Despre jurnalism și război, la Conferința Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București

Despre jurnalism și război, la Conferința Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, deschide vineri, 20 mai, la ora 12, lucrările conferinței științifice internaționale „Networked communication in the (post-)global era: Information and knowledge in the digital world”, cu o prelegere susținută de profesoară Natalya Ryabinska de la Collegium Civitas, Varșovia, Polonia. De origine ucraineană, Natalya Ryabinska este specialistă în domeniul comunicării și al jurnalismului, publicând două volume despre mass-media din Ucraina postcomunistă.

ADVERTISING

Dezbaterea va fi moderată de conf. dr. Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, care apreciază că „în democrațiile occidentale profesia de jurnalist, în anul izbucnirii războiului din Ucraina, este esențială pentru informarea corectă a publicului în perioade tulburi, de criză, de instabilitate politică și nesiguranță economică și socială. Dictatura criminală a regimului Putin a anihilat libertatea de exprimare din Rusia, eliminând opoziția, terorizând civilii, arestând și amenințând jurnaliștii care își practicau curajos profesia. Jurnalismul de calitate și profesionalismul corespondenților și reporterilor de război pot asigura o imagine mai clară asupra conflictului militar din Ucraina în condițiile în care ne confruntăm cu infodemie, dezinformare și propagandă de război. Acest eveniment organizat de FJSC cuprinde pe lângă mult așteptata intervenție a profesoarei Ryabinska și o serie întreagă de cercetări și comunicări științifice despre provocările și amenințările la adresa jurnalismului contemporan”.

ADVERTISING

Conferința internațională va găzdui comunicările științifice a peste 60 de profesori, cercetători în industriile comunicării și jurnaliști din peste 10 țări. Printre subiectele abordate de aceștia, se numără: dezinformarea de război, libertatea de exprimare, cenzura și platformele digitale, SEO și algoritmi în producția de știri, comunicarea publică în pandemie și lockdown, influența rețelelor sociale precum TikTok și Meta în remodelarea jurnalismului actual etc. Un alt punct de interes va fi reprezentat de transformările digitale din domeniile relațiilor publice și publicității.  

ADVERTISING

Conferința este organizată de Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, Departamentul de Comunicare și Jurnalism a Universității din Niš (Serbia) și Facultatea de Jurnalism și Comunicare de Masă a Universității „St. Kliment Ohridski" din Sofia (Bulgaria). Profesorii și cercetătorii participanți provin din Albania, Bulgaria, Grecia, India, Olanda, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Spania, Vietnam și România.

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București (FJSC) este prima facultate de jurnalism înființată după 1989 în România și este recunoscută pe plan național și internațional drept un spațiu al formării profesionale pentru domeniul Științe ale comunicării. Universitatea din București a fost fondată în 1864, numără, în prezent, 20 de facultăți și departamente și este prima universitate din țară din punctul de vedere al formării și al cercetării la nivel academic.