Numărul tezelor susținute de elevii de gimnaziu și liceu se va reduce în acest an școlar, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
”Am decis împreună cu colegii mei de Ministerul Educației să reducem numărul de teze: la clasa viii-a vom avea in loc de trei teze, doar două teze la gimnaziu. Deci toți elevii din gimnaziu vor avea doar două teze de susținut cu prezență fizică. Pentru liceu, am redus numărul de teze de la patru la trei. Această reducere va face obiectul reglementărilor pe care așa cum am anunțat (…) Tezele se vor susține din 6 decembrie”, a spus Cîmpeanu.
Ministrul are soluţie şi pentru elevii care nu vor putea să susțină tezele cu prezență fizică din motive independente de voința lor: "există bază legală, după revenirea la școală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul al II-lea”.
Se reduce și numărul notelor necesare pentru încheierea mediei, a mai anunțat Cîmpeanu, precizând că astfel ponderea tezei va fi mai mică în media finală.
”De mulți ani, ponderea tezelor este de 25% din media finală. Prin reducerea numărului de note necesare închiderii mediei la minimum 2, deci vor fi 2 note plus teză, fiecare notă va avea pondere de 37%, deci mai mică decât teza”, a spus Cîmpeanu.
„Nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare dintre notele pe care elevul le va primi. Fie că vorbim despre elev de gimnaziu, fie că vorbim de cei de liceu”, a adăugat ministrul.
Vineri se decide revenirea la şcoală
Totodată, el a precizat că vineri va anunța cum se vor desfășura cursurile începând de luni, dar a subliniat că Ministerul Educaţiei va rămâne consecvent principiului ca şcolile să continue în format fizic.
"Două săptămâni de vacanţă a fost maximum care poate fi recuperat. Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. Există un document în care s-au prezentat măsuri propuse spre aprobare. Ministerul Educaţiei va rămâne consecvent principiului ca şcolile să continue în format fizic.
Nu voi abdica de la acest principiu. Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom anunţa cum se vor deschide şcolile", a subliniat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul nu vrea să se ajungă în situația în care, dacă în jumătate de țară rata de infectare este scăzută, școlile din acele zone să funcționeze online.
”Dacă în jumătate de țară avem o rată scăzută, nu vom ajunge în situația ca acele școli să nu funcționeze fizic”, a explicat Cîmpeanu.
Elevii nu vor teze sau vacanţă mai scurtă
Consiliul Național al Elevilor se pronunţă împotriva modificării structurii anului școlar și a scurtării vacanței de iarnă, dar și împotriva susținerii tezelor în acest context.
”Considerăm că modificarea structurii anului școlar aduce un dezechilibru în sistem și, de aceea, solicităm Ministerului Educației recuperarea materiei în săptămâna „Școala altfel”, dar și prin intermediul numărul de ore neacoperit de programă, care poate fi folosit de fiecare profesor pentru calibrarea procesului de predare-învățare”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Elevilor.
Reprezentanții Consiliului mai spun că au lansat o consultare adresată elevilor, profesorilor şi părinţilor și 80% dintre ei au declarat că nu îşi doresc scurtarea vacanţei de iarnă.
"Din peste 60.000 de răspunsuri, peste 80% dintre respondenţi au declarat faptul că nu îşi doresc scurtarea vacanţei de iarnă şi prelungirea semestrului I începând cu data de 3 ianuarie 2022, considerând că această modificare ar destabiliza foarte mult întregul proces educaţional.
De asemenea, aproximativ 90% dintre elevi, profesori şi părinţi sunt de părere că nu este oportună susţinerea tezelor pentru semestrul I, cu atât mai puţin după vacanţa de iarnă, în condiţiile în care semestrul va fi fost deja fragmentat de două ori, fără posibilitatea acoperirii întregii programe şcolare", precizează CNE.