Ministrul interimar al Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat, vineri, că luni toți elevii reîncep școala, însă fizic vor merge la cursuri doar cei care învață în unități de învățământ unde rata de vaccinare a personalului este de cel puțin de 60%.
”Un ordin e pregătit pentru semnare, se referă la modalitatea de începere a școlilor pe 8 noiembrie. Și la stat, și la privat școala începe pentru toți copiii pe 8 noiembrie. În scurt timp va fi validată hotărârea (de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă), ordinul va fi semnat și trimis spre Monitorul Oficial, ca pe parcursul acestei zile să poată exista ședințe ale consiliilor de administrație (în şcoli) și să fie transmise deciziile.
Rata de vaccinare la nivelul fiecărei școli și grădinițe va fi disponibilă pe site-ul inspectoratelor școlare. Dacă există probleme la nivel de resursă umană sau de infrastructură, va exista în continuare posibilitatea ca la nivelul școlii să se formuleze o cerere să rămână în online, chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60%”, a spus Cîmpeanu.
Cîmpeanu a subliniat că este vorba despre rata de vaccinare pentru întreg personalul dintr-o unitate de învăţământ, pentru că toţi angajaţii intră în contact cu elevii.
UPDATE 12:47 - Puțin mai târziu, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat hotărârea. Ea prevede următoarele:
- desfăşurarea cursurilor zilnice, cu prezenţă fizică, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat;
- desfăşurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat;
- desfăşurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unităţile de învăţământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.
”Profesorii vor lua decizia vaccinării în interesul propriilor elevi”
El a anunțat că 54% din școlile și grădinițele României de stat sau private aveau săptămâna trecută rata de vaccinare de peste 60%, în timp ce în București e de aproape 70%. Numărul de cazuri noi de Covid a fost în scădere săptămâna asta, și deci și incidența. De exemplu, în Capitală incidența a scăzut vineri la 11,61 cazuri la mia de locuitori.
”Ziua de vineri va fi considerata zi de referință. În momentul în care depășește pragul de 60%, acea unitate de învățământ va intra în situație de prezență fizică”, a mai spus Cîmpeanu, explicând că, în continuare, dacă apar cazuri într-o clasă, cursurile se suspendă și, dacă sunt cazuri în mai multe clase, școala întreagă trece online.
În ceea ce privește numărul estimativ al copiilor care s-ar putea întoarce de luni la ore, Cîmpeanu a spus că este vorba despre 1.800.000 din 2.930.000, privat și public.
Cîmpeanu a dezvăluit că a avut mai multe surprize în ce privește vaccinarea în rândul cadrelor didactice, cu școli sanitare cu rată de sub 40%, licee bucureștene care nu au atins 60% sau școli care cereau insistent revenirea la cursuri față în față, dar au un nivel de vaccinare scăzut.
La nivel naţional, cel mai bine la rata de vaccinare stau liceele, urmate de grădiniţe şi abia apoi de şcolile gimnaziale.
La întrebările jurnaliștilor, ministrul a recunoscut că practic e un mod indirect de a îi face pe profesori să se vaccineze.
”Toți profesorii sunt interesați de educația elevilor și vor face efortul de a se gândi încă o dată dacă se vaccinează, vor lua această decizie în interesul propriilor elevi”, a spus Cîmpeanu, precizând și că ministerul va verifica corectitudinea ratelor de vaccinare raportate.
30% din elevi sunt vaccinați cu cel puțin o doză
El a insistat că școlile pot face cerere de a trece online doar din criterii clare, de lipsă de infrastructură sau de resurse, dacă, de exemplu, prea mulți profesori sunt în carantină. Întrebat de cererile părinților, Cîmpeanu a spus că aceștia sunt reprezentați la nivelul consiliilor de administrație ale școlilor.
”Decidentul e consiliul de administrație, singurul care poate lua decizia. Recomand parinților să se exprime la nivelul consiliilor de administrare din fiecare școală”, a spus ministrul.
Cîmpeanu s-a declarat impresionat de creșterea ritmului de vaccinare în cazul elevilor.
”Sunt impresionat de progresul ratei de vaccinare în rândul elevilor. Avem 355.000 de elevi vaccinați cu cel puțin o doză, ceea ce înseamnă 30% din numărul total al elevilor eligibili. În ultimele zile, am depășit 8.000 de elevi vaccinați în fiecare zi. În acest ritm, elevii vor fi un exemplu pentru noi toți”, a adăugat ministrul.