaţiei a înaintat-o către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Prin intermediul DSP-urilor, Inspectoratelor şcolare judeţene, vor ajunge în şcoli", a detaliat ministrul.

Cîmpeanu a explicat că s-a făcut, la nivelul DSU, un calcul pentru "o frecvenţă de două ori pe săptămână", testarea cuprinzând toţi elevii, preşcolarii, profesorii şi angajaţii din şcoli, inclusiv personalul nedidactic.

Testele vor fi făcute de către personalul din învăţământ

Ministrul a arătat că e nevoie de o procedură în ceea ce priveşte organizarea.

"Solicit sprijinul autorităţilor sanitare pentru administrarea acestor teste. Din punct de vedere al Ministerului Educaţiei, vom face tot posibilul să sprijinim, însă nu intră în competenţa Ministerului Educaţiei procedura de administrare a unor teste", a susţinut Cîmpeanu.

El a menţionat că testele vor fi făcute de către personalul din învăţământ, dar că este nevoie de un "minim instructaj".

"Vor trebui definite şi cadenţa şi locaţia în care se vor efectua aceste teste. (...) Sunt convins că în colaborare cu autorităţile sanitare vom avea această procedură înainte ca testele să ajungă în şcoli. Oricât ar părea de simplu (testarea - n.red.), având în vedere că e vorba de milioane şi milioane de beneficiari, un instructaj minim va trebui făcut", a subliniat ministrul Educaţiei.

Amintim că azi aflăm condiţiile pentru reluarea cursurilor începând de luni, când se încheie vacanţa forţată. Aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, prezenţa fizică în unităţile de învăţământ va fi strict condiţionată de rata de vaccinare a personalului, avându-se în vedere un prag de 60%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇