Începe şcoala fizic de luni? Elevii solicită cursuri online peste 6 la mie. Azi aflăm nişte prime răspunsuri

Începe şcoala fizic de luni? Elevii solicită cursuri online peste 6 la mie. Azi aflăm nişte prime răspunsuri

Azi aflăm condiţiile pentru reluarea cursurilor începând de luni, când se încheie vacanţa forţată.

Aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, prezenţa fizică în unităţile de învăţământ va fi strict condiţionată de rata de vaccinare a personalului, avându-se în vedere un prag de 60%.

Măsurile concrete trebuie decise de către specialiştii din Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Ulterior, trebuie completat ordinul comun semnat de către miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, care vizează derularea cursurilor.  

Din păcate, doar 54% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar – de stat şi private – aveau, până vinerea trecută, rata de vaccinare mai mare de 60%. În restul unităţilor, prezenţa fizică va fi imposibilă, până când va fi atinsă rata de vaccinare.  

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că, după semnarea ordinului comun, se vor convoca toate Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ din ţară pentru a constata care este rata de vaccinare - dacă aceasta este sub 60%, cursurile e vor desfăşura online începând de luni. Dacă rata de vaccinare depăşeşte 60%, se poate reveni la prezenţa fizică.  

ADVERTISING

Chiar şi şcolile care îndeplinesc pragul minim de vaccinare vor avea, însă, posibilitatea de a cere ore online dacă consideră că nu pot asigura siguranţa sanitară din diferite motive.  

Asociaţiile de elevi preferă şcoala online

Mai multe asociaţii de elevi solicită deschiderea şcolilor în format fizic, doar în localităţile cu incidenţa sub 6 la mie.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) au transmis solicitarea, joi seara, printr-un comunicat de presă.  

“Astăzi, 4 noiembrie, preşedintele României, Klaus-Werner Iohannis, a declarat faptul că şcolile vor începe în funcţie de rata de vaccinare a profesorilor. Apreciem această măsură ca fiind una deficitară, având în vedere faptul că profesorii reprezintă un procent nesemnificativ din persoanele care participă la actul educaţional.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, într-o şcoală cu 1.000 de elevi, dintre care niciunul vaccinat, în continuare persistă riscul îmbolnăvirii şi transmiterii virusului, chiar dacă toţi profesorii sunt vaccinaţi.

Mai mult, precizăm faptul că, pentru a participa la orele de curs, elevii nu interacţionează doar cu persoanele din şcoală, ci şi cu acelea din mediul extern, o mare parte dintre ei folosind mijloacele de transport în comun.

În acest sens, rata de incidenţă nu poate fi neglijată în contextul deschiderii şcolilor”, se arată în comunicat.   

Asociaţiile de elevi consideră iraţională decizia Ministerului Educaţiei de a menţine şcolile deschise.   

“Considerăm iraţională dorinţa Ministerului Educaţiei de a menţine şcolile deschise, indiferent de pericolele pe care acest fapt le poate expune, dorinţă în mod cert cauzată de ambiţia instituţiei de a nu recunoaşte că a greşit.

ADVERTISING

Astfel, dacă şcoala începe online, ministrul demis este nevoit să afirme faptul că această vacanţă a fost o inepţie, aşa că preferă să rişte vieţile elevilor în loc să îşi rişte imaginea.

Menţionăm că învăţământul online profund criticat de ministru este ineficient strict din cauza impotenţei acestuia, Sorin Cîmpeanu nefăcând niciun demers pentru a forma profesorii, a crea platforme de predare online şi alte măsuri care ne-ar fi putut salva de la acest context.

Solicităm ca şcolile să înceapă în funcţie de rata de incidenţă a localităţilor, pentru ca elevii să fie în siguranţă!”, a mai precizat sursa citată.  

"Dacă Sorin Cîmpeanu va deschide şcolile, va deveni un criminal"

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Ariana Dudună, a declarat că Sorin Cîmpeanu trebuie să plece din conducerea Ministerului Educaţiei şi că siguranţa şi vieţile elevilor nu sunt factori de joc politic.   

“Sorin Cîmpeanu trebuie să dispară din fruntea Ministerului Educaţiei. Siguranţa şi vieţile elevilor nu sunt factori de joc politic. Ineficienţa şcolii online este cauzată strict de individul care se plânge de ea, şi anume ministrul demis.

Dacă Sorin Cîmpeanu va deschide şcolile în format fizic fără a ţine cont de rata de incidenţă, acesta va deveni un criminal.

Dacă un elev va deceda din cauza virusului, îmbolnăvindu-se la şcoală, cine îşi va asuma decesul acestuia? Responsabilii pentru eşecul şcolii online sunt cei care trebuie să plătească cu vârf şi îndesat, nu elevii, cu vieţile lor”, a afirmat preşedintele AEC.  

Poziţia ministrului

Ministrul Cîmpeanu a precizat, tot joi seara, că celelalte măsuri referitoare la scenariile de derulare a activităţii rămân valabile. 

Activitatea va rămâne complet decuplată de rata de infectare dintr-o localitate.  

Dacă într-o clasă va apărea un caz de coronavirus, cursurile se suspendă pentru 14 zile. Dacă în şcoală apar cazuri în jumătate dintre clase, se suspendă pentru 14 zile activitatea cu prezenţă fizică în întreaga şcoală.  

Ministrul Educaţiei a anunţat pentru vineri, la ora 10:00, declaraţii de presă pentru a prezenta toate noutăţile legate de derularea în continuare a anului şcolar.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇